19
Mayıs
2024
Pazar
İNSAN KAYNAKLARI

Beyaz yakalıların yanlış tercihi

Beyaz yakalılar yanlış meslek seçiyor

Beyaz yakalılar okul eğitimlerinin kendilerini iş yaşamına iyi bir şekilde hazırlamadığına inanırken, Türk eğitim sistemine de güvenmiyor

Kelly Services tarafından 33 ülkede yapılan Global İşgücü İndeksi Araştırması, beyaz yakalı Türklerin yarısından fazlasının yanlış meslek seçtiklerini ortaya koydu. Araştırmaya katılan beyaz yakalılar, eğer şans verilseydi, okulu bitirdikten sonra tamamen farklı bir konuda daha eğitim alacağını belirtti.
Dünya çapında 2 bini Türkiye’den olmak üzere 115 bin beyaz yakalı çalışanla yapılan araştırmaya göre, ankete katılanların yüzde 58’i tamamen başka bir branşta okumuş olmayı tercih edeceğini söyledi. Yüzde 63’ü okul eğitimlerinin kendilerini iş yaşamına iyi bir şekilde hazırlamadığına inanırken, Türk eğitim sistemine güven, araştırmadaki 33 ülke arasında sondan dördüncü sırada yer aldı. Araştırmanın ortaya koyduğu bazı sonuçlar şöyle:
- Türkiye’de katılımcıların yüzde 40’ı kariyerinde yanlış tercih yaptığını belirtiyor. Yüzde 12’si ise bu konuda ‘emin’ olmadığını söylüyor.
- Kadınlardan çok erkekler bulundukları konumdan daha fazla rahatsız.
- Yüzde 31’i okul sonrası eğitimin kendilerini iş yaşamına yeterince iyi hazırlamadığını düşünüyor.
- Tüm dünyada; ankete katılanların yüzde 65’i kendilerini iş yaşamına iyi bir şekilde hazırladığını söyledikleri okul sonrası eğitimlerinden çok daha fazla memnunlar. Türkiye bu konuda da yüzde 58 ile 33 ülke içinde 28.sırada. Diğer yandan kadınlar, okul sonrası eğitimlerinin kalitesini erkeklere göre daha az tatminkâr buluyor.
- Okul eğitimine güven konusunda en güçlü destek, yüzde 69’u okulun kendilerini iş yaşamına iyi bir şekilde hazırladığını ifade eden Hindistan’dan geldi. Bu ülkeyi yüzde 67 ile Porto Riko, yüzde 65’le Endonezya ve Tayland, yüzde 63’le Polonya i
 

Milliyet
Yayın Tarihi : 26 Temmuz 2009 Pazar 17:22:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?