15
Mayıs
2024
Çarşamba
İNSAN KAYNAKLARI

Bilgilerini saklayan bankaya ceza

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), "Bankacılık Veri Transfer Sistemi" çerçevesinde, bilgilerini eksik, geç veya hatalı gönderen bankalara 1 Temmuz'dan itibaren para cezası uygulayacak. Cezalar, her bir eylem için 5 ila 15 bin YTL arasında olacak.

BDDK'nın, Resmi Gazete'de yayımlanan tebliği ile, "Bankacılık Veri Transfer Sistemi" çerçevesinde alınan bilgilerin gönderilmemesi, geç gönderilmesi ve eksik bilgi ile gönderilmesi, kontrol hataları içermesi veya kontrol hatalarının süreklilik arz etmesi durumunda uygulanacak yaptırımlar belirlendi.

Sistem için düzenlenen formun gönderilmediği süre, bankanın genel raporlama performansı ve bilginin yasal sınırlarla ilgisi olup olmadığı dikkate alınarak geç gönderilme durumunda 5 bin YTL’den 10 bin YTL’ye kadar; gönderilmeme durumunda ise 5 bin YTL'den 15 bin YTL’ye kadar idari para cezası uygulanacak.

Eksik bilgi ile gönderim durumunda eksikliğin önemi, eksikliğin giderilme süresi ve bankanın genel raporlama performansı dikkate alınarak 5 bin YTL’den 15 bin YTL’ye kadar idari para cezası verilecek.

KONTROL HATASINA DA CEZA VAR

Kontrol hatalarının oluşması ve gönderim süresinin bitimine kadar giderilmemesi halinde, kontrol hatalarının daha sonra giderilme süresi, yasal sınırlara etkisi ve bankanın genel raporlama performansı dikkate alınarak 5 bin YTL’den 15 bin YTL’ye kadar idari para cezası uygulanacak.

Kontrol hatalarının süreklilik arz etmesi durumunda süreklilik arz eden hata sayısı, bu kontrol hatalarının yasal sınırlara etkisi ve bankanın genel raporlama performansı dikkate alınarak 5 bin YTL’den 15 bin YTL’ye kadar idari para cezası verilecek.

CEZALAR KATLANABİLECEK

Bir dönemde göndermeme, geç gönderme, eksik bilgi ile gönderme, kontrol hataları içerme ve kontrol hatalarının süreklilik arz etmesi durumlarının birkaçının veya tamamının birlikte ortaya çıkması halinde her bir durum için ayrı ayrı ceza uygulanacak. Bir dönemde geç gönderilen veya gönderilmeyen her bir form için ayrı ayrı idari para cezası verilecek.

Tebliğ 1 Temmuz'da yürürlüğe girecek.

ANKA
Yayın Tarihi : 22 Mart 2007 Perşembe 13:53:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?