19
Mayıs
2024
Pazar
İNSAN KAYNAKLARI

Bürokratın can yakan hatası

İlaç şirketi Roche'un davasından inanılmaz bir “bürokratik hata” sürprizi çıktı.


Şirket kurtuldu, soruşturmaya neden olan bürokratlar hakkında ise inceleme başlatıldı.Uluslararası ilaç devi Roche'un SSK'ya fahiş fiyatla ilaç satarak devleti zarara uğrattığı iddiasıyla açılan soruşturma "skandal"a dönüştü. Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanlığı, aradan geçen 3 yıl sonra, suçlamaya Dışişleri Bakanlığı bürokrasisinden gelen yanlış bilginin neden olduğunu belirledi.

KOMİSYON KURULDU

Tarihi skandala neden olan gelişmeler, Roche'un SSK'ya, başka ülkelere göre daha yüksek fiyattan şırınga sattığı iddialarıyla başladı. SSK'ya Neorecormon 1000, 2000 ve 5000 IU hazır şırınga satan şirketin, SSK'ya, Portekiz ve Yunanistan'a göre yüzde 20 daha pahalıya verdiği iddia edildi. İddialar üzerine Başbakanlık Başmüfettişi Mehmet Kılınçer koordinatörlüğünde Maliye, Sağlık ve Çalışma bakanlıklarıyla Gümrük ve SSK müfettişlerinden oluşan bir komisyon kuruldu.

GENEL MÜDÜR İSTİFA ETTİ

İddiaları inceleyen Komisyon, Dışişleri Bakanlığı Uluslararası Siyasi Kuruluşlar Genel Müdür Yardımcılığı'ndan, Portekiz ve Yunanistan'a Roche tarafından satılan aynı ürünlerin toptan satış fiyatlarını sordu. Dışişleri Bakanlığı, Lizbon Büyükelçiliği'nden bu konunun araştırılmasını istedi. Büyükelçilik, Türkiye'ye 17 Şubat 2005'te gönderdiği bilgilerle fiyat farkını doğruladı. Bunun üzerine bir rapor hazırlayan komisyon, söz konusu şırıngaların Portekiz ve Yunanistan'a göre yüzde 20 daha pahalı bir fiyatla SSK'ya satıldığı tespitini yaptı.

Komisyon, böylece o yılın rakamıyla 8.3 milyon YTL kamu zararı oluştuğunu, bunun da şirketten tahsiline karar verdi. Komisyonun raporuyla ortalık karıştı. SSK ile Roche davalık oldu. Aralarında, dönemin Roche Başkanı Faruk Yöneyman'ın da bulunduğu 18 kişi hakkında davalar açıldı. Sanıklar hakkında yurtdışı yasakları konuldu. Yöneyman görevinden istifa etti.

YANLIŞ FARK EDİLDİ

Davalar ve soruşturmalar devam ederken, Dışişleri Bakanlığı Lizbon Büyükelçiliği'nden, daha önce sunduğu bilgilerin doğruluğunu detaylı şekilde yeniden araştırmasını istedi. Araştırmayı yapan Elçilik'ten 25 Şubat 2008'de gelen yeni bilgi, dava sürecini tamamen değiştirdi. Büyükelçiliğin gönderdiği yazıdan, önceki bilgilerin yanlış olduğu ortaya çıktı.

Teftiş Kurulu bunun üzerine, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na yazı yazarak, "Adli ve idari makamlar, Dışişleri Bakanlığı'nın 2005 tarihli yazısı kapsamında yanıltılmıştır. Bu durumda, kamu zararı tespiti geçersiz olmuştur. Denetim komisyonunu yanıltan, kurumları ve kişileri yıpratan, öneriler getirilmesine neden olan Dışişleri Bakanlığı yazısında ihmalleri görülen personel hakkında inceleme, gerekiyorsa soruşturma yapılması"nı istedi.

Erdoğan Süzer/bugün
Yayın Tarihi : 10 Nisan 2008 Perşembe 10:34:11
Güncelleme :10 Nisan 2008 Perşembe 12:55:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?