28
Mayıs
2024
Salı
İNSAN KAYNAKLARI

Bankacılık canlanıyor: 10 bin yeni istihdam

Bankalar krizin yaralarını sarmaya başladı. 2001 krizinde bin 500’den fazla şube kapatan, 50 binden fazla kişinin de işsiz kalmasına neden olan bankacılık sektörü son yıllarda büyümeye başladı. 12 banka bu yılın ilk dokuz ayında 190 şube açarak 5 binden fazla kişiyi işe aldı. Bu bankalar 2006 yılında ise yaklaşık 500 şube açarak 10 bin yeni istihdam sağlayacak

Ekonominin büyük yara aldığı 2001 krizinden en büyük darbeleri yiyerek küçülen bankacılık sektörü, yavaş yavaş yaralarını sarıyor. 1999-2000 yıllarında altın çağını yaşayan sektörde istihdam sayıları da en üst seviyeye ulaşmıştı. 1999 yılında 7 bin 691 şube ve 173 bin 988 çalışan ile hizmet veren sektörde, kriz sonrası birçok bankanın sistemden çekilmesiyle birlikte şube sayısı 2002 sonunda 6 bin 106’ya, çalışan sayısı da 123 bin 271’e düştü. Başka bir deyişle 2001 krizinden sonra bin 585 banka şube kapanırken 50 bin 717 çalışan da işsiz kaldı.

2000’e kadar şube müdürlerini bile 100 bin dolar transfer ücretleriyle bünyelerine katan bankaların çoğu 2001 krizinde sistem dışında kaldı. Böylece sektörde de yeni bir dönem de başlamış oldu.

Artık sektörde transfer döneminin kapandığını söylemek mümkün. Kimse yüksek ücretler ödeyerek şube müdürü bir tarafa genel müdür yardımcısı transferi bile yapmıyor. Yüksek maliyetler nedeniyle ara eleman ihtiyacını kendi personelinden karşılamayı tercih eden bankalar, şubelere ise yeni üniversite mezunlarını alıp yetiştirmeyi tercih ediyor. Ancak yabancı bankaların sektöre girişiyle birlikte son yıllarda oldukça durgun olan transfer piyasasının eskisi gibi olmasa da yeniden hareketlenmesi bekleniyor.

Krizin etkisi 5 yılda atıldı

Bankaların şube ve çalışan sayıları henüz 2000’li yıllara ulaşmasa da son yıllardaki büyüme eğilimleri dikkat çekiyor. Sektördeki payı yüzde 2’lerden yüzde 13’lere çıkan yabancı bankaların Türkiye’ye ilgisinin sürmesi ve yabancılara satılan veya ortaklık kuran bu bankaların büyüme iştahları, şubeleşme çalışmalarının artırmasında önemli rol oynuyor. Böylece Türkiye Bankalar Birliği (TBB) verilerine göre 2004 yılında 127 bin 163 olan sektördeki çalışan sayısı Eylül 2005 itibariyle 131 bin 12’ye çıktı.

Türkiye’de 12 banka 2005 yılının ilk dokuz ayında 190 yeni şube açarak personel sayılarını da 5 bin 394 kişi artırdı. 69 yeni şube açan Garanti Bankası bu yılın en fazla şubeleşen bankasıydı. TBB verilerine göre bankanın istihdam ettiği kişi sayısı yılın ilk dokuz ayında bin 224 kişi arttı.

2005 yılında şubeleşme çalışmalarını sürdüren bankalardan birisi de yabancı ortaklık görüşmeleri için Morgan Stanley’e yetki veren Finansbank oldu. Banka bu yıl 24 yeni şube açarak binden fazla kişiye istihdam sağladı. Yine aynı şekilde yabancı ortaklık görüşmelerini sürdüren Denizbank da 20 şube açıp 500’den fazla yeni eleman alımı yaptı.

Türkiye’de 869 banka şubesine sahip olan ve en fazla şubesi olan özel banka konumundaki İş Bankası da bu yılın ilk dokuz ayında 17 yeni şube açtı. Bankanın çalışan sayısı da aynı dönemde yaklaşık bin kişi arttı. Bu yıl banka 27 yeni şube açmayı planlıyor.

