20
Mayıs
2024
Pazertesi
İNSAN KAYNAKLARI

Emekçilere müdahale edildi

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) üyelerinin, Numune Hastanesi'nden TBMM'ye yürümek istemeleri üzerine eylemcilerle polis arasında arbede yaşandı.

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısına karşı, DİSK ve KESK öncülüğünde gerçekleştirilen eylem yapılan açıklamaların ardından sona erdi.

SES'e üye bir grup, Numune Hastanesi önünde toplanarak Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı'nın "geri çekilmesi" istemiyle iş bıraktı.

Buradan TBMM'ye yürümek isteyen gruba, "farklı güzergahtan gitmek istedikleri gerekçesiyle" polis tarafından izin verilmedi.

Eylemcilerin önünde bariyer kuran çevik kuvvetle göstericiler arasında çıkan gerginlik üzerine olay yerine takviye ekipler ve panzerler geldi.

Güvenlik Şube Müdürü Vedat Koyuncu, göstericilerin TBMM'ye yürümekte ısrar etmeleri üzerine, "Yaptığınız eylem kanunsuzdur. Devam ederseniz güç kullanarak sizi gözaltına almak zorunda kalacağız. Lütfen güç kullanmak zorunda bırakmayın" şeklinde uyarıda bulundu.

Göstericiler, burada yaklaşık 1.5 saat bekletildi. Daha sonra göstericilerin güzergah konusunda ikna edilmesi üzerine yürüyüşlerine izin verileceği belirtildi. Bu sırada, yürüyüşe izin verilmediği gerekçesiyle dışarıdan gelen 10-15 kişilik başka bir grup, Numune Hastanesi'nin önündeki yolu kapatmak isteyince polis tarafından çembere alındı. Bekleyiş sürerken eylemciler hastanenin arka çıkışına yöneldiler. Göstericiler, Hacettepe Hastanesi'nin önünde polis tarafından durduruldu. Burada göstericilerle polis arasında arbede yaşandı. Hacettepe Hastanesi önündeki cadde tek taraflı olarak trafiğe kapatıldı.

Eylemciler, polis tarafından bekletiliyor.

İstanbul'da Sosyal Sigortalar Yasa Tasarısı karşıtı eylem

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası'nda Değişiklik Öngören Yasa Tasarısı, DİSK, KESK, TMMOB, TTB ve TDB'nin oluşturduğu "Herkese Sağlık, Güvenli Gelecek Platformu" üyelerince, Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesinden AK Parti İstanbul İl Başkanlığı yakınına kadar gerçekleştirilen yürüyüşle protesto edildi.

Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde toplanan grup, tasarı karşıtı sloganlar ve pankartlar eşliğinde yürüyüşe geçti. AK Parti İstanbul İl Başkanlığı'nın bulunduğu Piyalepaşa Bulvarı'na çıkarak yolu trafiğe kapatan grup, parti yakınlarında polislerce durduruldu.

Platform yetkililerinin AK Parti İstanbul İl Başkanlığı önünde basın açıklamasına izin verilmesi halinde yolun bir bölümünün trafiğe açılacağı yönündeki önerileri, güvenlik kuvvetlerince kabul edilmedi.

Bunun üzerine grup, basın açıklamasını durduruldukları yerde yapmaya karar verdi.

Yolun ortasına yerleştirilen minibüs üzerinden hazırlanan ortak basın açıklamasını okuyan Eğitim-Sen 3 No'lu Şube Başkanı ve KESK Platformu Dönem Sözcüsü Nebat Bukrek, tüm haklı taleplerine ve karşı çıkışlarına karşın hükümetin, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı'nı çıkarmakta kararlı göründüğünü, ancak işçilerin, emekli ve halkın henüz son sözünü söylemediğini dile getirdi.

Çalışanların onlarca yıl grev ve direnişlerle kazandığı hak ve özgürlüklerini bir çırpıda masa başında gasp edilmesine asla izin vermeyeceklerini ifade eden Bukrek, şunları kaydetti:

"Ülkemizin yarınlarının, kardeşlerimizin, çocuklarımızın geleceğinin ellerinden alınmasına sonuna kadar direneceğiz. Biz, sendikacıları yalancılıkla suçlayan Başbakan, aslında kendisi işçi ve emekçilere doğruları söylemiyor. Bu tasarıya karşı çıktık, karşı çıkıyoruz, çıkmaya da devam edeceğiz. İşçi ve emekçi düşmanı bu yasa tasarısı derhal geri çekilmelidir."

