15
Mayıs
2024
Çarşamba
İNSAN KAYNAKLARI

Arkeolojik kazıyı evden yapmışlar!

Diyarbakır'daki arkeolojik kazılarda bazı kişilere kazı çalışmalarına katılmadan maaş ödendiği, ayrıca bu kişilerin SSK primlerinin bile yatırıldığı tespit edildi. İlginç olay, il turizm müdürlüğü tarafından yürütülen kazı çalışmalarında görev alan işçilerin, kazı alanında hiç görmedikleri kimselere de maaş ödendiğini öğrenmesiyle ortaya çıktı. İşçiler, bir tek kazma bile vurmadan yattığı yerden sigortalı işe sahip olanları bir mektupla yetkili makamlara şikâyet etti. Bunun üzerine Kültür ve Turizm Bakanlığı, konu ile ilgili inceleme başlatırken Diyarbakır Valiliği de olayın araştırılması için bir komisyon oluşturdu.

Diyarbakır'da Hilar Mağaralarının temizlenip turizme açılması amacıyla başlatılan projede görev almayan bazı kişilerin kazı çalışmalarında bulunmuş gibi gösterilip maaş aldığı ve SSK primlerinin yatırıldığı iddia edildi. Kazı sırasındaki puantaj tutmalarında ve gelen ücret zarflarında, söz konusu projede hiç çalışmayan kişilerin isimlerinin yer aldığı ileri sürüldü. Ş.Y., M.Y., H.Y., A.Ö. ve İ.Ç. adlı vatandaşların ayrılan ödenekten SSK primleri ile maaşlarının yatırıldığı belirtildi. Ayrıca ekipte hiç bayan görevli olmamasına rağmen S.T.'nin de yine kazı ekibinde görevli gösterildiği kaydedildi. Müzede görevli olan R.T. adlı kişinin ise görevlendirilmesine rağmen çalışmalara hiç katılmadığı aktarıldı. Durumu fark eden işçilerden Hüseyin Yıldırım, Enuş Yıldırım, Barış Arslan, Süleyman Arat, İlyas Aslan, Kutman Aslan ve Erdoğan Aslan, durumu yazdıkları bir mektupla Başbakanlık, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Anıtlar ve Müzeler Genel Müdürlüğü, Diyarbakır Valiliği ve Ergani Kaymakamlığı'na bildirdi. İşçiler gönderdikleri şikayet dilekçesinde; "Hilar Mağaralarına ayrılan ödeneğin nereye, nasıl yapıldığı ve kimlere ne kadar harcandığı konusunda bir inceleme yapılmasını istiyoruz. Çünkü bu konuda biz çalışanların ve köylülerin ciddi şüpheleri vardır. Bu konularda araştırma yaptığımızı öğrenen müze müdürlüğü, araştırma yapılması durumunda kazının durdurulabileceğini gayri ihtiyari olarak dile getirmişlerdir. Bu da onların korktuklarını ve tedirgin olduklarını göstermektedir. Belki de bildiklerimizin çok fazlası vardır." ifadelerine yer verdi.

Bakanlık inceleme başlattı

Şikâyet üzerine Kültür ve Turizm Bakanlığı araştırılma yapılması için müfettiş görevlendirirken, Diyarbakır Valiliği de komisyon kurdu. Komisyon ve müfettiş, köylülerin ifadelerini aldı. İşçiler, tehdit edildiklerini belirtirken, kazıda görevli olan Maşuk Türe de Diyarbakır İl Halk Kütüphanesi'nden Dicle ilçesine tayin edildi. Türe'nin, kazı çalışmalarındaki yolsuzluğu araştırmak için köylüleri organize ettiği iddiasıyla sürgün edildiği iddia ediliyor. Yolsuzluğun ortaya çıkması için uğraştıklarını anlatan Enuş Yıldırım, bakanlığın olayın üzerine gitmesini istiyor. Yıldırım, olayın üzerine gidenlerin tehdit edildiğini ve işten atılma korkusu yaşadıklarını belirtiyor. Müze müdürlüğü ise bu yöndeki ithamları reddediyor. Yetkililer, olayın bakanlık tarafından incelendiğini söylemekle yetiniyor.

Hava koşulları sebebiyle 25 Aralık'ta çalışmalarına ara verilen projeye yaklaşık 80 bin YTL ödenek ayrıldı. Çalışmanın sona erdirildiği güne kadar ise sadece 17 kişi ilk günden son güne kadar çalıştı. Çalışanların sayısı sürekli değişti. Ekim ayında 27 kişinin SSK'sı yatırılırken; işte 25 kişi proje için çalıştı. Kasım ayında da benzer bir durum yaşandı. Söz konusu ayda 29 kişinin SSK'sı yatırıldı; ancak 26 kişi çalıştı. Aralık ayında da 41 kişinin SSK'sı yatırıldı; ama 36 kişi proje için emek verdi.
zaman
Yayın Tarihi : 4 Nisan 2007 Çarşamba 21:11:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?