Yerliler eğitiyor yabancılar transfer ediyor

Bankaların 2006 yılındaki şubeleşme çalışmaları sürecek. 2006 yılında en fazla şubeyi yine Garanti Bankası’nın açması bekleniyor. Banka gelecek yılın yıl sonuna kadar 80 yeni şube açmayı hedefliyor. Garanti’yi 65 şube ile Finansbank izleyecek. Banka yetkilileri direkt bilgi vermese de Türkiye’de büyümeyi sürdüren HSBC’nin 2006 yılında 50 yeni şube açması bekleniyor.

Ayrıca bu yıl orta ölçekli ve yabancı ortaklığı olan Fortis, TEB, Şekerbank gibi bankaların yanı sıra yabancı ortak için görüşmelerini sürdürün Denizbank ve Finansbank gibi bankalarda şubeleşme çalışmalarını artıracak.

Yerli bankalar ara eleman ihtiyaçlarını kendi bünyelerinden yetiştirerek gidermeyi tercih ediyor. Şubelere ise tecrübesiz ve üniversiteden yeni mezun olanları almaya özen gösteriyor.

Bunun aksine yabancı bankalar hem ara eleman hem de şubeler için yeni eleman alımlarında diğer bankalardan transferleri tercih etmesi dikkat çekiyor. 12 bankanın 2006 yılında şubeleşme ve eleman politikası ise şöyle.

GARANTİ BANKASI / Anadolu’ya ağırlık verilecek

GE ile ortaklık yapan Garanti Bankası 2006 yılında bin 500’ün üzerinde yeni eleman alacak. Alınacak elemanların büyük bir bölümünün yeni üniversite mezunlardan olacağını belirten Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Erün, “Bizim kurumsal stratejimiz, banka içerisinde yetiştirdiğimiz değerleri öne çıkarmak ve çalışanları terfi ettirerek ödüllendirmek'' diyor. Alımların büyük bir bölümünü şubat-mart aylarında gerçekleştirecek olan banka, bu elemanları yeni açılacak şubelerde kullanacak.

Yeni şubelerin Anadolu illerinde açılması planlandığından yeni elemanların işe alımında Anadolu’daki üniversitelerden mezun olanların daha fazla şansı olacak. Yeni mezunlar gişe ve vezne gibi sahada çalışacak.

Önümüzdeki yıllarda satış, risk yönetimi, finansal mühendislik gibi ürün tasarımı konusunda yetişmiş bankacılara ihtiyaç olacağını belirten Erün, özellikle finansal matematik konusunda iyi mühendislere çok ihtiyaç olacağını belirtiyor.

• Ziraat Bankası, yaklaşık 2 bin personel alacak...

İŞ BANKASI / Ara elemanlar banka içinden

İş Bankası 879 şube ile en geniş şube ağına sahip özel banka durumunda. 2005 yılında 27 yeni şubeyi faaliyete geçiren banka 2006 yılında da 30 civarında yeni şube açmayı planlıyor. Yeni şubeler ekonomik potansiyeli yüksek olan illerde açılacak.

Türkiye’deki nüfus hareketlerine paralel olarak ağırlığın büyük il merkezlerinde olduğunu söyleyen İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Mete Uğurlu, şube açılışlarının yanı sıra, alternatif dağıtım kanallarının da yaygınlığına önem verdiklerini belirtiyor. Şubelerde istihdam edilen çalışan sayılarının, piyasanın ihtiyaçlarına göre farklılaştığını söyleyen Uğurlu, “5 kişilik çekirdek kadro ile çalışan şubelerimiz olduğu gibi 100 civarında personele sahip şubelerimiz de mevcut'' diyor.

Bankanın şubelerinde ortalama 14-15 kişi çalışıyor. 2006 yılına ilişkin şubeleşme projeksiyonlarımıza göre banka yeni açılacak şubeler için yaklaşık 300 kişilik bir istihdam sağlayacak. Bu arada bankanın hızla büyüyen İşlem Operasyon Merkezi ve Çağrı Merkezi için de yeni eleman ihtiyacı sürüyor. Kesinleşmemiş olmakla birlikte, bankanın 2006 yılında binin üzerinde yeni istihdam sağlaması bekleniyor. Banka mevcut politikası uyarınca ara kademelere transfer yoluyla istihdam yapmıyor.

