16
Mayıs
2024
Perşembe
İNSAN KAYNAKLARI

Arıoğlu emekliliğini istedi

Gelir İdaresi Başkanı Osman Arıoğlu, neden emekliliğini istedi?

Gelir İdaresi Başkanı Osman Arıoğlu, 2007 yılı bütçesinde 158 milyar YTL'den 151 milyar YTL'ye revize edilen vergi gelirlerine ulaşılabileceğini söyledi. Arıoğlu, vergi gelirlerinin 158 milyar YTL hedefine ulaşmamasında, Botaş'ın ithalde KDV, içerde de ÖTV vermemesi, otomotiv satışları ve kur tahminlerinin düşüklüğünden kaynaklandığını belirtti.


Görevinden emekli olarak ayrılan Arıoğlu, kendisi ile ilgili kararnamenin Çankaya Köşkü'ne ilk gönderilenler arasında olmamasını ise "Bizler duygusal insanlarız. Bunu bir kenara not ettik" diye değerlendirdi.

Emekli olması nedeniyle Gelir İdaresi Başkanlığı'nda basın toplantısı düzenleyen Arıoğlu, görev yaptığı 5 yılda yaptığı çalışmaları anlatarak, gazetecilerin sorularını cevapladı.

Arıoğlu, fiş toplanması sonrası KDV gelirlerinin düşeceği yönündeki eleştirilerin doğru olmadığını belirterek, "Ekim sonu itibariyle KDV'de yüzde 23 tahakkuk artışımız var" dedi. Gelir İdaresi'nin 2007 yılı itibariyle de vergi hedefini tutturduğunu ifade eden Arıoğlu, 2007 yılı bütçesinde 158 milyar YTL'den 151 milyar YTL'ye revize edilen vergi gelirlerine ulaşılabileceğini söyledi. Arıoğlu, "Vergi gelirlerinin hedefe ulaşmamasında Botaş'ın ithalde KDV, içerde de ÖTV vermemesi, otomotiv satışları ve kur tahminlerinin düşüklüğünden kaynaklandı" dedi.

Kayıtdışılık konusunda idarenin istenen başarıyı elde edemediğini ifade eden Arıoğlu, "Bu konu sadece Gelir İdaresi'nin çözeceği bir konu değil. Dünyada çok az uygulanan uygulama Türkiye'ye bu idare getirdi. Ama sözkonusu konu bir toplumun değiştirmesi; anlayışın değişmesi. Meselenin bir devlet politikası olarak ele alınması gerekiyor. Biz kayıtdışılığı kavrama başarısı sağladık. Ama Türkiye'nin beklediği anlamada hedefe ulaşamadık. Bu mesele kar topu gibidir. Belli büyüklüğe geldiğinde artık ilerler. Kimsenin elinde sihirli değnek yok. Ancak biz ortamın iyileştirmesi ve havanın hazırlanmasında önemli görev yaptığımıza inanıyoruz" diye konuştu.


"MÜSTAKİL DANIŞMANLIK YAPACAĞIM"


Emekliliğine ilişkin sorular üzerine Arıoğlu, 48 yaşında emekli olduğunu, bunun arkasında herhangi bir neden olmadığını belirtti. "Masanın öbür tarafında olmak, biraz da para kazanmak istiyorum" diyen Arıoğlu, emeklilik sonrası müstakil danışmanlık hizmeti vermeyi düşündüğünü söyledi.

Arıoğlu, bu zamana kadar gelir idaresinde görev yapmış 30'un üzerindeki başkanlar arasında kendinden fazla görev yapan sadece 4 kişi olduğuna dikkat çekti. Bakan Kemal Unakıtan ile bakanlığından önce tanıştığını hatırlatan Arıoğlu, Bakan ile herhangi bir kırgınlığının olmadığını vurguladı.

Arıoğlu, kendisi ile ilgili kararnamenin Çankaya Köşkü'ne ilk gönderilenler arasında olmamasını ise "Bizler duygusal insanlarız. Bunu bir kenara not ettik" diye değerlendirdi.

cha
Yayın Tarihi : 27 Ekim 2007 Cumartesi 10:18:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?