30
Mayıs
2024
Perşembe
İNSAN KAYNAKLARI

Bankacılık akademisi kuruyorlar

Yapı Kredi, Bankacılık Akademisi kuruyor. Akademi ilk etapta banka çalışanlarına açık ancak hedef, akademiyi bankacılık alanında bir gelişim merkezi haline getirebilmek 


Yapı Kredi, eğitim ve gelişim faaliyetlerini Yapı Kredi Bankacılık Akademisi’yle yeniden yapılandırıyor. Bankanın finans sektörünün ‘en iyi insan kaynağını yetiştiren lider gelişim merkezi’ olma vizyonu çerçevesinde yapılan çalışmalar kapsamında Gebze’de bir de akademi binası inşa ediliyor.

Bu yıl içinde açtıkları şube sayısını 160’a ulaştırmayı planladıklarını söyleyen Yapı Kredi İK Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Cihangir Kavuncu, “Yapı Kredi’ye yüksek potansiyelli yeni çalışanları da dahil ederek yılsonunda 18 bin kişiye ulaşacağız. Bu hızlı büyümeye paralel kişi başı 49 saat olan eğitim ortalamasına, yenilikçi yöntemler ve yatırımlarla farklı bir boyut kazandırmayı hedefledik. Lider bir kurum olmanın yolunun insan kaynağından geçtiğini biliyoruz. Bu yüzden Bankacılık Akademisi’ni hayata geçirmek için büyük bir özveriyle çalışıyoruz” diyor.

Akademinin yeni vizyonunda çalışmalarına, geçtiğimiz mayıs ayında gerçekleştirilen kurumiçi lansmanla başladığını belirten Kavuncu, Gebze’de 12 bin metrekarelik alan üzerinde kurulacak akademi binasının da 2009’da tamamlanacağına işaret ediyor.
Bankacılık Akademisi ilk etapta sadece Yapı Kredi çalışanları ve Yapı Kredi’ye yeni katılanlara açık olacak. Ancak hedef akademiyi bankacılık alanında bir gelişim merkezi haline getirebilmek. Kavuncu, “Akademi şu anda dahi bankadan özerk bir konuma sahip. İK’ya bağlı değil, danışmanlar kurulu tarafından yönetiliyor. Umuyoruz 3-4 yıl içinde dışarıya da hizmet veren özel bir üniversite haline getirebiliriz” diyor.

Akademinin Yapı Kredi’ye iyi işlenmiş insan kaynağı sağlayacağını söyleyen Kavuncu, çalışanların daha önce de sürekli eğitim gördüklerini belirterek, “Ancak akademiyle birlikte bu eğitimlerin hem süresi hem seviyesi daha da yükselebilecek. Akademi kapsamında özellikle bankacılık sektörüne gelişim anlamında katkıda bulunabilecek projeleri desteklemeyi ve bu alandaki akademisyen ve uzmanlarla ortak çalışmalar yapabilmeyi hedefliyoruz” diyor.

ULUSLARARASI İŞBİRLİKLERİ

Kavuncu’nun verdiği bilgilere göre çalışanlar, Avrupa’nın önde gelen en iyi iki business okulu olarak kabul edilen IMD ve Insead’le işbirliği yapan Yapı Kredi Bankacılık Akademisi’nde, her iki kurumun gelişim aktivitelerine katılabilecek. Türkiye’den de özel ve kamu üniversiteleriyle ortak sertifika programları gerçekleştirecek akademi aynı zamanda, Yapı Kredi’nin ortağı UniCredit bünyesinde kurulmuş olan ve gruba yönelik yönetim gelişim programları düzenleyen UniManagement’la da ortak çalışmalar yapacak. Özellikle orta ve üst kademe yöneticilerin grubun ortak hedefleri paralelinde hazırlanacak eğitim programlarına katılımı sağlanacak. Bu işbirliği Koç Grubu organizasyonu olan Koçakademi’yle de devam edecek.
Kavuncu, akademide dünyada çalışan gelişimi alanındaki en önemli trendlerden biri olan ‘eğitmen liderler’ konseptinin de uygulamaya geçirileceğini söylüyor:
“Kurumun üst yönetiminde yer alan yöneticilerin hem kendi deneyimlerini hem de kurumsal stratejileri ve vizyonu paylaşma fırsatı bulacağı eğitimler, şirket çalışanlarının gelişimindeki önemli araçlardan biri olacak. Bankacılık Akademisi 4 odak alanı olan bankacılık, kişisel gelişim, liderlik ve sosyal sorumluluk konularındaki gelişim faaliyetleriyle, bütünsel anlamda donanımlı bankacılar yetiştirmeyi, çalışanlarını yüksek performanslı bir takımın parçası haline getirmeyi hedefliyor. Lider bankacıların, yalnızca bankacılık alanında değil, kişisel yetkinlikler, liderlik vizyonu ve toplumsal duyarlılık anlamında da güçlü kişiler olması amacıyla hareket ediliyor.”

‘Finansal danışmanlık konusunda uzman bankacılara ihtiyaç var’ 

Günümüzde finansal piyasalardaki hareketliliğin arttığına, yatırım araçlarının gün geçtikçe daha da karmaşık bir hale geldiğine işaret eden Cihangir Kavuncu, şöyle konuşuyor:
“Bu durum müşterilerin, bankalarının kendileri için en iyi yatırım araçlarını tarafsız bir şekilde sunması yönünde beklentilerini de artıyor. Özellikle yüksek gelirli özel bankacılık müşterilerinin artan ihtiyaçlarına cevap verebilmek için sektörün finansal danışmanlık konusunda uzman bankacılara ihtiyacı var. ‘Certified Financial Consultant (CFC)’ sertifikası bu uzmanlığı sağlayan özel bir program. Bu çok özel sertifika programına katılma imkânını Türkiye’de çalışanlarına sunan ilk banka Yapı Kredi Bankası oldu. Yapı Kredi Bankacılık Akademisi koordinasyonunda Graz Üniversitesi (Avusturya), BankAkademie Wien ve Yeditepe Üniversitesi işbirliğiyle gerçekleştirilen programın 1. seviye eğitimlerine 75 kişilik ilk grupla Haziran ayında başladı. Program sonunda yaklaşık 200 müşteri temsilcinin CFC sertifikası sahibi olması hedefleniyor.”

Kavuncu’nun verdiği bilgilere göre, CFC sertifikasına sahip olmak için adayların 2 seviyeli yoğun eğitim programını tamamlamaları ve 10 saatlik bir yazılı sınavı geçmeleri gerekiyor. Sertifikayı aldıktan sonra da danışmanların her 3 yılda bir eğitimden geçerek bilgilerini güncel tutmaları bekleniyor.

Finansal Planlama Standartları Kurulu tarafından verilen üst düzey sertifikaya sahip -24 ülkede- 110 bin danışman bulunuyor.

Milliyet
Yayın Tarihi : 14 Temmuz 2008 Pazartesi 16:58:09
Güncelleme :14 Temmuz 2008 Pazartesi 17:13:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?