15
Mayıs
2024
Çarşamba
İNSAN KAYNAKLARI

Bir doçentin isyanı

Erzurum Atatürk Üniversitesinin resmi web sitesinde, bir öğretim üyesi, kendisine ait öz geçmiş bölümünde rektörlüğün kendisine haksızlık yaptığını öne sürdü. Atatürk Üniversitesi rektörlüğü basın merkezinden yapılan açıklamada ise Doç. Dr. Armağan Hayırlı’nın "Atatürk üniversiteliler e-posta grubu"na göndermiş olduğu mesajlarda, "Türkiye Cumhuriyeti’ne ve inançlara hakaret ettiğinin" tespit edildiği kaydedildi. 

Üniversitenin resmi sitesinde doçent isyanı

AÜ Veteriner Fakültesi Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Armağan Hayırlı, üniversitenin "www.atauni.edu.tr" adlı web sitesindeki öz geçmişinde, bir e-posta gurubuna, kendisine sorulmadan üye yapıldığını ve gönderilen çeşitli mesajlara tepki olarak verdiği cevap yüzünden zor günler geçirdiğini yazdı. 

Hayırlı, üniversite bünyesinde kurulduğu öne sürülen e-posta gurubuna tepki olarak gönderdiği mesaj yüzünden AÜ Rektörlüğünce, hakkında soruşturma açılarak maaşından 30 YTL kesinti yapıldığını savundu. 

Milli Eğitim Bakanlığı aracılığıyla gönderildiği Kanada’da da uluslararası başarılı çalışmalar gerçekleştirdiğini de belirten Hayırlı, öz geçmişinde, şu ifadelere yer verdi: 

"Heyecanla hizmet etmek için döndüğü ülkesinde çeşitli sıkıntılar ve hayal kırıklığı yaşadı ve yaşamaya devam ediyor. 2005 yılında, özlemini çektiği bilimsel açlığını gidermek ve gerçek bilim insanlarıyla beraber olmak için hazırladığı projesi, Alberta Üniversitesi tarafından benimsenerek Kanada’ya davet edildi. O sıralar, bağlı bulunduğu Türkiye’deki üniversitesinin bünyesinde açılan ve sürekli çeşitli mesajlar gönderen bir e-posta grubunun, kendisini sormadan üye etmesi ve kendine gelen rahatsız edici pek çok mesaja verdiği bir tepkiden dolayı üniversite yönetimince hakkında soruşturma açıldı ve cezalandırıldı." Daha sonra, 2006 yılının sonunda, Türkiye’ye çağrıldığını belirten Hayırlı, öz geçmişinde, ayrıca Devlet Planlama Teşkilatı’ndan aldığı 1.7 trilyonluk bütçeyle hazırladığı ve devam etmekte olan "örnek modern sığır işletmesi" projesinin kendisinden alınıp bu konuda hiç çalışması olmayan başka kişilere verildiğini iddia etti.

"HAKKIM OLAN BÖLÜM BAŞKANLIĞI KADROSU AÇILMADI"

Bir yıl önce doçent olmasına ve bölümde başka doçent bulunmamasına rağmen tüm üniversite çapında iki kez açılan kadro ilanlarında sadece kendisine kadro açılmadığını öne süren Hayırlı, şöyle devam etti: 

"Anabilim dalı başkanı olamaması için hayvancılıkla alakası olmayan tıp fakültesinden atanmış bir anabilim dalı başkanının uygun görmemesi nedeniyle ders verememekte ve bu nedenle bilgi birikimini kendi öğrencileriyle paylaşamamaktadır. Esefle karşıladığı bu olaylardan ve Türkiye’nin Atatürk’ün gösterdiği muasır medeniyet seviyesine ulaşması için şeffaf yönetimin hakim olması ve çok çalışkan kişilerin özellikle akademik kadrolara alınması gerekliliğinin sadece bir temennide kaldığını gören Dr. Hayırlı, umutsuzluğundan dolayı 3 yıl sonra zorunlu hizmetini tamamlayıp bu ülkeden hicret etmeyi düşünmektedir." Doç. Dr. Armağan Hayırlı, konuyla ilgili AA muhabirine yaptığı açıklamada da, yaşadığı sıkıntıları, üniversitenin web sitesindeki öz geçmiş sayfasında yer vererek kamuoyuna duyurmayı amaçladığını söyledi. Hayırlı, 3 yıllık zorunlu hizmetinin bulunduğunu bu hizmeti tamamladıktan sonra Türkiye’den ayrılacağını ve hukuksal yollara da başvurmayacağını kaydetti. 

Kendisine yapılanların haksızlık olduğunu savunan Hayırlı, şunları söyledi: 

"Beni e-posta grubuna üye yapan ve daha sonra uyarılarıma rağmen mesajlar gönderenlere tepki olarak yazdığım mesajda kullandığım bazı ifadeler hakaret olarak değerlendirildi ve bu yüzden maaşımdan 30 YTL kesinti yapıldı. Bunun yanı sıra, bu mesaj yüzünden fakültede hakkım olan bölüm başkanlığı görevi de verilmedi. En önemlisi öğrencilerime birikimimi aktarmama izin verilmiyor. Oysa, bu ülke, bilim adamı olarak yetişmem için 300 bin dolar harcadı. Bilime hizmet görevimi yerine getirmeme bile müsaade edilmemesini üzüntüsünü yaşıyorum."

REKTÖRLÜĞÜN AÇIKLAMASI

Atatürk Üniversitesi Rektörlüğü Basın Merkezinden yapılan açıklamada da, Doç. Dr. Armağan Hayırlı’nın "Atatürk Üniversiteliler e-Posta Grubu"na göndermiş olduğu mesajlarda, "Türkiye Cumhuriyeti’ne ve inançlara hakaret ettiğinin" tespit edildiği, bu nedenle hakkında açılan soruşturma sonucunda maaşından 30’da bir oranında kesinti yapıldığı bildirildi. 

Ayrıca, hakaret suçu işlediği belirtilen Hayırlı’nın, öğrencilere ders vermesinin de sakıncalı açıklamada kaydedildi.
Kurbani Geyik/Milliyet
Yayın Tarihi : 14 Mart 2007 Çarşamba 14:24:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?