30
Mayıs
2024
Perşembe
İNSAN KAYNAKLARI

Ayrılmak normal hale gelmeli


Adecco, 70 ülkede faaliyet gösteren dev bir İK ve istihdam şirketi. Şirketin global CEO’su Dieter Scheiff’in alternatif ama görevini destekleyen düşünceleri var: "Şirketler, konuya hep insanlarımı nasıl elde tutabilirim? diyerek bakıyor. Ama insanlar ayrılıp başka şirketlere geçmeye devam ediyor. Çünkü her zaman dışarıda da fırsatlar var. Asıl düşünmemiz gereken, işgücü pazarının nasıl daha etkin hale getirilebileceği. Şirketlerden ayrılmak daha normal hale gelmeli."

Dönemsel istihdam pazarının Türkiye’de de gelişeceğini düşünüyorsunuz değil mi?

Bence bu ülkede dönemsel çalışma çok büyük bir fırsat. Biz burada sürekli istihdamda zaten iyiyiz. Ancak dönemsel çalışma, yasaların da dönemsel çalışmaya izin verecek şekilde değişmesi, pazarın büyümesine yardım edecek. Avrupa ’da tüm çalışanların yüzde 2,5 ’i dönemsel sektörde çalışıyor. Özellikle son 5 yılda, dönemsel çalışma yaygınlaşıyor gittikçe.

Bunun nedeni nedir?

Çünkü endüstri esnekliğe ihtiyaç duyuyor. Tüm dünyadan müşterilerle konuştuğumda, esnekliğe sahip olmak istediklerini söylüyorlar. Türkiye’de dönemsel çalışma konusunda yasalarda değişikliğe gidilmesi çok doğru bir karar.

Araştırmalara göre, şu anda yöneticilerin en önemli gündem maddesi yetenekleri elinde tutmak. Siz şirketlere bu konuda ne önerirsiniz?

Bence çoğu insanın biraz geri adım atması gerekli. Konuya hep, insanlarımı nasıl elde tutabilirim?, diyerek bakıyorlar. Bu çok önemli ve ellerinden gelen her şeyi yapıyorlar, ama insanlar şirketlerden ayrılıp başka şirketlere geçmeye devam ediyorlar. Çünkü her zaman şirket dışında da fırsatlar var. Burada düşünmemiz gereken, işgücü pazarının nasıl daha etkin hale getirilebileceği. Yani şirketlerin yeteneklere ihtiyaç duyduklarında, bunları elde edebilmeleri. Bence Adecco gibi yerel pazarları iyi bilen şirketler, şirketlerin yetenekleri elde etmelerine yardım edebilirler. İkinci nokta da şu: Şirketlerden ayrılmak daha normal hale gelmeli. Siz bana tersini sordunuz ama ben bir şirketten diğerine geçmenin daha kolay olduğu takdirde, tüm işgücü pazarının daha esnek hale geleceğini söylemeye çalışıyorum. Bundan daha iyisi de olabilir: Yetenekli bir çalışanınız varsa, bu kişi başka bir şirkete gider, muhtemelen 3 yıl sonra da size geri gelir. Bu durumda, işgücü pazarı çok esnek olur.

Hem işverenin hem çalışanın bu duruma alışması gerekecek yani... 

Bugün olan şu: Bir şirketten ayrılırsanız, şirket kıskanç bir şekilde seni geri almak istemiyorum çünkü sen beni bıraktın der. Yani bence biz sadece daha etkin bir işgücü pazarı için çalışmalıyız. Bunlar için tabii ki çalışanlarınıza doğru şekilde ödeme yapmak zorundasınız. Eğitimlerine dikkat etmelisiniz. Daha önemlisi, doğru insanları işe almalısınız. Çünkü genellikle, insanların şirketten ayrılma nedenleri, en başta eşleştirmenin doğru yapılmamış olması. İnsanlar bir işe giriyor, birkaç ay, belki birkaç yıl çalışıyorlar fakat eşleştirme doğru yapılmadığı için eninde sonunda ayrılıyorlar. Benim kişisel düşüncem, en baştaki seçme ve eşleştirme sürecinin çok önemli olduğu. Yani benim tavsiyem, yavaş işe alın ve bir karar vermeniz gerekirse, hızlı işten çıkarın. Bir yönetim prensibi olarak.

Hep söylenir, X kuşağı yaptığı işe daha bağlıydı, Y kuşağı ise daha kendine odaklı, diye. Bu sizin çalışma şeklinizi nasıl değiştiriyor, ya da değiştiriyor mu?

Bizlerin, şirketler olarak ilginç işler teklif etmemiz gerekiyor. Önerdiğimiz işlerin gelişim de sağlıyor olması gerekiyor. Birkaç yıl sonra geri dönüp bakmalıyız; bu iş bu kişi için hala doğru iş mi, ona gelişme imkanı sunuyor mu, yoksa ona farklı bir seçenek mi önermeliyiz? Genç kuşak buna istekli de.


