20
Mayıs
2024
Pazertesi
İNSAN KAYNAKLARI

Alışveriş merkezlerinde iş olanağı

Dünya markalarını İstanbul’a getiren lüks alışveriş merkezleri birbiri ardına açılıyor. Türkiye’nin en pahalı alışveriş merkezi unvanını kazanan, seçkin markaların yer almak için yarıştığı City’s Nişantaşı birkaç gün evvel hizmet vermeye başladı. Esentepe’deki Astoria’da 28 Ocak’ta kapılarını açacak. Her iki alışveriş merkezinin ilk etapta yaklaşık 2 bin 500 kişiye istihdam yaratması bekleniyor. Lüksün merkezi şeklinde konumlanmaya çalışan City’s Nişantaşı da, Astoria da ‘A+’ kesime hizmet verebilecek ‘özel’ çalışanlar seçip, onları kurum içi eğitimlerle güçlendirmeye çalışıyor.

City’s Nişantaşı bin 200 kişiyi istihdam ediyor. Merkezin yönetim kadrosunda asgari 200 kişi görev alırken 26 mağazada çalışan personel sayısı bin. City’s Nişantaşı İnsan Kaynakları Müdürü Canan Avar Türker, uzman kadroyu oluşturduklarını ancak istihdamı artırmaya devam edeceklerini söylüyor. Türker, “A+ bir alışveriş merkeziyiz. Bu nedenle çalışanların deneyimli ve eğitimli olmaları çok önemli” diyor: “Çalışanlarımıza hem davranışlarını hem de mesleki alandaki gelişimlerini sağlayacak eğitimler veriyoruz. İnsan ilişkilerinin, iletişimlerinin çok güçlü olması gerekiyor. Güler yüzlü ve pozitif bakış açısının olması önemli. İçten, keyifle çalışacak kişiler arıyoruz. Bizi ayıran en önemli fark ise kurum içi verdiğimiz eğitimler olacak.”

City’s Nişantaşı’nın yarattığı farklardan biri de alışveriş merkezlerindeki pozisyonlara yenilerinin eklenmiş olması. Daha önce kadro açılmayan alanlarda istihdam yarattıklarını söyleyen Türker, ‘doorman’, asansör görevlisi bulmakta zorlandıklarını söylüyor.

GELİŞİM İÇİN HEDİYE: ŞİKÂYET

Toplam bin 310 kişiyi istihdam edecek Astoria Alışveriş Merkezi’nde ise 90 kişi temizlik, teknik ve güvenlik gibi destek hizmet kadrolarında, 20 kişi misafir ilişkileri, AVM pazarlama, PR ve reklam, kiracı ilişkileri gibi departmanlarda görevlendirilecek. Alışveriş merkezinde yer alan 110 mağazada ise yaklaşık 1200 kişi istihdam edilecek.

Astoria Alışveriş Merkezi Genel Müdürü Ümit Teoman, “İş görüşmelerinde aradığımız kriterleri yani olumlu kişilik özellikleri, eğitim, yabancı dil ve tecrübe gibi unsurlar eleman tercihlerimizi belirliyor” diyor ve ekliyor: “Ancak bu noktadan sonra kurum içi eğitimlerimiz başlıyor ve hiç bitmiyor. Çünkü öncelikle kendi kurum kimliğimizi tanıtmamız gerekiyor. Ardından çalıştıkları sırada karşılaşabilecekleri durumları daha olumlu ve doğru şekilde değerlendirmelerini, çözümler üretmelerini sağlayacak eğitimlerimiz başlıyor.”

A+ kesime hizmet verdikleri için kurum içi eğitimlerin çok önemli olduğunu vurgulayan Teoman, şöyle devam ediyor: “Çalışanlarımızın kurumsal imajımızı olumlu şekilde yansıtmaları, dış görünümlerinde özenli olmaları, üniforma giyiyorlarsa bunu uygun şekilde taşımaları gerekiyor. Bunun yanı sıra vücut dilini de olumlu şekilde kullanmaları lazım. Kişinin, ziyaretçilerle konuşurken nasıl bir ses tonu kullanacağını, hangi olumlu kelimeleri telaffuz etmesi gerektiğini, hangi mesafede karşısındaki ziyaretçiyi nasıl selamlayacağını bilmesi ve şikâyetleri bir problem gibi görmek yerine, kendisini geliştirmesini sağlayacak bir hediye gibi algılayabilmesi çok önemli.”

City’s Nişantaşı İnsan Kaynakları Müdürü Canan Avar Türker ve Astoria Alışveriş Merkezi Genel Müdürü Ümit Teoman, alışveriş merkezlerinin çok fazla istihdam yarattığı konusunda hemfikir. Teoman, “Perakendecilik bir sektör olarak kabul edildiği için bu sektörde kariyer yapmak isteyen ve hatta eğitimlerini buna paralel tercihlerle belirleyen çok sayıda genç var” diyor.

Milliyet
Yayın Tarihi : 21 Ocak 2008 Pazartesi 20:32:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?