22
Mayıs
2024
Çarşamba
İNSAN KAYNAKLARI

Çeşme yeniden kaptan yetiştirecek

İzmir'in Çeşme İlçesi'ne bağlı Çiftlikköy'de 4 yıl önce, yeterli öğrencisi olmadığı ve yurt bulunmadığı için kapatılan Türk Deniz Eğitim Vakfı (TÜDEV) Yat Kaptanlığı Eğitim Merkezi, Kaymakamlığın desteği ile yeniden açılıyor.

Son yıllarda ülkemizde yelken sporunda ve yat turizminde büyük gelişmeler yaşanıp, birbiri ardına yeni marinalar açılırken, nitelikli kaptan eksikliği de hissedilmeye başlamıştı. Bunun üzerine, 1997 yılında TÜDEV, Milli Eğitim Bakanlığı ve Başbakanlık Denizcilik Müsteşarlığı işbirliği ile Belediye'nin 25 yıllığına tahsis ettiği Çiftlikköy'deki tarihi Denizciler Hanı'nda Yat Kaptanlığı Eğitim Merkezi açıldı. 41 öğrenciyle eğitime başlanan merkezde, 2002-2003 öğretim dönemine kadar 149 öğrenciye yat kaptanlığı eğitimi verildi.

Yat Kaptanı Yeterlilik Belgesi Sınavı'na giren bu öğrencilerden 135'i başarılı oldu. Merkezde, altı ayı teorik, dört ayı da staj olmak üzere toplam 10 ay eğitim veriliyordu. Öğrencilere, seyir, deniz haberleşmesi, yelkenli tekne bilgisi, meteoroloji, denizde güvenlik, denizcilik İngilizcesi ve deniz hukuku gibi konulardaki teorik bilgilerin yanı sıra, yüzme, sörf, dalış gibi deniz sporları, medeni ilişkiler, aşçılık, servis teknikleri, animasyon gibi tamamlayıcı dersler de uygulamalı olarak veriliyordu. Ancak, okulun yurdu olmaması nedeniyle talep düşünce, eğiteme dört yıl önce ara verildi.

Sektördeki nitelikli eleman ihtiyacını göz önüne alan Çeşme Kaymakamklığı imkanları seferber ederek, merkezi tekrar açmak için harekete geçti. Geçen hafta, Çeşme'ye gelen TÜDEV Yönetim Kurulu Başkanı Alp Özalp, Deniz Ticaret Odası (DTO) eski Başkanı ve İstanbul 3'ncü Bölge Milletvekili Armatör Cengiz Kaptanoğlu, TÜDEV Yönetim Kurulu Başkanlığı Danışmanı Yılmaz Dağcı, DTO eski Genel Sekreteri ve Danışmanı emekli Oramiral Rıza Nur Öncü, Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Başkanı Geza Dologh'dan oluşan bir heyet, kapanan Yat Kaptanlığı Eğitim Merkezi'nde incelemelerde bulundu.

Çeşme Kaymakamı Nazmi Günlü, İlçe Milli Eğitim Müdürü Abdülkadir Buluk ve İstanbul Deniz Ticaret Odası Meclis Üyesi Ahmet Subay da incelemede bulunan heyete eşlik etti. Heyet, Yat Kaptanlığı Eğitim Merkezi binasının yanı sıra, bitişiğindeki Çiftlikköy İlköğretim Okulu, yurt yapımına elverişli bir hazine arazisi, Ulusoy Denizcilik Anadolu Meslek Lisesi inşaatı ve Alaçatı Turizm Eğitim Merkezi'ni (TUREM) gezip, Çeşme Belediye Başkanı CHP'li Ahmet Faik Tütüncüoğlu'nu da ziyaret etti.

TÜDEV Yönetim Kurulu Başkanı Alp Özalp, Yat Kaptanlığı Eğitim Merkezi'nde önümüzdeki dönem tekrar eğitime başlanacağını açıklayarak, “İlk etapta yurt sorununu, prefabrik binayla çözeceğiz. Şu anda yeni binasına taşınacak olan Çiftlikköy İlköğretim Okulu'nun da bize devredilmesiyle 24'er kişilik beş derslikte 140 öğrenciye eğitim vermeyi hedefliyoruz. Bu sektör için taze kan anlamına geliyor. Birkaç yıl içinde, burayı önde gelen yat kaptanlığı merkezi haline getireceğiz” dedi.

Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Başkanı Geza Dologh da İzmir'in bu okula sahip çıkacağını vurgulayarak şunları söyledi:

“2004 yılında bu yana değişen standartlar nedeniyle Eğitim Merkezi'nin Bayındırlık, Sağlık ve İtfaiye raporlarının güncellenmesi gerekiyor. Bu işlemler yeni yönetmeliğe göre tamamlandıktan sonra, okulumuz İl Milli Eğitim müfettişleri tarafından denetlenecek. Denetleme raporuyla, Eğitim Merkezi'nin öğretime hazır olduğunun belirtilmesi durumunda eğitime başlayacağız. Tüm bu prosedürler ve öğrenci yurdu 6 ay içinde tamamlanacak.”

Milletvekili Cengiz Kaptanoğlu da, Çeşme'nin Yat Kaptanlığı için çok ideal olduğunu, tüm altyapısının bulunduğunu belirterek, sektörün acil ihtiyacı olan kalifiyeli elemanların yetiştirilmesi için gereken her türlü desteği vereceğini söyledi.

Hürriyet internet
Yayın Tarihi : 12 Mart 2007 Pazartesi 13:55:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
cihangir korkmaz IP: 78.163.5.xxx Tarih : 9.03.2009 14:47:19

bu yapılan etkinliği çok güzel buluyorum ama bu eğitimlerden yararlanmak için belirli standartlar var mı  ve bu eğitim ücretlimi bunları yazmanızı ve bizleri yani gerçek deniz tutkunlarını bilgililendirmenizi rica ediyorum..