Ancak diğer bankalarda çalışanlar, özellikle yaş durumları uygunsa, memur, uzman ve müfettiş kadroları sınavlarına girerek bankanın yeni bir kariyer yolculuğuna başlayabilirler.

FİNANSBANK / GSMH’nın büyüdüğü illerde yoğunlaşacak

2006 yılında da organik olarak büyümeyi sürdürmeyi planlayan bankanın 65 yeni şube açması planlanıyor. Bu şubelerin nerelerde açılacağı açıklanmıyor ancak büyük bir bölümünün Anadolu’da olması bekleniyor.

Banka, GSMH’nın yaratıldığı bölge ve illere göre şube açmayı planlıyor. Finansbank Murahhas Azası Ömer Aras, “Hem hiç şubemiz olmayan illerde hem de mevcut şubelerin olduğu illerde yeni şubeler açılacak'' diyor. Tamamen ekonomik aktivitelere bağlı olarak açılacak olan şubeler ağırlıklı olarak bireysel ile KOBİ’lere yönelik şubeler olacak.

Finansbank eleman alımlarında genel olarak yeni alımları tercih ediyor. Yeni açılacak şubeler için yaklaşık bin kişi almayı planlayan banka bu elemanları şubelerin yanı sıra, ağırlıklı olarak operasyon, kredi kartı pazarlaması ve KOBİ bankacılığı gibi alanlarda istihdam edecek.

AKBANK / Zorunlu olmadıkça deneyimli eleman almıyor

Banka hem yeni şubeler açıyor hem de mevcut şubelerini yeniliyor. 2005 yılında müşterilerinin ihtiyaçları doğrultusunda 350 şube yenileyen banka aynı zamanda yılın ilk dokuz ayında 13 yeni şube açtı. Bankanın 2006’da açacağı şube sayısının geçen yıldan fazla olması bekleniyor. Banka yetkilileri kesin rakam ve yeni açılacak şubelerin yerleri ile ilgili açıklama yapmıyor ancak, 2005 yılında açılandan daha fazla şube açacaklarını söylüyor.
Buna bağlı olarak 2006 yılında bine yakın yeni eleman alınacağı bildiriliyor. Sürekli büyüyen bir banka oldukları için genel olarak eleman ihtiyacını şubelerden yetiştirmeyi tercih ettiklerini belirten banka yetkilileri, çok ihtiyaç olursa dışardan ara elaman alımına yöneldiklerini söylüyor. Banka, genel olarak sektördeki büyümenin hem alternatif dağıtım kanallarında, operasyon merkezinde hem de şubeleşme yolu ile olacağına inanıyor ve eleman alımları da bu alanlarda olacak.

OYAKBANK / Yeni elemanlar satış ve pazarlama ağırlıklı olacak

Banka 2006’da 40 yeni şube açmayı planlıyor. Bankanın yeni şubeler için 2006 yılında yaklaşık bin kişiyi bünyesine katması bekleniyor. Daha önceki büyüme stratejisinde işsiz bankacıları almayı tercih eden banka bundan sonraki süreçte büyük bir olasılıkla yeni mezun üniversite öğrencilerini tercih edecek.

Çünkü 2001 krizinde işsiz kalan bankacıların bir çoğu direkt yada dolaylı olarak sektöre dönerken kalanları da sektör değiştirdi. Bireysel bankacılıktaki ağırlığını sürekli artıran banka daha çok şubelerde bireysel, KOBİ ve kredi kartları alanında pazarlama ve satış yapacak elemanları istihdam edecek.

TEB / Transferler sürecek

2005 yılının ilk dokuz ayında 13 yeni şube açan bankanın bu yıl içerisinde 35 yeni şube açması planlanıyor. Banka özellikle yabancı ortağının dünya genelinde uygulamakta olduğu ürünleri Türkiye’ye getirmeyi planlıyor. Geçen yıl Türkiye’de iki tane Trade Center açılışı yapan bankanın bu yıl da bu tür uygulamalarını sürdürmesi bekleniyor.

Ayrıca banka 2006 yılında KOBİ bankacılığına ağırlık verecek. Bankanın Anadolu’da KOBİ ağırlığı olan illerde yeni şubelerin açılması bekleniyor. 35 yeni şube için bin civarında yeni eleman istihdam edilecek.