Bukrek, 14 Mart 2008 tarihinde Türkiye'nin dört bir yanında ortaya konan iradeyi, 6 Nisan pazar günü Kadıköy'de yapılacak mitingle sürdüreceklerini belirterek, "Biz karşı çıkarsak onlar yapamazlar. Biz mücadelemizi yükseltirsek bu saldırıyı durdurabiliriz. Emekçi düşmanı SSGSS geri çekilsin. Mezarda değil, yaşarken sağlık ve emeklilik hakkı istiyoruz" diye konuştu.

Grup, basın açıklamasının ardından olaysız dağıldı.

İstanbul'da sağlık çalışanlarından iş bırakma eylemi

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) üyesi bazı sağlık çalışanları, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı'nın geri çekilmesi istemiyle İstanbul Üniversitesi (İÜ) İstanbul ve Cerrahpaşa tıp fakültelerinde iş bırakma eylemi yaptı.

İÜ Cerrahpaşa Tıp Fakültesi bahçesinde toplanan bir grup sağlık çalışanı, tasarı aleyhine pankart açtılar. Bir süre hastane bahçesinde yürüyüş yapan grup adına daha sonra basın açıklaması okundu.

Açıklamada, Emek Platformu ile mutabakata varıldığı iddia edilen tasarının, prim gün sayısının 7 bin 200 olarak değiştirilmesi ve 18-45 yaş arası diş protez tedavilerinin Genel Sağlık Sigortası kapsamına yeniden alınması dışında hiçbir değişikliğe uğramadığı savunuldu.

Tasarının TBMM'den geçmesi halinde emekliliğin imkansız hale geleceği ve sağlığın paralı olacağı da ileri sürülen açıklamada, hükümetin bir kez daha uyarıldığı, tasarının yasalaşması halinde uygulanmaması ve iptal edilmesi için mücadelenin sürdürüleceği bildirildi. Açıklamada, ayrıca tasarının geri çekilmesi istendi.

Bu arada, aynı şekilde İÜ İstanbul Tıp Fakültesi bahçesinde toplanan SES üyeleri de yapılan yürüyüş ve basın açıklamasının ardından dağıldı.

Türk-İş'ten SSGSS tasarısı ile ilgili açıklama

Türk-İş'ten yapılan açıklamada, "Türk-İş, müzakere edilen bir tasarının müzakereler sonrasında 'geri çekilsin' denilmesini tutarlı bulmamakta, geri çekilme talebinin gecikmiş bir talep olduğuna inanmaktadır" denildi.

Türk-İş Yönetim Kurulu, "Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası (SSGSS) tasarısı ile ilgili yasama süreci ve sürece ilişkin eylemlilik" konusunda yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, SSGSS yasa tasarısıyla ilgili tavır belirlemek üzere Türk-İş Başkanlar Kurulunun 7 Mart 2008 tarihinde toplantı yaptığı ve bu toplantıda bir dizi eylem kararı alındığı belirtildi. Türk-İş Başkanlar Kurulunun eylem kararlarının daha sonra "Emek Platformunun iradesi ile birleştirildiği", Emek Platformunun da bir talepler bildirisi hazırladığı kaydedilen açıklamada, bu çerçevede yapılan eylemler anlatıldı.

Emek Platformunun, taleplerini, tasarının TBMM Genel Kurulunda görüşülmesi sürecinde aktif olarak takip edeceği vurgulanan açıklamada, şöyle denildi:

"Türk-İş gelinen noktada, Emek Platformunun son toplantısında aldığı karara bağlıdır. Türk-İş, süreç boyunca sadece ve sadece kazanımlarla ilgilenmiş ve bu çerçevede tasarı ile ilgili altın vuruşun 13-14 Mart eylemleri ile yapıldığını düşünmektedir. Türk-İş, eylem silahının yerinde ve zamanında kullanılmasının gerekliliğine inanmakta, aksi halde eylemliliğin ciddiyetini ve inandırıcılığını yitireceğini düşünmektedir. Türk-İş, bazı söylemler ile bugün bazı gazetelerde yer alan ilanlarda prim gün sayısının 7 bin 200'e düşürüleceğinin açıklanmasına rağmen hala 9 bin gibi gösterilmesi de dahil, Bakanlık tarafından atılan kimi adımların yok sayılmasını 14 Mart eylemi ile onun sonuçlarına haksızlık olarak değerlendirmekte ve düşündürücü bulmaktadır. Türk-İş, gelinen noktada, tasarıyla ilgili taleplerin takipçisidir. Türk-İş, talepler konusundaki ısrarını tasarı yasalaşsa bile sürdürecektir. Ve hiç kimsenin kuşkusu olmasın ki Türk-İş, sorumluluğun bilincinde, gerektiğinde ama sadece ve sadece kazanımlar için eylem silahını en etkili şekilde kullanacaktır."

