22
Mayıs
2024
Çarşamba
İNSAN KAYNAKLARI

Adınızı kaç kez değiştirebilirsiniz?

Yargıtay 18. Hukuk Dairesi, isim düzeltme davalarının birden fazla açılamayacağına karar verdi.

Yargıtay’ın bu kararının ardından, isim düzeltme davası açacak kişilerin iyi düşündükten sonra dava açmaları gerekecek. Çünkü, isim mahkeme kararı ile bir kez düzeltildikten sonra ikinci kez düzeltilemeyecek.

Pazarcık Asliye Hukuk Mahkemesi’nin verdiği kararı bozan Yargıtay 18. Hukuk Dairesi'nin kararında, “Nüfus Hizmetleri Yasasının 36. maddesinin birinci fıkrasının (b) bendine göre, aynı konuya ilişkin olarak nüfus kaydının (adın) düzeltilmesi davası ancak bir kere açılabilir” denildi.

Kaharamanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde yaşayan Meryem Kunduru adlı kadın, 1996 yılında Pazarcık Asliye Hukuk Mahkemesi’ne başvurarak adının Bedire Kunduru olarak değiştirilmesini talep etti. Mahkeme, Meryem Kunduru’nun adının Bedire Kunduru olarak değiştirilmesine karar verdi.

Aradan on yıl geçtikten sonra pişman olan Bedire Kunduru, yeniden Meryem Kunduru olmak için dava açtı. Pazarcık Asliye Hukuk Mahkemesi, talebi yerinde görerek Bedire Kunduru’nun adının Meryem Kunduru olarak değiştirilmesine karar verdi. İtiraz olmadığı için kesinleşen dosyanın kanun yararına bozulması istendi.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın itiraz etmesi üzerine dosya Yargıtay 18. Hukuk Dairesi’ne geldi. Yargıtay, verdiği emsal karar ile bir kişinin ad değiştirme davasını birden fazla açamayacağına karar verdi.

ANKA
Yayın Tarihi : 12 Kasım 2007 Pazartesi 16:57:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?