Banka daha çok KOBİ bankacılığı, özel bankacılık alanlarında yoğunlaşacak. Ayrıca bankanın yabancı ortağı BNP Paribas’ın Türkiye’deki diğer ortağı olan Anadolu Grubu’ndan ayrılarak tüketici finansman şirketinde daha aktif olması bekleniyor. Banka geçen yıl sektörden yaptığı transferlerle dikkat çekti. Transferlerin bu yıl da sürmesi bekleniyor.

HSBC / Transfer yapan nadir bankalardan

Boyner Holding’ten 70 milyon dolar ödeyerek Advantage markasını alan HSBC, kredi kartı pazarında oldukça aktif. Bu alandaki büyümesini sessizce sürdüren banka, son yıllarda özellikle konut kredileri ile özel bankacılık da aktif olmasına karşın çok fazla kamuoyunda görünmemeyi tercih ediyor.

Geçen yıl hiç şube açmadan yaklaşık 300 kişiyi istihdam eden bankanın bu yıl 50 yeni şube açarak ciddi bir atılım yapması bekleniyor. Banka yetkilileri bu konuda bilgi vermese de banka üst yönetiminin bu yöndeki kararı sektör çevrelerinde konuşuluyor. Bankanın bu yıl bin yeni eleman alması bekleniyor. Yerli bankaların aksine HSBC, ara elaman ihtiyacını başka bankalardan transfer yaparak karşılayabiliyor.

FORTİS / Özel bankacılar transfer edilecek

Dışbank’ı satın alarak Türkiye pazarına giren Fortis’in 2006 yılında 45 yeni şube açmayı hedefliyor. Geçen yıl dört yeni şube açarak personel sayısını 124 kişi artıran bankanın, 2006’da binin üzerinde eleman alması bekleniyor. Bankanın CEO’su Tayfun Bayazıt yaptığı açıklamalarda 2009 yılına kadar şube sayısını 300’e çıkarıp, 1700 yeni eleman almayı hedeflediklerini söylemişti. Banka ayrıca ilkini geçtiğimiz günlerde açtığı Ticari Bankacılık Merkezlerinin sayısını ocak ayı sonunda 12’ye çıkarmayı planlıyor.

KOBİ bankacılığı, bireysel krediler ve kredi kartları alanında yoğunlaşması beklenen banka, yeni alınacak elemanları daha çok bu alanlarda istihdam edecek. Ayrıca banka operasyon merkezine de yatırımlarını sürdürüyor. Fortis, şubesi olan ama yüksek potansiyele sahip illerde ikinci üçüncü şubeyi açmayı planladığı gibi yeni illere de yönelecek. Banka 2006 yılında özel bankacılığa ağırlık verecek olan banka, bu birime yeni elemanlar alacak

DENİZBANK / Tarımda iyi, kredi kartlarında atakta

Banka geçen yıl, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TSMF) tarafından satışa çıkarılan Tarişbank şubelerini satın alarak özellikle Ege Bölgesi’nde aktif hale geldi. Bankanın bu bölgede özellikle tarım kredilerinde gözle görülür bir ağırlığı var.

Banka hem kredilerde pazar payını artırırken hem de kredi kartlarında büyüyor. Garanti Bankası ile yaptığı işbirliği ile Bonus Card satışı yapıyor. Yılın ikinci yarısında yabancı ortaklık görüşmelerinin sonuçlanması beklenen Denizbank’ın 2006’da 60 yeni şube açacak. 52 ilde faaliyet gösteren banka 2006 yılında daha önce şubesi olmayan 8 ilde daha şube açacak. Geçen yıl 20 şube açarak 500 yüz yeni istihdam sağlayan bankanın bu yıl yaklaşık 900’e yakın yeni eleman alacak. Bu elemanlar portföy yöneticileri, cari hesaplar ve gişe görevlilerinin yanı sıra sayıları az da olsa operasyon merkezlerinde görevlendirilecek.

ŞEKERBANK / Rabobank etkili olabilir

Banka bu yılı yabancı ortağı Rabobank ile ilgili yasal prosedürlerin tamamlanmasını bekleyerek geçirdi. 2006 yılının ilk üç aylık döneminde ortaklık anlaşmasının her yönü ile tamamlanması bekleniyor. Geçen yıl 4 yeni şube açıp istihdam sayısını 114 kişi artıran bankanın özellikle 2006’nın ikinci yarısından itibaren şubeleşme çalışmalarına ağırlık vermesi bekleniyor.

