22
Mayıs
2024
Çarşamba
İNSAN KAYNAKLARI

Citigroup'ın başkanı da gidiyor

Dünya piyasalarındaki dalgalanma Citigroup İcra Kurulu Başkanı Charles Prince'ı koltuğundan etti. Gerekçe olarak kuruluşun 6.5 milyar dolar zarar etmesi gösteriliyor.

Bünyesinde dünyanın en büyük bankalarından Citibank'ı da barındıran dünyanın en büyük finans grubu Citigroup'ta da dünya piyasalarındaki dalgalanma taşları yerinden oynattı. Citigroup İcra Kurulu Başkanı Charles Prince'ın da bugün görevinden ayrılması bekleniyor. Prince, Merril Lynch İcra Kurulu Başkanı Stan O'Neal'den sonra koltuğunu kaybeden ikinci İcra Kurulu Başkanı olacak.

Yönetim kurulu acil toplanıyor

Bugün yapılması beklenen acil yönetim kurulu toplantısında bu konuda karar verilmesi bekleniyor. Prince ile istifa beklentisinin yoğunlaşmasında bugün uluslararası bir toplantıda yapması beklenen konuşmayı ertelemesi etkili oldu. Citigroup'un yılın üçüncü çeyreğinde riskli mortgage kredileri nedeniyle 6.5 milyar dolarlık zararı sineye çekmesi ve hisse senetlerinin değerinin de son 4.5 yılın en düşük düzeyine gerilemesi Prince'ın koltuğunu korumasını zorlaştırdı.

Citigroup hisselerinde 3 milyar dolarlık yatırımı bulunan Gardner Russo & Gardner adlı yatırım şirketinin ortaklarından Thomas Russo 'Prince bu işlerin bir mazereti olamayacağını söylemişti. Şimdi de yapması gereken belli' dedi.
Charles Prince'tan sonra İcra Kurulu Başkanlığı için en güçlü aday Bill Clinton'ın ABD Başkanlığı döneminde Maliye Bakanlığı yapan ve halen Citigroup üst düzey yöneticilerinden biri olan Robert Rubin. Ancak Rubin'in bu konuda pek istekli olmadığı ifade ediliyor.

Notu kıran analiste ölüm tehdidi yağıyor

Geçen hafta perşembe günü Citigroup'un notunu kırarak Wall Street'in çökmesine ve hisse senetlerinin 369 milyar dolar değer yitirmesine neden olan analist Meredith Whitney'e yatırımcılardan ölüm tehditleri yağıyor. ABD'nin eski pankreas şampiyonlarından Ölüm Maskesi lakaplı John Charles Layfield ile evli olan analist perşembe günü Citigroupun mali yapısını düzeltmesi için 30 milyar dolarlık sermaye artırımına gitmesi gerektiğini açıklamış ve bu nedenle de notunu düşürmüştü.

Forbes'un 2007 yılında 'En çok kazandıran hisseleri seçen analsitler' sıralamasında ikinci olan Whitney verdiği not nedeniyle Citigroup hisselerini elinde bulunduran yatırımcılardan gelen tehditlerle ilgili olarak "Telefonla ölüm tehditleri alıyorum. Ancak meslek hayatımda verdiğim en doğru kararlardan biri olduğuna inanıyorum ve meslektaşlarımın da bunu görememeleri çok şaşırtıcı" dedi. Çalıştığı kurumdan şirketler hakkında olumlu rapor yazması için baskı görmediğini belirten Whitney, yatırımcıların bazen çok çekilmez hale geldiğini de ifade etti.

ajanslar
Yayın Tarihi : 6 Kasım 2007 Salı 11:43:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?