1
Haziran
2024
Cumartesi
İNSAN KAYNAKLARI

Borusan Makina'ya övgü!

Borusan Makina hem sektöre eğitimli operatörler kazandırmak, hem de iş makineleri ve operatörler nedeniyle meydana gelen kazaları en aza indirmek ve makinelerden daha fazla verim alabilmek için Borusan Operatör Okulu’nu açtı. 2008 yılı sonuna kadar ücretsiz olarak verilecek eğitimde devletin operatör sertifikasyonu için zorunlu kıldığı ’60 saat’ eğitim kuralına da harfiyen uyuluyor.

1994 yılında kurulan Borusan Makina, Caterpillar iş makinelerinin satış, pazarlama, servis ve yedek parça temini alanlarında hizmet veriyor. Azerbaycan, Gürcistan, Kazakistan ve Kırgızistan’da Caterpillar’ın yetkili temsilciliğini yapan şirket genel ve ağır inşaat, madencilik ve endüstri sektörlerinde boy gösteriyor.

Geçtiğimiz yıllarda yaşanan, İstanbul metrosunun tavanının delinmesi, fiber optik kablolarının kesilmesi sonucu IMKB’nin yarım gün çalışamaması, doğalgaz borusunun delinmesi, bina yıkımında yan binanın temeline zarar verilmesi gibi çok sayıda kazanın nedeni, iş makinesi operatörleri. Borusan Makine bu kazaların en aza inmesi, güvenliğin sağlanması ve bu alanda eğitimli operatörlerin çalışması için Çayırova’da Operatör Okulu açtı. Mart ayından bu yana 5 dönem eğitim veren okul 2008 sonuna kadar 2 döneme daha eğitim verecek var. Ücretsiz olan bu okulun her dönemde 15 öğrencisi var.


Hem güvenlik hem çevre
Borusan Makine Eğitim ve Müşteri İlişkileri Müdürü Uğur Güllü, "Son yıllarda özellikle makine kullanıcılarının kullanım sırasında yaptığı çevresel ve maddi tahribat üzerine bu konuda bir şeyler yapmamız gerekiyordu" dedi. "İlkokul mezunu olunması dışında bir önkoşul aramadan iş makinesi kullanan kişilerin sertifikasyon işlemini gerçekleştiriyoruz." Güllü bu sertifikayı verirken kanunun 60 saat kuralına uyduklarının altını çiziyor. "Çevrede bu işi yapan değişik firmalar görebilirsiniz. 2 gün içinde sertifika veriyoruz diyebilirler. Sırf sertifika vermiş olmak için yapılan düzenlemeler bunlar. Biz gerçekten devletin istediği gibi 60 saat eğitim veriyoruz." Hem teorik hem de simülatörde pratik olarak verilen bu eğitimde makinanın tanıtımı, güvenliği, bakımı, daha iyi kullanma teknikleri, tek tek öğretiliyor. Güllü, bu eğitimi alanlardan bazılarının operatörlüğü yıllardır yapmalarına rağmen bazı şeyleri yeni öğrendiklerini belirtiyor. "Makineyi alfabenin a’sından başlayarak öğretiyoruz. Hem güvenlik hem de çevreye duyarlılık açısından bu eğitimi almak gerekli. Aynı zamanda makinenin kullanım becerilerini artırdığı için daha operatör üretken oluyor, çalıştığı firmaya daha fazla hizmet vermiş oluyor. Makinenin bu üretkenliğinden dolayı sağladığı yarar hesaplı bir şekilde fayda sağlıyor."


10 bin operatör ihtiyacı var
İMDER (İş Makinaları Distribütörleri ve İmalatçıları Birliği) verilerine göre Türkiye’de 2007’de İş makinesi pazarına 10 bin adet yeni iş makinesi girdi. Bu da 10 bin yeni operatöre ihtiyaç olduğu anlamına geliyor. İş makinesi operatörlerinin G sınıfı ehliyete sahip olması gerekiyor. Türkiye’de bu ehliyeti verme yetkisine sahip iki kurum var: Karayolları ve Milli Eğitim Bakanlığı. Operatör okulunda G sınıfı ehliyet alacak olan kursiyerler, Borusan Makina’nın Operatör Okulu’nda yasal süre olan 60 saatlik eğitim sonrasında Milli Eğitim Bakanlığı’nın yazılı ve pratik sınavına giriyorlar.

Operatörlerin iş makinesi kullanmaları için ehliyete sahip olmaları şart. Güllü bu durumu şöyle anlatıyor: "Aynı otomobil kullanmak için ehliyet almak gibi. Araç kullanmak için ehliyet almak zorundasınız. Ama ehliyetin zorunlu olduğunu bildiği halde trafikte ehliyetsiz araç kullanan çok kişi var. Zaman yoktur, fırsat yoktur, para yoktur ehliyet almak için... Biz burada eğitimi ücretsiz yapıyoruz. Temel hedefimiz bu işlere bulaşmış, bu işi kendisine meslek olarak seçmiş kişileri eğitmek."