Bankanın tarım ve KOBİ kredilerinde daha aktif olması bekleniyor. Banka yetkilileri kesin rakam vermiyor ancak bankanın kısa bir sürede 30 yeni şube açıp yaklaşık 500 yeni elaman alması bekleniyor. Bankanın hem şubeleşme hem de yeni eleman alımında yabancı ortağının etkili olabileceği konuşuluyor.

CİTİBANK / Tecrübeli elemanlar arıyor

Türkiye’de 24 şube ile hizmet veren Citibank’ın özellikle yabancı bankaların pazara girmesiyle birlikte 2006 yılında daha aktif bir büyüme politikası izlemesi bekleniyor. Yeni şube açmadan geçen yıl çalışan sayısını yaklaşık 200 kişi artıran banka ticari ve kurumsal bankacılığın yanı sıra, özellikle kredi kartları pazarında agresif bir büyüme politikasına sahip. Banka yetkilileri yeni açılacak şube ve eleman alımı ile ilgili net bilgiler vermiyor.

Türkiye’nin Citigroup için öncelikli ülkelerden birisi olduğunu söyleyen insan kaynaklarından sorumlu genel müdür yardımcısı Levent Ergin, “Citigroup, Türkiye'de etkili bir şekilde büyüme ve yatırım planlıyor'' diye konuşuyor. Pazar paylarını şube ve ürün ağının genişletilmesi ve yeni müşteri kazanılması yoluyla artırmayı planladıklarını belirten Ergin, 2006 yılından itibaren kurumsal ve ticari bankacılığın yanı sıra, özellikle bireysel bankacılık alanında işgücü sayısını artırmayı planladıklarını söylüyor.

İşe alımlarda büyük çoğunluk tecrübeli elemanlar olacak. Ağırlıklı bireysel bankacılık olmak üzere bireysel ve ticari bankacılık için ilk etapta kıdemli müşteri temsilcileri, veznede görev alacak elemanlar, şube destek elemanları, güvenlik görevlileri, şube yöneticileri ve kredi satış elemanlarını işe almayı planlıyor.

ANADOLUBANK / Özel bankacılık ile konut kredilerinde istihdam artacak

Anadolubank, geçen yıl 13 yeni şube açarak şube sayısını 63’e çıkardı. İstihdam ettiği eleman sayısını da yılın ilk dokuz ayında 155 kişi artırdı.

2006 yılında da büyüme politikasını sürdürecek olan bankanın 10 yeni şube açması bekleniyor. Yaklaşık 200 yeni kişiyi işe almayı planlayan bankanın daha çok konut kredileri ile özel fon yönetiminde aktif olması bekleniyor. Konut kredilerinde faiz oranlarının yüzde 1’in altına indiren ilk ve tek banka olan Anadolubank’ın 2006 yılında özel fon yönetimi ile konut kredisi pazarlaması yapabilecek şube elemanlarını tercih edecek.

GÖRÜŞLER

‘Finans mühendislerinin önemi artacak’ / Ömer Aras (Finansbank Yönetim Murahhas Üyesi)

“Bankacı olmak isteyen gençlerin kendilerini teknik olarak çok iyi yetiştirmesi lazım. Bankacılık, teknik bilgisi yüksek insanları bünyesinde barındıran bir sektör haline geldi. Günümüzde özellikle bireysel bankacılık, kredi kartları ve küçük işletme bankacılığında teknik analiz ve veri analizi çok önemli. Bir anlamda finans mühendisliği eğitimi almış olmak gerekiyor. Bireysel beceri ve yeteneklerin geliştirilmesi lazım. Rekabet ortamı da arttığı için kalifiye elemana talep yüksek.