Ankara'da Sosyal Güvenlikle ilgili yasa tasarısına karşı eylemler

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısını protesto eden gruplar, TBMM Dikmen kapısına yürümelerine izin verilmemesi üzerine Kızılay Meydanını trafiğe kapattı.

TBMM Dikmen Kapısına yürümek üzere Güvenpark'ta toplanan Ankara Şubeler Platformu ve onları destekleyen sivil toplum örgütlerinin üyelerine, polis tarafından izin verilmedi. Gruptakiler, bunun üzerine oturma eylemi başlattı.

DTP Milletvekilleri Sevahir Bayındır, Gültan Kışanak ve Özdal Uçer ile görevden alınan Diyarbakır'ın Sur İlçesi eski Belediye Başkanı Abdullah Demirtaş da eylemcilere destek vermek için Güvenpark'a geldi.

Grup adına açıklama yapan KESK Genel Sekreteri Abdurrahman Başdemir, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısının "yaratacağı tahribata karşı bütün güçleriyle seferber olduklarını" söyledi.

Başdemir, "Meclis'in önüne gitmeye çalışan DİSK, TMMOB, TBB ile buluşma konusunda inatçı olduklarını" da ifade etti.

Gruptakiler, açıklamanın ardından, "Barikat kalksın yürüyüş başlasın" sloganlarıyla çevik kuvvet ekiplerinin panzerlerle kurduğu barikata doğru yürüyüşe geçti. Polis barikatını aşan eylemciler, sendika yöneticileriyle birlikte Kızılay Meydanını trafiğe kapattılar. Bu sırada, eylemciler ile polis arasında taş ve sopaların da kullanıldığı arbede yaşandı.

Kızılay Meydanına çıkan tüm yolları tutarak barikat kuran polis, eylemcilere Kızılay'ı trafiğe açarak dağılmaları çağrısında bulundu. Şarkılar eşliğinde halay çeken eylemcilerin bekleyişi ise sürüyor.

Tombul: Bize rağmen bu yasayı geçiremezsiniz

KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul, "Bize rağmen bu yasayı geçiremezsiniz" dedi.

Tombul, Kızılay Meydanı'nda gerçekleştirilen eyleme katılanlara yönelik yaptığı açıklamada, yasa tasarısının geri çekilmesine yönelik taleplerini sürekli hükümete ilettiklerini, "hükümetin şimdiye kadar emekçilerin sesini duymamazlıktan geldiğini, ancak bundan sonra duymak zorunda kalacaklarını" söyledi.

Tombul, tasarıya göre emeklilik yaşının 65 olacağını, sağlık hakkının paralı hale getirileceğini, emekli aylıklarının düşeceğini ve çok ciddi hak kayıpları olacağını kaydetti.

"Kızılay'ı dolduran emekçilerin, tüm halkın sağlık ve güvenli gelecek haklarına sahip çıktıklarını" belirten Tombul, şöyle konuştu:

"Kendilerine kapatma davası açılınca isyan edenler emekçilere barikatları reva görüyorlar. Emekçiler, halk kararlı. Bize rağmen bu yasayı geçiremezsiniz. Bugün TBMM önünde buluşacaktık ama Meclisi halka kapatmak istiyorlar. Öte yandan, milletvekilleri kendilerine 'Gazi' sıfatı getirip, katkı payından kurtulmaya çalışıyor."

Kızılay Meydanı'na saat 15.00 sıralarında gelerek alanı trafiğe kapatan eylemciler, polisin anonslarına rağmen meydanı boşaltmadılar. Bu sırada, Akay Caddesi'nde bulunan DİSK ve TMMOB üyeleri de Kızılay Meydanı'na geldiler.

Eylemciler, meydanı kapatmaya çalıştığı sırada polisle yaşanan arbedede bazı eylemciler ile Çevik Kuvvetten Sorumlu Ankara Emniyet Müdür Yardımcısı Muzaffer Sürücü'nün elinden yaralandığı öğrenildi.

aa
Yayın Tarihi : 1 Nisan 2008 Salı 18:55:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?