15
Mayıs
2024
Çarşamba
İNSAN KAYNAKLARI

Bilişim eğitimine devler el koydu

Bilişim şirketleri için üniversiteler, uzun dönemli pazarlama ve insan kaynakları stratejileri açısından son derece önemli. Geliştirdikleri en son ürünlerinin üniversitelerde kullanılmasını sağlamalılar ki, hem ürünlerini yaygınlaştırabilsinler, hem de gelecekte istihdam edecekleri gençlere gerekli yetkinlikleri kazandırabilsinler. Sektörün devleri, bu hedeflerini gerçekleştirmek için aktif çalışıyor.

Üniversitelere donanım desteği sağlıyor, öğrencilere yönelik seminerler, yarışmalar düzenliyor, doktora bursları veriyor, müfredat programlarının yeni geliştirdikleri teknolojilere göre güncellenmesini sağlıyorlar.

Aralarında, bazı üniversitelerde ilgili derslerin verilmesini tamamen üstlenenler bile var. Üniversitelerle ilişkiler o kadar önemseniyor ki, bilişim şirketlerinde sadece bu işle görevli ya da mesaisinin büyük bölümünü bu işe ayıranlar var. Örneğin Microsoft’ta bir Akademik Programlar Müdürü görev yapıyor. IBM’de Üniversite İlişkileri Liderliği biriminde 5 kişilik bir ekip çalışıyor. Microsoft Akademik İlişkiler Müdürü Eminay Yurtseven, "Tüm yaptığımız çalışmalarda hedefimiz, yerel yazılım pazarının gelişmesine katkı sağlamak. Sadece Microsoft olarak düşünmemek lazım, iş ortaklarımızla çok büyük bir pazar oluşturuyoruz. Öğrencilerin gerçek projelerde mezuniyet öncesi deneyim yamaları gerekiyor, iş ortaklarımızın da güncel teknolojilerle donanmış öğrencilere ihtiyacı var. Bunlar staj olabilir, part-time iş olabilir veya uzun dönemli işe dönebilecek kısa vadeli proje çalışmaları olabilir" diyor. İşte bilişim devlerinden Microsoft, Intel, IBM, Sun Microsystems, Oracle, SAS ve HP’nin Türkiye’deki üniversite faaliyetleri.

HP

Sabancı Üniversitesi’nin CIO adayları yetiştirme hedefi ile oluşturduğu "Yönetimde Bilişim Teknolojileri" yüksek lisans programına destek oldu. HP Genel Müdürü Şahin Tulga "BT Yatırımları ve Stratejileri", BT Servis Yönetimi Danışmanı Aykun Güven ise "BT’de Servis Yönetim Temelleri" dersini dönem boyunca verdi. Şirket çalışanları, üniversitelerde gerçekleştirilen seminerlerde konuşmacı olarak yer alıyorlar. Yeni mezun programı kapsamında işe alınanlar Türkiye’nin de bağlı olduğu yönetim bölgesinden eğitimciler tarafından verilen kurumsal/teknik eğitimlerle destekleniyorlar.