Bizim eleman politikamız büyük ölçüde yeni mezunları alıp eğitme ve geliştirmek şeklinde. Yatırımlarımızı bu yönde yapıyoruz. Bizden ayrılıp diğer bankalarda üst düzey yöneticilik yapan bir çok bankacı var. Biz bu konuda da iddialıyız. Sektöre en çok adam yetiştiren bankaların başında geliyoruz. Sadece Türkiye’de değil, Londra’da da bizden ayrılan çok bankacı var. Biz sadece şubelere değil şubelere aldığımız eleman kadar operasyon ve kredi kartı pazarlanmasına yönelik de eleman aldık. Ürüne, yere ve kişiye göre hizmet vermek önemli''

“Ara kademelere doğrudan istihdam yapmıyoruz'' / Mete Uğurlu (İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı)

“Bankaların hızlı bir dönüşüm içinde olduğu ve yabancı bankaların iş ortaklığı sayısının arttığı önümüzdeki dönemde, insan kaynakları yönünden daha hareketli bir dönemin başladığını söylemek mümkün. Bugün bankalarımız tüm dünya ile yarışan ve hatta öncü olan uygulamaları ile dikkati çekiyor. Bu başarıda en önemli payın hiç şüphesiz, bankalarımızın sahip olduğu çok kalifiye iş gücünde olduğuna inanıyorum.

Mevcut politikamız uyarınca ara kademelere doğrudan istihdam yapmıyoruz. Ancak diğer bankalarda çalışanlar, özellikle yaş durumları uygunsa, memur, uzman ve müfettiş kadroları sınavlarımıza girerek İş Bankası’nda yeni bir kariyer yolculuğuna başlayabilirler. Biz kalifiye eleman sorunu yaşamıyoruz. Ara kademelere, yetişmiş eleman gereken pozisyonlara dışarıdan istihdam yapmıyoruz. Şube bankacılığının daha çok uzun bir süre önemini koruyacağına inanıyoruz. Yurtdışında olduğu gibi ülkemizde de trend bu yönde devam edecektir. Alternatif Dağıtım Kanalları bugün için şubelerin alternatifi değil, müşteri hizmetleri için gerekli ve tamamlayıcı bir unsurdur.Genel olarak söylemek gerekirse önümüzdeki yıllarda özellikle pazarlama, merkezi operasyon ve çağrı merkezi alanlarında daha yoğun bir istihdam ihtiyacının öne çıkacağını söylemek mümkün''

“Hem şubelere hem ADK eleman alacağız'' / Zafer Kurtul (Akbank Genel Müdürü)

“2001 krizinden bankacılık sektöründe çalışanların sayısı hem yaşanan ekonomik krizin etkisiyle bankaların küçülmesi hem de sistem dışında kalanlar bankaların etkisiyle dibe vurmuştu. Son yıllarda istihdam artışı var. Sektördeki büyüme sonucu krizde sistem dışına attığı çalışanları geri aldı diyebiliriz.

Biz hem yeni şubeler açıyoruz hem de şubelerimizi yeniliyoruz. Geçen yıl müşterilerimizin ihtiyaçları doğrultusunda 350 adet yeni şubemizi yeniledik. Geçen yıl 20 civarında yeni şube açtık.

2006 yılında da 2005 yılında açtığımız kadar şube açacağız. Bankamızda 2006 yılında 1000’e yakın yeni eleman alımı yapacak. Biz sürekli büyüyen bir bankayız. Genel olarak eleman ihtiyacını şubelerden yetiştirmeyi tercih ediyoruz ancak çok ihtiyaç olursa dışardan eleman alımı yapıyoruz. Biz sektördeki büyümenin hem alternatif dağıtım kanallarında, operasyon merkezinde hem de şubeleşme yolu ile olacağını düşünüyoruz ve iki kanala önem veriyoruz.''

Bireysel ve KOBİ bankacılığına yatırım sürecek'' / Nihat Karadağ (Oyakbank Genel Müdür Yardımcısı)

“Türkiye’ye yabancı bankaların ilgi göstermesi, bankaların büyüme stratejilerini doğrudan etkiliyor. Türkiye pazarına girmek isteyen yabancı bankalar, bankaların bireysel ve KOBİ isletmeciği alanında ne kadar aktif olduklarına bakıyor. Bankanın aktif büyüklüğünden çok bireysel ve KOBİ bankacılığında ne kadar müşterisi var, bu alandaki bankacılık hacmi nedir gibi kriterlere bakılıyor. Fiyatı da bunlar belirliyor.

