19
Mayıs
2024
Pazar
İNSAN KAYNAKLARI

Garanti'den 400 kişiye istihdam...

Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, 2009 yılının kriz ortamı olduğunu belirterek, tüm harcama kalemlerinde ciddi tasarruf tedbirleri aldıklarını ve bütçeden 200 milyon dolarlık tasarruf sağladıklarını açıkladı. Özen buna karşın bu yıl toplam 35 ile 50 arasında şube açıp 350-400 kişiye istihdam sağlamayı planladıklarını da söyledi.

Garanti Bankası’nın, Fransız Kalkınma Ajansı’na bağlı FROPARCO’dan 50 milyon avro tutarında kredi almasına ilişkin anlaşmanın imza töreninde soruları da yanıtlayan Özen, söz konusu kredinin faizinden son derece memnun olduklarını ifade etti.

Özen, enerji sektörüne kullandırdıkları kredilerin toplamda 1,5 milyar dolara ulaştığını belirterek, “Elimizde 2-3 tane büyük proje var. Bunların toplam tutarı da sanırım 400-500 milyon doları bulur, ama bu yıl içerisinde realize olur mu, bilmiyorum. Biz hazırız tabii ki, o projelere bağlı... Projelerin içerisinde ağırlıklı olmak üzere yine yenilenebilir enerji, rüzgar enerjisi, temiz enerji var. Onun dışında diğer enerji kalemleri de var” şeklinde konuştu.

‘Takipteki krediler artar’
Ergun Özen, takipteki kredilerin kriz ortamında artacağını düşündüklerini ifade ederek, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Sektörde en iyilerden bir tanesiyiz diye düşünüyorum. Bizim yüzde 2,5’larda... Ama 3,5’lara doğru gittiğini görüyorum. Bu ortamda 3,5’un da ben iyi olduğunu düşünüyorum. Yani Garanti Bankasındaki kredi mekanizmasının işleyiş şekli son derece sağlıklıdır. 2009 sonu beklentimiz 3,5’tur. 2008’i ise 2,3 veya 2,4 ile kapattık.”

Bir gazetecinin, ‘BDDK Başkanı, hem konsolidasyon hem de yeni oyuncular beklediğini’ ifade etti. Siz birleşmelerle ilgili ne düşünüyorsunuz?’ sorusu üzerine de Özen, 2009’da çok büyük bir hareket olacağını düşünmediğini ifade etti.
BDDK Başkanı Tevfik Bilgin’in söylediğinin daha orta vadeli olduğunu, kendisinin de buna katıldığını dile getiren Özen, orta vadede Türk bankacılık sektöründe daha fazla konsolidasyon olacağına inandığını, ancak 2009’da furya halinde bir konsolidasyon beklemediğini söyledi.

Krediler yüzde 10 artacak
“Kredi hacminde 2009’da nasıl bir performans beklediklerine” ilişkin bir soru üzerine de Özen, kredinin ana işleri olduğunu, kredi vermeye devam edeceklerini vurgulayarak, bütçede bu yıl kredilerde yüzde 10 artış koyduklarını, bunu gerçekleştireceklerini düşündüklerini kaydetti.

Faizler 50 puan düşer
Giderlere de değinen Özen, şöyle devam etti: “Tabii krizde zaten kesiyorsunuz. 2009 kriz ortamı... Ciddi bir şekilde bütün harcama kalemlerinde tasarruf tedbirlerini de almış vaziyetteyiz. Bütçeden 200 milyon dolarlık bir tasarruf tedbiri bulup, çıkarttık. Ama bunun dışında 35 ile 50 arası şube açacağız, 350-400 kişi almaya devam edeceğiz. Yani bütün bunların dengesine baktığımız zaman, bazı kalemlerde 200-250 milyona varan tasarruf tedbirlerini bulduk, ortaya çıkarttık. Bunlar sponsorluk giderlerinden tutun, elektrik, suya, kiralara...Her kalemde var.”

Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, Merkez Bankası’nın bu haftaki toplantısında kısa vadeli faizlerde bir değişiklik bekleyip beklemediğine ilişkin bir soru üzerine, 50 baz puan değişiklik beklediğini ifade ederek, canlandırma paketlerinden ziyade para politikasının açık ekonomilerde daha etkili olduğunun bilinen bir gerçek olduğunu söyledi.

“Her zaman için para politikasındaki düşüşler, faiz oranlarındaki düşüşler, bu canlandırma paketlerinden çok daha etkili olacaktır” diyen Ergun Özen, şöyle devam etti: “Yani libor 600-650’larden libor 400-450’lere bir an evvel dönmemiz gerekiyor ki (proje krediler) krediler fizıbıl hale gelebilsin. 3-4-5 ay daha bekleyip önümüzü görmemiz lazım ki, o tür kredileri yurt dışı piyasalardan finanse edebilelim, bulabilelim, sonra da gelip Türkiye’de daha uygun maliyetlerle müşterilerimize yansıtabilelim.”

Fransa’dan ‘temiz’ kredi
Garanti Bankası Fransız Kalkınma Ajansı’na bağlı Proparco’dan 50 milyon avro kredi aldı. 12 yıl vadeli ve yedi yıl sonunda geri ödeme opsiyonlu kredinin faizi ise açıklanmadı. Garanti Bankası Genel Müdür Ergun Özen “Anlaşma kapsamında yenilenebilir temiz enerji projelerine finansman desteği vereceğiz. Kyoto Protokolü’ne katılımın ardından ülkemizde karbon emisyonunu azaltma amaçlı projeler çok daha önem kazanacak” dedi. Fransız Kalkınma Ajansı Türkiye Müdürü Regis Marodon, “Anlaşmanın birincil amacı küresel ısınmaya karşı mücadele. 2009 için Türkiye’yi de kapsayan yeni bir programla yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği konusunda yapılacak yatırımları artırmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

‘Şirketler borç kapatmak için kredi istiyor’
Son 3-4 aya bakıldığında Türkiye’de gerek döviz kredisinde, gerekse TL kredide düşüş yaşandığına da dikkat çeken Ergun Özen, şunları kaydetti:
“O büyük proje finansman kredileri, yatırım kredileri çok çok azaldı. İşletme sermayesi azaldı. Çünkü şirketlerin ciroları düştüğü için daha az işletme sermayesi ihtiyacı hissediyorlar.

Talepte düşmeyen bir şey var ki... O da hakikaten yeniden yapılandırma veya başka bankanın kredisini kapatma veya sektörün çok vermek istemediği türden kredilere olan talep devam ediyor. Bankalar burada dikkatli oluyor. Dikkatli olmak zorundayız. Likit kalmak zorundayız. Benim görebildiğim 3-4 ay daha böyle devam edecek. Gayet iyi işler de gelmiyor değil. Onun için çok moralimizi de bozmuyoruz.”

Ergun Özen, şöyle devam etti:
“Şu andaki mevcut piyasa faizlerinden bu nakit akım tablosunu ortaya çıkarttığınız zaman projelerin fizibilitesi konusunda ciddi endişeler ortaya çıkıyor. Faizlerin düşmesiyle birlikte nakit akım tabloları da düzelecektir.
Dolayısıyla uzun vadeli proje finansman işleri tekrar hız kazanacaktır. Enerji yatırımlarından tutun, bir sürü sektördeki uzun vadeli proje finansman kredilerinden bahsediyorum.”

Radikal
Yayın Tarihi : 17 Şubat 2009 Salı 18:19:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?