19
Mayıs
2024
Pazar
İNSAN KAYNAKLARI

Eğitimde sınırlar kalktı

Eğitimde sınırlar kalktı

Beykent Üniversitesi geleneksel eğitim modellerinden farklı olarak sanal ortamda, uzaktan fakat yüz yüze eğitim veren Uzaktan Eğitim Sisteminin sayısını arttırmak için YÖK’ten onay bekliyor.

Dünyada hızla yaygınlaşan modeli 2008-2009 eğitim-öğretim yılında, iki önlisans ve bir yüksek lisans programıyla başlatan üniversite, sistemin geleneksel eğitim-öğretim modellerinden farklı olarak tamamen sanal ortamda yapıldığını açıkladı. Eğitimin internet üzerinden, görüntülü, canlı ve interaktif olarak işlendiği sistemde öğrencinin yerleşkeye gelme zorunluluğu bulunmuyor.

Beykent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cuma Bayat, sistemin, eğitimde fırsat eşitliğine katkı sağladığını belirterek, "Küçük bir kasabada, köyde ya da dünyanın başka herhangi bir köşesinde yaşayan bu sistem sayesinde üniversite mezunu olabilecek. Çünkü bu sistemde öğrencinin derse katılabilmesi için internete bağlı bir bilgisayarının olması yeterli. Sanal sınıfta öğretmen ders anlatırken öğrenci parmak kaldırıp söz alarak soru sorabiliyor, soruyu o an bilgisayarın başında olan tüm öğrenciler duyabiliyor" dedi.

Diplomaları YÖK tanıyor

Uzaktan Eğitim Merkezi’nde eğitim gören ve katıldığı programı başarıyla tamamlayan öğrencilerin YÖK onaylı, ulusal ve uluslararası geçerliliğe sahip diploma almaya hak kazandıklarını açıklayan Prof. Bayat, şunları söyledi:

 "İlk dönem 170 öğrenci bu sistemle eğitim gördü. Bu sene daha yüksek rakamlarda katılım bekliyoruz. Geçen sene için e-MBA’de 100 kişilik kontenjan aldık. Aslında bu sistemde kontenjan sınırlaması olmamalı, 100 bin kişi de katılabilmeli. Biz, sistem dışında kalan 1,5 milyon gencimize bu sistemle yüksek öğretim yapma olanağı sunuyoruz. Zaten sanal sınıf sayısını dersin verimliliğini dikkate alarak oluşturuyoruz. Kontenjan sınırlaması için teknolojik bir engel olmadığı için önümüzdeki senelerde kontenjan artışına göre birden fazla sınıf açma uygulamasına gideceğiz. Eğitim sisteminde sınırlamalar da olmazsa herkes yüksek öğrenim görme hakkına ulaşabilecek. Ayrıca, 2009-2010 yılında uzaktan eğitim sisteminde lisans programlarında da eğitim verebilmek amacıyla YÖK’e başvurmuş olup konuyla ilgili onay bekliyoruz."

Uzaktan Eğitim Merkezi Koordinatörü Prof. Dr. Mümin Ertürk ise programların kişisel gelişimine önem veren ve alanlarında ilerlemek, kariyerini sağlam temeller üzerine kurmak isteyenlere fırsat vermek için hazırlandığını söyledi.

Uzaktan eğitimin öneminin anlatıldığı toplantıya Mütevelli Heyet Üyesi Erkan Çelik de katıldı. 

 Sistem nasıl yürütülüyor?

Uzaktan Eğitim Merkezi bünyesinde açılan programlar zaman ve mekándan bağımsız olarak yürütülüyor. Gerek sistemde ders veren öğretim üyelerinin gerek öğrencilerin eğitim için üniversiteye veya belirlenmiş herhangi bir mekána gelme zorunluluğu bulunmuyor. Programa kayıtlı herkes dünyanın neresinde olursa olsun, internet bağlantısına sahip taşınabilir bilgisayarlarıyla, aktif olarak derse katılabiliyor. Sanal derslerde, örgün eğitimde olduğu gibi yazı tahtası, powerpoint uygulamaları, videolar, örnek olaylar, çoklu ortam araçları, animasyonlu metinler gibi birçok eğitim aracı kullanılıyor.

 Sistemde yer alan programlar

Uzaktan Eğitim Sistemi, önlisans düzeyinde "İşletme" ve "Bilgisayar Teknolojisi ve Programlama" programları ile yüksek lisans düzeyinde ise "İşletme" bölümü ile hayata geçti. Programlar, yurt içi ve uluslararası çok sayıda örgün ve yaygın eğitim programını eş zamanlı olarak yürütebilecek özelliğe sahip bir sanal üniversite olma özelliğini taşıyor.


 

Hürriyet
Yayın Tarihi : 5 Temmuz 2009 Pazar 16:59:22
Güncelleme :5 Temmuz 2009 Pazar 18:09:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?