20
Mayıs
2024
Pazertesi
İNSAN KAYNAKLARI

Dışişleri Bakanlığı 658'li mi?

Memurlar.net'in konu ile ilgili haberi...

Bir ziyaretçimizin "Haber Gönder" bölümüne iletmiş olduğu bir metin oldukça dikkat çekici...

Bilindiği üzere, yabancı dil tazminatından yararlanabilmek için KPDS adlı özel sınava girmek gerekiyor.

TOEFL veya diğer sınavlardan alınan puanlar, yabancı dil tazminatının ödenmesine esas olamamakta...

Bu husus tüm memurlar için bu şekildedir. Bir kurum hariç...

KAMU KURUMLARININ UYGULAMASI

22 Eylül 2007'de yayımlamış olduğumuz haberde, 570 sayılı KHK'nın 15. maddesi ile 375 sayılı KHK'nın 2. maddesine göre KPDS yabancı dil tazminatının ödendiğini belirtmiş ve "KPDS tazminatının ödenmesi; personelin unvanına, bilinen yabancı dile ve bilinen yabancı dilden kamu kurumunca yararlanıp yararlanılmadığına göre değişmektedir. Ayrıca tazminatlar, bazı kişilere sabit bir miktar olarak (maktu), bazı kişilere de KHK ile belirlenen katsayıların memur maaş katsayısı ile çarpımı sonucu bulunan miktar üzerinden ödenmektedir." demiştik.

3 başlık altında incelendiğimiz konunun sonuç bölümünde "İlgili mevzuatta bu tazminatın ödenmesine esas olarak sadece KPDS yabancı dil sınavına yer verilmiştir. Bu nedenle, memurlar KPDS'ye denk olan diğer sınavlardan (örneğin TOEFL, IELTS gibi) gerekli puanı almış olsa dahi, KPDS puanı olmaması halinde, bu tazminatı alamamaktadır." değerlendirmesine yer vermiştik.

Hali hazırdaki uygulamada tüm kamu kurumları yabancı dil tazminatını verirken sadece KPDS sınav notuna bakmaktadır. Dışişleri Bakanlığı hariç


DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI UYGULAMASI

4009 sayılı Dışişleri Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun 56. maddesinde ise farklı bir düzenleme yapılmıştır. Bu düzenleme şu şekildedir:

"b) Dışişleri Bakanlığı meslek memurluğuna giriş sınavlarında başarılı olup göreve başlatılanlara sınava girdikleri birinci lisandan, ÖSYM tarafından yapılan Kamu Personeli Yabancı Dil Seviye Tespit sınavlarında (A) seviyesinde başarılı olanlara ödenen tazminat, Dışişleri Bakanlığı kadrolarında bulundukları sürece ödenir. Bunlardan diğer kurumlara atananlara ise, ayrılış tarihinden itibaren en çok beş yıl süre ile ödenebilir."

MEMURLAR.NET'İN DEĞERLENDİRMESİ

Bu hüküm Dışişleri Bakanlığı personelini yabancı dil tazminatı ödemelerinde, diğer kurum personelinden farklılaştırmaktadır. Öten yandan, hüküm, içerik olarak yanlış değildir. Gerçekten de artık yabancı dili ölçen bir çok sınav bulunmakta ve bunların eşdeğerliliği kabul edilmiş bulunmaktadır. Buna rağmen insanları sınavla uğraştırmak eziyetten başka bir anlam taşımamaktadır. AnBu çerçevede, bu güzel uygulama sadece Dışişleri Bakanlığı için değil diğer kurum personeli için de aynen geçerli olmalıdır.

memurlar.net
Yayın Tarihi : 9 Nisan 2008 Çarşamba 14:57:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?