Outsource etmek daha etkin çalışabilmeyi sağlar 

İK fonksiyonlarını outsource etme yönünde artan bir trend söz konusu. Ancak bunu doğru yapmanız önemli. Birlikte çalışan ortakların birbirine güvenmeleri çok önemli bu noktada. Genelde, daha fazla şirket temel yetkinliklerine konsantre oluyor ve temel yetkinliği İK yönetimi olan ortaklarla çalışmak istiyorlar. Adecco gibi. İK’nın hangi işlerinin bizim tarafından üstlenilebileceği, bunların hangi zaman aralıklarında yapılabileceği tartışmaları gittikçe artıyor. Outsourcing önemli çünkü kendi asıl faaliyet alanınıza odaklanırsanız daha etkin olabilirsiniz. Günün en sonunda bu maliyet avantajı da sağlar. Ayrıca şirketler yeteneklere odaklanır, bunu ana faaliyetleri haline getirirlerse, yerel işgücü pazarını çok daha iyi anlarlar. Bu bilgi ve etkinlik sayesinde müşteri şirketler fayda sağlayabilirler. Ancak bunu ciddi bir şekilde, güvenilir ortaklarla yapmanız şart. Ve 3 ay gibi kısa bir dönem için değil, daha uzun bir birliktelik olmalı.


Satın almadan önce Almanya’da görevliydi 

Dieter Scheiff, Adecco Group’a Ağustos 2006’da, CEO olarak katıldı. 2002-2006 arasında, Adecco’nun satın aldığı Almanya’nın önde gelen istihdam şirketi DIS Deutscher Industrie Service AG’nin CEO’suydu. DIS AG’ye 2001’de Satış ve Pazarlama Müdürü olarak katıldı. Öncesinde Johnson and Johnson Cordis’te Avrupa Başkan Yardımcısı ve 3M’de 11 yıl boyunca çeşitli satış ve pazarlama görevlerinde bulundu. Aachen Uygulamalı Bilimler Üniversitesi’nden mezun.


Pazarın gündem konuları yetenek kıtlığı esneklik ve teknolojiye ayak uydurmak 

Kıtlık (yetenek azlığı) önümüzdeki konulardan biri. Hepimiz bununla başa çıkmanın yolunu bulmalıyız. Bence işgücü pazarını daha esnek hale getirmek bu sorunla baş etmede yardımcı olacaktır. Kalifiye mesleklerde kesinlikle daha fazla kıtlık yaşayacağız. Kalifiye olmayan mesleklerde de yaşayacağız eksikliği, ancak kalifikasyonu yüksek mesleklerde eksiklik her yerde olacak. Ben tüm dünyaya seyahatler yapıyorum. Çin’deki, Vietnam’daki şirketler bile, deneyimli insan bulunamamasından yakınıyorlar. Yani bu global bir sorun. Dönemsel çalışma ve esneklik burada önemli olan konu bence. Teknoloji de. Birkaç yıl öncesine kadar, kimse internet yoluyla iş bulmuyordu. Şimdi bu yaygın bir uygulama. Facebook, Linkedin gibi sosyal ağlara da bakmak zorundayız artık. Çünkü hepsi mesleklerle veya mesleklerle bağlantılı konularla ilgili olacaklar. Bizim gibi şirketler için, elektronik dünyanın bu tür değişik formlarıyla bağlantılı olmak önemli. Onlarla ortaklıklar yapmak, kendi sistemlerimizi e-dünyaya adapte etmek zorundayız. Bu çok önemli. Elektronik dünya, doğru insanı bulmanıza yardımcı olur. Ancak günün sonunda her zaman bir insan kararı olmalı, bir işi bulmak ve işe girmek. Çok şeffaf bir dünyada yaşıyoruz, bu yüzden elektroniği kullanmak kendine konsantre olmak anlamına gelir, hem müşteri tarafından, hem de adaylar tarafından doğru adayı bulmak için. Ancak el sıkışmak, her zaman insan kararı olmalı.

İnsan Kaynakları ve istihdam çözümleri konusunda faaliyet gösteren Adecco’nun, 70 ülke ve bölgedeki 7.000 şubesinde 38.000 çalışanı var. Her gün 700.000’in üzerinde insana iş imkanı sağlıyor, 150.000’den fazla müşterisine İK alanında çözüm ortağı olarak hizmet veriyor.

Adecco Türkiye’ye 1994’te girdi. Şu anda 14 farklı noktada bulunuyor.

 

Hürriyet
Yayın Tarihi : 18 Haziran 2008 Çarşamba 11:17:14
Güncelleme :18 Haziran 2008 Çarşamba 13:36:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?