Yabancı bankacıların yaptığı raporlara göre Türkiye’de bireysel ve KOBİ bankacılığının 5 yıl içerisinde 3 kat büyümesi bekleniyor. Doğal olarak her banka da bu büyümeden daha fazla pay almak istiyor. Bununu içinde şubeleşme şart. Alternatif dağıtım kanalları banka müşterisinin işlerini daha maliyetsiz bir şekilde yapmasını sağlıyor. Genel olarak operasyon merkezileştirilince şubelerden pazarlama ve satış öne çıktı. Şubeler satış, yapacak, müşteri bulacak ve proje üretecek''

“Tecrübeli elemanlar arıyoruz'' / Levent Ergin (Citibank İnsan Kaynaklarından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı)

“Bireysel bankacılık alanında özellikle müşteri temsilcisi ve kıdemli müşteri temsilcisi görevini yürütecek elemanların, şube dışında müşteri ziyaretlerinde bulunmaları ve satış yapmalarını bekliyoruz ve bu alanda aradığımız niteliklere uygun eleman bulmak diğer branşlara oranla daha zor.

Türkiye ekonomisi ve bankacılık sektöründeki olumlu gelişmelere paralel olarak sektördeki rekabet hızla artıyor. Buna bağlı olarak da sektörde bankacılık ürünlerinin pazarlamasını yapacak nitelikli eleman ihtiyacı doğacağına inanıyoruz. Biz daha çok tecrübeli elemanlar arıyoruz. Pozisyonlara göre farklılık gösterse de sektör artık daha kontrollü, sürdürebilir büyümeye odaklı bir strateji çiziyor, ki bu da daha gerçekçi transferlerle işe alım sürecini beraberinde getiriyor.''

“Kapımız deneyimli deneyimsiz herkese açık'' / Selda Kalleci (Fortis İK Genel Müdür Yardımcısı)

“2006 yılında çalışan sayımız yaklaşık yüzde 25 oranında artacak. 1000’den fazla eleman alımı yapacağız. İşe alımlarda hem deneyimli, hem profesyonel kariyerine yeni başlayacak deneyimsiz adaylarla ilgileniyoruz.

Önümüzdeki dönemde bireysel, ticari ve özel bankacılık alanlarında kaliteli hizmetlerimizi sürdüreceğiz. KOBİ’ler yine özel ilgi alanımız olacak. Bu nedenle özellikle yeni açılacak şubelerimizde görevlendirilmek üzere, bireysel bankacılık hizmetlerimiz ile Dinamik Girişimci ürünlerimiz için satış ve operasyon elemanlarına çok ihtiyacımız olacak. Bu gruplar için sınavlar açıp yetiştirilmek üzere deneyimsiz elemanlar da alıyoruz. Bunun yanı sıra mutlaka deneyimli çalışanlara da ihtiyaç duyuyoruz. Deneyimli ve müşteri odaklı bilgi teknolojileri uzman kadroları önemli rol üstleniyor. Bu uzmanların da önümüzdeki dönemde öne çıkacağını düşünüyoruz.''

Kayhan Öztürk – Barış Bekar
Yayın Tarihi : 6 Ocak 2006 Cuma 14:19:08
Güncelleme :22 Nisan 2006 Cumartesi 11:37:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
filiz IP: 88.228.47.xxx Tarih : 15.07.2008 01:28:27

slm..! Ben bankacılık bölümünden yeni mezun oldum ve şuan okudum.. eğer böyle bişey mümkünse en kolay nasıl haberdar olabiliriz! msn adresime otomatik olarak gelirse sevinirim,yayınlanmasında gerek yok yazdıklarımın ilginiz için teşekkür ederim. nisanyagmuru_6@hotmail.com


SELMA IP: 78.183.140.xxx Tarih : 2.09.2008 15:08:43

BEN DİCLE ÜNİ İŞLETME MEZUNUYUM ALIMLAR NE ZAMAN NE ŞEKİLDE OLUCAK BİLGİLENDİRMENİZİ RİCA EDİYORUZ


esma türk IP: 85.103.164.xxx Tarih : 25.03.2008 15:03:49

peki ne zaman alınacak bunu açıklayın eleman alınıyor diye eleman alınmıyor saati günü koşulları yazın yoksa başka türlümü alınıyor allah bilir