Eğitimin planlanmış belirli günlerinde kursiyerlere makine tanıtılıyor. Makine bakımının günlük ve periyodik olarak nasıl yapıldığı, oluşabilecek sistem arızalarının tanıtımı, nasıl çözüleceği konularında bilgi veriliyor. Ardından makineyle aynı kullanım koşulları yaratılmış simülatörde pratik yapılıyor. Joystick’le makineyi kullanır gibi pratik yapabiliyorlar. Böylece verilen görev eksik, yanlış yapıldığında müdahale edilebiliyor, iş hızı ölçülebiliyor. Güllü iş makinelerinde güvenliğin ve çevreye duyarlılığın çok önemli olduğunu vurguluyor. "Yağların, sökülen filtrelerin sokağın ortasına atılmamasını özellikle talep ediyoruz. Bunların çevreyi kirlettiğini, çevreye zarar verdiğini üzerine basa basa anlatıyoruz."

Borusan Operatör Okulu’nda verilen eğitimler makine modellerine göre değişiyor. Bugüne kadar bekolu yükleyiciler ve hidrolik ekskavatörler modellerinde eğitim vermişler. Güllü, en çok talebin bu iki modele geldiğini belirtiyor. "Talep o kadar fazla ki, eğitim vermeye devam edeceğiz. Ama bunların dışında dozer, greyder, yükleyici gibi makinelerin eğitimini verebilecek kapasitemiz de var. Talep geldiği takdirde bu makinelerin eğitimini de verebiliriz."


Yarışmaları da var
Her yıl İspanya Malaga’da Caterpillar Eğitim ve Gösteri Merkezi’nde Uluslararası Operatör Yarışması düzenleniyor. Bu yarışma için Borusan Makina önce Türkiye’de her operatörün katılabileceği ulusal bir yarışma düzenliyor. Yarışmada kazanan ilk iki yarışmacıyı Borusan Makina tesislerinde yarışmanın yapılacağı tarihe kadar eğitime, bir anlamda kampa alınıyor. Daha sonra da adaylar, Malaga’da 22 farklı ülkeden gelen 40’ın üzerinde operatörün katıldığı yarışmaya gönderiliyor. Güllü "Çok çekişmeli geçen bu yarışmalarda daha çok Hollandalı operatörler başarı gösteriyor, bizim de önümüzdeki yıllarda Türk operatörlerimizin dereceye girmesini sağlamak için yoğun çabamız var" diyor.

Caterpillar tarafından düzenlenen, dünyanın tek uluslararası operatör yarışması Operator Challenge, bu yıl 2-7 Kasım tarihleri arasında Malaga’da düzenlenecek. Operator Challenge’da Türkiye’yi de 2 Türk operatör temsil edecek.


Eğitime katılanlar ne diyor?
Nihat Türkdayı 53 yaşında, makina operatörü. Arkadaşıyla ortak bir makinesi var. Operatör eğitimi hakkında şunları söylüyor: "Bu eğitime katılmamız çok yararlı oldu. Ehliyet soran yerler vardı bu yüzden de gerekliydi. Benim ehliyetim olmadığı için ehliyeti olan bir arkadaş kullanıyordu makineyi. Artık sorduklarında çıkarıp gösterebiliyoruz. İşveren de tereddütte kalmıyor, daha emin olarak iş teslim ediyor. Eğitim çok güzel geçti, bizle çok ilgilendiler. Makineyi, parçaları tanıttılar. Tehlike anında neler yapacağımızı gösterdiler. 30 yıllık operatörüm, eğitim sayesinde bilmediğim çok şey olduğunu anladım."

Davut Keçeoğlu 23 yaşında. Bu eğitimle birlikte operatörlüğe ilk adımını atmış. Ailesine ait 2 iş makinesi var. Keçeoğlu eğitime katılmaktaki amacının daha verimli çalışabilmek ve teknik olarak makinaları daha iyi tanıyabilmek olduğunu söylüyor. "Sadece makineyle uğraşmıyorum, benim için bir meslek daha olmuş oldu. Sertifikalı bir işim oldu. İki makinemiz var ama ailedeki ilk operatör benim."


Eğitim tarihleri
13-18 Ekim Hidrolik Ekskavatörler Operatör Eğitimi, 19-24 Kasım Bekolu Yükleyiciler Operatör Eğitimi

Yer: Borusan Makina Eğitim Merkezi Çayırova Kocaeli

60 saat sürecek eğitiminde sınıfta teorik eğitim, simülatör eğitimi ve gerçek makina eğitimi verilecek. Doğru kullanım teknikleriyle yakıt sarfiyatında azalma, daha az arıza ve üretimde artış hedefleniyor. www.borusanmakina.com

Hürriyet
Yayın Tarihi : 7 Eylül 2008 Pazar 17:18:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?