28
Mayıs
2024
Salı
İNSAN KAYNAKLARI

Bonusu olanlara çalışma izni

Danimarka, gelecekteki işgücü ihtiyacını karşılamak için “yeterince puanı olan” kalifiye eleman alacak. 

Yabancılar için bir süredir turistik seyahatin bile zor hale geldiği bir ülke olan Danimarka, bu inadından işgücü ihtiyacı için vazgeçecek. Gelecek ilkbaharda uygulanması planlanan yeşil kart sistemi ile yeterince puan alabilen kişiler, Danimarka’da çalışabilecek. 

Danimarka’da Türkçe yayınlanan “Haber” gazetesine göre, yüksek öğrenim görmüş, dil bilen ve diğer mesleki donanımlara sahip gençlerin Danimarka’da oturma ve çalışma izni almalarına olanak sağlayacak olan yeşil kart uygulaması çerçevesinde Danimarka’da iş bulmak amacıyla yerleşebilmek için, “eğitim, iş tecrübesi, yaş, maaş geliri ve yabancı dil bilgisi” gibi beş ayrı alandaki kriterler üzerinden hesaplanacak toplam 80 puana ulaşmak gerekiyor. Doktora ve master yapmış olan 30 yaşın altındaki kişilere ilk etapta 40 ila 50 puan verilecek. 

HERKES EĞİTİM ALDIĞI ALANDA ÇALIŞACAK 

Uygulama çerçevesinde öncelikle 6 aylık oturma izni verilecek yabancılar bu süre zarfında iş arayabilecekler. Sadece eğitim aldıkları alanda çalışabilecek olan kişilerin başka alanlara kaymaları kayarlarsa, oturma ve çalışma izinleri iptal edilecek. 

Yeni uygulama konusunda Danimarka’nın bir tanıtım kampanyası yapması planlanırken, uzmanlar yüksek eğitimli işgücünü Danimarka’ya çekmenin iki nedenle güç olacağını belirtiyorlar. Yetkililer öncelikle karikatür krizi nedeniyle Danimarka’nın ırkçı ve yabancı düşmanı bir ülke damgası yemiş olması, ikincisi olarak da Danimarka’nın elde etmek istediği kalifiye yabancı işgücünün diğer ülkeler tarafından da istenmesinin sorun yaratabileceğine inanıyor.


anka
Yayın Tarihi : 3 Kasım 2006 Cuma 09:18:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?