20
Mayıs
2024
Pazertesi
İNSAN KAYNAKLARI

Bakan eylemi anlayamadı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, sosyal taraflarla yapılan görüşmeler sonucunda yüzde 90’a varan bir uzlaşmanın sağlandığını, bu nedenle dünkü eylemlere bir anlam veremediğini söylerken, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen bir önergeyle SSK’lıların yaşlılık ve malullük aylığında 9 bin olan prim ödeme gün sayısı 7 bin 200’e düşürüldü.

7 bin 200 prim ödeme gün sayısını dolduran SSK’lı, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda belirtilen kademeli yaşa göre emekli olabilecek. Temel yasa olarak görüşülen tasarının dün kabul edilen maddelerine göre aylık bağlama oranı, sigortalının malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına tabi geçen toplam prim ödeme gün sayısının, her 360 günü için yüzde 2 olarak uygulanacak. Bu hesaplamada 360 günden eksik süreler orantılı olarak dikkate alınacak, ancak aylık bağlama oranı, yüzde 90’ı geçemeyecek. AKP Grup Başkanvekili Nurettin Canikli’nin verdiği önergeyle maddede değişiklik yapıldı. Özür durumuna göre aylığa hak kazanan sigortalılar için hesaplanacak aylık bağlama oranı, prim ödeme gün sayısı 9 bin günden az olanlar için çalışma gücü kayıp oranının 9 bin gün ödeme gün sayısı çarpımı sonucu bulunan rakamın yüzde 60’a bölünmesi suretiyle hesaplanan gün sayısına göre yüzde 50’yi geçmemek üzere tespit edilen oran olacak. Prim ödeme gün sayısı 9 bin günden fazla olanlar için ise toplam prim ödeme gün sayısına göre aylık bağlama oranı belirlenecek. Ancak SSK’lılar için 9 bin prim gün sayısı 7 bin 200, yüzde 50 oranı ise yüzde 40 olarak uygulanacak.

EYLEMLERE ANLAM VEREMEDİM: Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, sosyal taraflarla yapılan görüşmeler sonucunda yüzde 90’a varan bir uzlaşmanın sağlandığını, bu nedenle dünkü eylemlere bir anlam veremediğini söyledi. Çelik, 65 yaşında emekliliğe ilişkin eleştiriler üzerine ise "Bu tasarının getirdikleri zaruri bir düzenlemedir. Partilerle, sivil toplum örgütleriyle yaptığımız görüşmelerde hiç kimse bunun aksini söylemedi. Herkes düzenlemenin gerekli olduğunu söylüyor. Emeklilikte 65 yaşı, 2028’e kadar öteledik. 2028’e kadar kademeli olarak Bahçeli, Ecevit ve Yılmaz Hükümetinin yaptığı düzenleme geçerlidir. 2028’e kadar emeklilikte 60 yaş geçerlidir" dedi.

Çalışan emekli aylığı alamayacak

TASARIYA göre, tarımsal faaliyette bulunanlar hariç, yeniden çalışmaya başlayan kişilerin yaşlılık aylıkları kesilecek. Bu kişilerden prime esas kazançları üzerinden kısa ve uzun vadeli sigorta kolu primi ile genel sağlık sigortası primi alınacak. İşten ayrılan veya işyerini kapatarak yaşlılık aylığı talep eden kişilere, yaşlılık aylığı yeniden hesaplanarak ödenecek. Bağ-Kur’lu, yaşlılık aylığı kesilmeden yüzde 15 oranında sosyal güvenlik destek primi ödeyerek çalışabilecek. Kesilecek olan bu tutar, ocak ayında ödenen en yüksek yaşlılık aylığından alınacak sosyal güvenlik destek priminden fazla olamayacak. Bu kişilerden kısa vadeli sigorta kolları primi alınmayacak.

Ölüm aylığı için önerge verildi

SOSYAL taraflarla varılan anlaşma doğrultusunda AKP, ölüm aylıklarına ilişkin değişiklik önergesi verdi. Yapılan düzenlemeye göre, SSK’lıların hak sahipleri için daha önce tasarıda yer alan 1800 gün prim şartı, 900 güne indirildi. Daha önce tasarıda yer alan evlenme yardımından yararlanacak olan "eş ve kız çocuklar" ibaresi de değiştirildi. Buna göre, sadece kız çocukları, aylık veya gelirinin 2 yıllık tutarı kadar evlenme yardımı alacak.

ajanslar/hürriyet
Yayın Tarihi : 3 Nisan 2008 Perşembe 10:19:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?