28
Mayıs
2024
Salı
İNSAN KAYNAKLARI

Bağ-Kurluların maaşı düşecek

Yeni yılda uygulamaya girecek Sosyal Güvenlik Reformu'yla sadece çalışan Bağ-Kur'lu emeklilerin değil, bütün Bağ-Kur'luların mağdur edileceği kaydedildi. Yasaya göre, yüksek Bağ-Kur primi ödememek için bir çok işverenin işçilerin ücretlerini düşüreceği uyarısında bulunuldu. 

TÜRMOB Genel Başkan Yardımcısı ve İSMMMO Başkanı Yahya Arıkan, yaptığı yazılı açıklamada, Sosyal Güvenlik Reformu'nda öngörülen düzenlemelerle sadece çalışan Bağ-Kur'lu emeklilerin değil, bütün Bağ-Kur'luların mağdur edileceğini belirterek, hükümeti düzenlemelerde değişiklik yapmaya çağırdı. Basamak sistemi kaldırılarak yerine getirilen bu sistemin, esasen ödenecek primi sigortalının tercihine bırakmasından dolayı son derece yerinde olduğunu belirtirken, şunları kaydetti: 

"Ancak, aynı zamanda işçi çalıştıran Bağ-Kur'lunun beyan edeceği aylık prim matrahının çalıştırdığı işçilerin en yüksek ücretli olanından az olamayacağına ilişkin hüküm kayıtdışı çalıştırmayı teşvik edecek. Yüksek Bağ-Kur primi ödememek için bir çok işveren işçilerinin ücretini düşürecek." 

"ŞİRKETLER KAPANACAK, İŞSİZLİK ARTACAK" 

Yahya Arıkan, her şirket için ayrı ayrı Bağ-Kur primi istenmesinin şirket kapattıracağını belirterek, "Buna göre, Bağ-Kur'lu olmayı gerektiren şekilde birden fazla işte çalışılması halinde, her şirketten ayrı ayrı prim ödenmesi söz konusu olabilecek" denildi. 

İŞSİZLER ORDUSUNA 2 MİLYON KİŞİ 

Arıkan, İSMMMO'nun hesaplamalarına göre, sivil toplum örgütlerini harekete geçiren Bağ-Kur'lu çalışan emeklilerden yüksek kesinti sonucu 2007'de toplam 2 milyar 136 milyon YTL sosyal güvenlik destek primi elde edileceğini belirtirken, "Ancak, 1 milyon Bağ-Kur'lu işyeri sahibi emekliden yüzde 10 yerine yüzde 39 oranında sosyal güvenlik destek primi kesintisi, işyerlerinin kapanmasına neden olacak" dedi. Arıkan, 1 milyon işyerinde en az 1 kişi çalıştığı varsayıldığında bunun 2 milyon kişinin işsiz kalması anlamına geleceğini söyledi. Hükümeti önlem almaya çağıran Arıkan "Gelir elde etme rüyanız emeklinin kabusu olmasın" dedi.
anka
Yayın Tarihi : 6 Aralık 2006 Çarşamba 12:04:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?