22
Mayıs
2024
Çarşamba
İNSAN KAYNAKLARI

Banka müdürlerinin maaşı

Türkiye'de bir banka müdürünün yıllık kazancı nedir? İşte herkesin merak ettiği konu....


BDDK Başkanı Tevfik Bilgin'in gündeme getirdiği, ancak açıklamadığı konuyu Milliyet yazarı Metin Münir köşesinde yazdı. İşte banka genel müdürlerinin kazancı..

Türkiye'de banka müdürleri ne kazanır?

Türkiye'de banka genel müdürleri yılda 300 bin ile 600 bin dolar arasında maaş alıyor.
Yıl sonunda verilen ikramiyeler maaşa dahil değildir. Ama istisnai haller dışında ikramiye maaşı geçmez.
İstisnai haller ne olabilir? Örneğin bankanın bir bölümünün başarılı bir biçimde yabancı bir yatırımcıya satılması istisnai bir ikramiye durumudur.


Bu bilgileri işi üst düzey mevkilere personel bulmak olan birkaç şirketten aldım.

Daha çok kazanan da var
Gene onlardan öğrendiğime göre, bazı bankalarda genel müdürden fazla kazanan kişiler vardır. Bunlar hazineden sorumlu genel müdür yardımcılarıdır. Hazine bankaya çok para kazandıran, bankacılık becerisinin önemli olduğu yerdir. Hazineden sorumlu kişi bankaya iyi para kazandırırsa, aldığı komisyon banka genel müdürünkünü geçebilir.

"Bu paralar eskiden bazı yerlerde olduğu gibi zarf içinde verilmiyor" dedi kaynağım. "Kuruşuna kadar vergisi ödeniyor. Her şey yasaldır, işveren ile çalışan arasındaki sözleşmeye uygundur."

Banka genel müdürleri bütün sektörler arasında en yüksek maaşı alırlar. Bu, dünyanın her tarafında böyledir.
Türkiye'de banka müdürleri genellikle endüstride çalışanlardan üç misli, ecza sektöründe çalışanlardan iki misli fazla maaş alırlar.


Dünyadaki eğilim genel müdür maaşlarını performansa bağlamaktır. Toplam paket 100 ise, bunun 50'si maaş, 50'si belirli hedeflerin gerçekleşmesi durumunda ödenen tazminattır.

Batı'da, özellikle ABD'de bütün büyük bankalar ve kurumlar tamamen halka açık olduğu için genel müdür maaşları piyasaya açıklanır.

Soros'un 950 milyon dolar
Seksi dışarıda tutacak olursak, iş hayatında başkasının ne kadar para kazandığından daha ilginç haber olabilir mi?

Batı'da mali dergiler, düzenli olarak en çok para kazananların listelerini yayımlar. Maaşları milyonlarla ölçülen çok genel müdür var. L'Oreal Genel Müdürü Lindsay Owen-Jones'un 2005 maaşı, örneğin, 32 milyon dolardı.
Amerikan standartlarına göre Owen-Jones yerlerde sürünüyor.

ABD'de aldığı para yılda milyar doları geçen fon yöneticileri var. SAC Capital yöneticisi Steven Cohen 2006'da 1.2 milyar dolar kazandı. George Soros'un 2006 maaşı 950 milyon dolardı. Yahoo CEO'su Terry Semmel ise, zavallıcık, 72 milyon dolar maaşla geçinmek zorunda.

Hissedarlar bir şey yapamıyor
Amerika'da hissedarlar bu maaşlara karşı isyan halinde ama bir şey başarabileceklerini sanmıyorum.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin geçenlerde Fortune dergisine verdiği demeçte, kurumun Türkiye'de banka müdür maaşlarını açıklayabileceğini söyledi.

Bunun ne yararı olacak? Diğer bütün sektörlerde maaşlar gizli iken, neden banka müdürlerininki açıklansın? Açıklanacaksa, bütün halka açık şirketlerde genel müdür ve üst düzey yöneticilerin aldıkları maaşlar da açıklansın.
Eğer şeffaflıktan amaç en üst düzey yönetici maaşlarını zaptetmek ise boşuna zahmet edilmesin. Herkes "O şu kadar alıyor, ben daha azına neden razı olayım" diyecek ve maaşlar daha yukarı çıkacak.

milliyet/metin münir
Yayın Tarihi : 3 Ekim 2007 Çarşamba 11:21:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?