MICROSOFT

Türkiye’deki hemen tüm üniversitelerle işbirliği halinde. MSakademi.net, şirketin akademisyenler ve öğrencilerle iletişim kurduğu online platformun adı. Öğrenciler için makalelerin, akademisyenler için müfredat örneklerinin bulunduğu bu platformun 35 bin üyesi var. Access adlı sisteme üye öğrenciler Microsoft yazılımlarına ücretsiz erişim hakkını elde ediyor, bu yazılımları projelerinde kullanabiliyor. Şu anda sistemin Türkiye’de 80 bölümde okuyan 250 öğrenci üyesi var. Faculty Connection adlı programa üye olan akademisyenler, lisanslara erişim haklarına, dünyadan ve Türkiye’den müfredat örneklerine ulaşabiliyor. Bu programa Türkiye’den 150 akademisyen üye. Öğrencilerin potansiyellerini keşfetmeleri amacıyla dünya çapında yılda ortalama 125 bin öğrencinin katılabildiği Imagine Cup yarışmasına Türkiye’den öğrenciler de dahil oluyor. Akademisyenlerin teknolojiyi yakından takip etmelerine imkan sağlayacak çalıştaylar, seminerler, proje çalışmaları yürütülüyor. Her yıl akademisyenlerin bir araya geldiği bölgesel toplantılar yapılıyor. Her yıl Kasım ayında akademik tura çıkılıyor, bu yıl 25 üniversite ziyaret edilecek. Microsoft’un her yıl 200 kişiye verdiği doktora bursu, 33 bin Euro’ya kadar maddi desteği kapsıyor. Türkiye 2008’den itibaren bu programa dahil olacak. Geçen yıl Türkiye’nin de dahil olduğu ve 10 ülkeyi kapsayan Students to Business projesi, Microsoft’un iş ortaklarıyla üniversite öğrencilerini bir araya getirmeyi hedefliyor. Geçen yıl buraya Türkiye’den 1400 öğrenci başvurdu, 210’u Microsoft’un iş ortaklarında projelerde görev yaptı ya da sürekli veya dönemsel işe yerleşti.

IBM

30’u aşkın üniversiteyle çok yakından, 50’den fazla üniversiteyle ise çeşitli çalışmalar yürütüyor. Dünyadaki IBM İleri Araştırmalar Merkezleri’nin 20’ncisi Bilgi Üniversitesi’nde açıldı. Açık kaynak ve Linux çalışmaları yapılıyor. Yakın Doğu Üniversitesi’nde (YDÜ) dünyanın en büyük ilk 100 süper bilgisayarının içinde yer alacağı, YDÜ- IBM İleri Araştırmalar Merkezi kuruluyor. IBM’in her yıl bilimsel araştırmaları desteklemek için dünya genelinde sınırlı sayıda verdiği Ortak Araştırma Destek Ödülü (IBM Shared University Research Award) bu yıl Koç Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerinden Yard. Doç. Dr. Metin Türkay lideliğindeki ekibin projesine verildi. 22 Ekim’de başlayacak IBM Yazılım Akademisi projesiyle öğrenciler proje gerçekleştirecekler. Bu öğrenciler IBM’in CV havuzuna da aktarılacak. IBM çalışanları fakültelerde ziyaretçi öğretim üyesi olarak ders veriyor. Bu yıl iki çalışan Sabancı Üniversitesi Yönetimde Bilişim Teknolojileri Yüksek Lisans Programı’nda Business Data Networks and Telecommunications dersi veriyor. 2007’de 10 üniversitede 21. Yüzyılda Yüksek Eğitim Reformu konulu seminerler verildi. Ayrıca 50’den fazla seminer düzenlendi. Bu seminerleri genel müdür ve diğer müdürlerin de bulunduğu IBM çalışanları veriyor.

SAS

16 üniversiteyle işbirliği halinde. Dünyada birçok üniversitede SAS kullanımını standart haline getiren SAS Akademik Programı, Türkiye’de de uygulanıyor. Ege Üniversitesi İlaç Geliştirme ve Farmakokinetik Uygulama Araştırma Merkezi’nde, ilaç etkinlik ve güvenliliğinin araştırıldığı çok merkezli ve açık bir çalışmanın istatistiksel sonuç raporunun hazırlanmasından önce veri aktarımı, veri işlenmesi ve veri değerlendirmesi konularındaki bilgiler geliştirildi, ilgili kaynaklar gözden geçirildi. Mimar Sinan Üniversitesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi’nde SAS danışmanları tarafından İstatistik Bölümleri’nde seçmeli ders olarak SAS eğitimleri veriliyor. Üniversitelerin istatistik konferanslarında ve yaz okullarında eğitim desteği veriliyor.

