22
Mayıs
2024
Çarşamba
İNSAN KAYNAKLARI

Airbus çalışanları iş bırakıyor

İçinde bulunduğu mali sıkıntı nedeniyle dört yıl içinde 10 bin kişiyi işten çıkaracağını açıklayan Avrupalı uçak üreticisi Airbus, şimdi de çalışanların iş bırakma eylemleri ile sarsılıyor.

Sendikalar: Oturup işten atılmayı beklemeyeceğiz

Airbus'un küçülme planları çerçevesinde satılması öngörülen Almanya'nın doğusundaki Laupheim fabrikasında bin çalışan iş bıraktı.

Almanya'daki bir başka Airbus fabrikası olan Nordenham'da da benzer bir durum var.

İşçilerin bağlı bulunduğu sendika, Cuma gününe kadar işbaşı yapılmayacağını açıkladı.

Fransa'nın çeşitli yerlerindeki 4 fabrikada da, bazı işçilerin çalışmayı reddettiği bildiriliyor. Buradaki sendika ise, 2 Mart'ta ülke çapında greve hazırlanıyor.

Tüm bu sendikaların bağlı bulunduğu Avrupa Metal İşçileri Federasyonu ise, şu an için Avrupa çapında eş güdümlü bir grev düşündmediklerini, tavırlarını 5 Mart'ta Airbus yönetimi ile yapacakları toplantı sonrası belirleyeceklerini açıkladı.

57 bin çalışanı olan Airbus'taki işten çıkarmalardan Almanya, Fransa, İngiltere ve İspanya etkilenecek.

Fransa'da 4 bin 300, Almanya'da 3 bin 700, İngiltere'de 1.600, İspanya'da da 400 kişi işten çıkarılacak.

İşçilerin grev kararı alması ve bunu uzun süre devam ettirmesi durumunda, mali durumunun zaten sürdürülebilir olmadığını ifade eden Airbus'un çok zor durumda kalacağı belirtiliyor.

Airbus'a ne oldu?

Şirketin üretmeye çalıştığı süper jumbo jet A380, Airbus'ı hem mali, hem de teknik güçlüklerle karşı karşıya bırakmıştı.

Airbus A380 projesiyle, rakibi Amerikan Boeing şirketine üstünlük sağlamayı hedefliyordu.

Ancak üretim sürecindeki sıkıntılar, siparişlerin teslim takviminin iki yıl ileri atılmasına ve şirketin beş milyar euro zarar etmesine yol açtı.

Dahası geçen yıl, 2000'den bu yana ilk kez, Boeing Airbus'tan daha fazla uçak sattı.

Airbus, Avrupa Hava, Savunma ve Uzay Şirketi EADS'nin bir yan kolu.

EADS, Airbus'ın A380 modeli uçağının neden olduğu zararı karşılayabilmek için şirketin verimliliğini arttırması ve 2010 yılına kadar maliyetleri beş milyar euro civarında azaltması gerektiğini savunuyor.


bbc türkçe
Yayın Tarihi : 1 Mart 2007 Perşembe 17:21:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?