INTEL

Boğaziçi, Marmara, ODTÜ, İTÜ, Gazi, Sabancı ve Bilkent üniversitelerine, müfredatlarını bu doğrultuda güncellemeleri için işlemcilerdeki çoklu çekirdekli yapıya geçiş eğitimleri verildi, ücretsiz yazılım araçları sağlandı. Boğaziçi, Marmara, ODTÜ, İTÜ ve Gazi, içerikleri müfredatlarına almayı kabul etti. Mühendislerin, yazılımlarını Intel üzerinde geliştirebildikleri Çok Çekirdekli Program dahilinde 2007’de, 400 üniversitede 20 bin öğrenciye ulaşılması hedefleniyor. İstanbul ve Ankara’da 7 üniversite ve 1 araştırma enstitüsünde (TÜBİTAK MAM) 3 günlük eğitimler verilecek. İTÜ’de bir kurs düzenlendi ve Intel Çok Çekirdekli Programı dersi verilmeye başlandı. Laboratuvarlara 13 sunucu bağışlandı. 2006’dan beri 4 üniversitede kurulan Kablosuz İletişim Yetkinlik Merkezleri’nde öğrencilere WiMAX, WiFi ve UWB konularında eğitim verildi. 2006’da Türkiye’den 4 üniversiteden 15 Türk profesör Kaliforniya Berkeley Üniversitesi’ne iki haftalık eğitime gönderildi. 2007’de 2 profesör daha bu imkandan yararlanacak. Bilkent, ODTÜ ve Boğaziçi Üniversiteleri’nden 5 profesör Haziran 2007’de Budapeşte’de gerçekleştirilen EMEA Akademik Forumu’na katıldı. Profesörlerden biri "Bilim ve Mühendislikte Kadınlar" konulu panelde yer aldı. Şirket İTÜ’deki Ulusal Yüksek Başarımlı Hesaplama Merkezi’nin (UYBHM) ana teknoloji destekçisi. Buradaki süper bilgisayarın (dünyada 239’uncu) etkin kullanımı için Intel yazılım araçlarıyla ücretsiz eğitimler veriliyor. Intel 5 teknoparkı kapsayacak bir işbirliği projesi üzerinde de çalışıyor.

ORACLE

20 üniversite ile işbirliği halinde. Oracle üniversitelere yazılımların lisans haklarını sağlıyor. Oracle’ın kendi ders programı üniversitelere sunuluyor. Veri tabanı tasarımı ve/veya yeni nesil yazılım geliştirme dilleriyle ilgili ayrı bir ders olarak yer alabilecek seçeneklerin yanı sıra, hali hazırda var olan derslerin laboratuvar saatlerini desteklemek için de dersler bulunuyor. Akademisyenlere profesyonel gelişim eğitimi sunuluyor. İş ortaklarının da dahil edildiği bir programla öğrencilere staj olanağı sağlanıyor. Şirket gerek kendi kadrosu, gerekse Türkiye’deki iş ortaklarının çalışanlarıyla çeşitli konularda içerik, eğitmen ve ders programı sağlayabiliyor.

SUN Microsystems

Şirketin temel hedefi Solaris (Unix) laboratuvarı olmayan bilgisayar mühendisliği bölümünün kalmaması. Bunun için birçok üniversiteye, kendi aldıkları kadar ürün hediye ediliyor. Geçen yıl 19 üniversiteye ve 42 öğretim üyesine bu şekilde bağışlarda bulunuldu. Sun Academic Initiative (SAI) programıyla, üniversitede öğrenci veya öğretim görevlisi olan herkes Solaris, Javv gibi Sun eğitimlerini ücretsiz olarak web üzerinden alıp, sertifika alabilir duruma gelebiliyor. Özel Eğitim Yatırımı Programı ile desteklenen eğitim kurumları veya projeler parasal olarak destekleniyor. Academic Equipment Grant programı ile projeleri için SUN ürünlerine ihtiyacı olan öğretim üyelerine bağışta bulunuluyor. Campus Ambassador programı ile öğrencilere Sun’ı temsil ettikleri için yılda bir saatlik ücret veriliyor. Sun çalışanları, bilgisayar mühendisliği son sınıflara seminerler veriyor.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 20 Ekim 2007 Cumartesi 13:38:53
Güncelleme :20 Ekim 2007 Cumartesi 13:41:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?