16
Mayıs
2024
Perşembe
İNSAN KAYNAKLARI

Gar'da eylem seferleri aksattı

Haydarpaşa Garı'nda, makinistlerin, ‘tren şefi olmadan sefere çıkmama’ kararı nedeniyle bazı seferler yapılamadı.

Demiryolları Makinist ve Revizörler Derneği Başkanı Musa Ayar, eylemin tüm ülke çapına yayılmadan sorunun halledilmesini istediklerini söyledi.

Uzun süredir yapılan uygulama ile makinistlerin hem tren şefinin işlerini hem de kendi işlerini yaptıklarını belirten Ayar, “Bu durum uzun çalışma saatleri getiriyordu. Bunun karşılığında ise oldukça küçük mesai ücretleri alıyorlar. Ekim ayında benzer bir kriz yaşandı” dedi.

İdarenin, 'şef makinist' adı altında bir unvan verileceğini söyleyerek, o dönem sorunu çözdüğünü ancak verilen sözlerin tutulmadığını ifade eden Ayar “Böyle olunca da arkadaşlarımız dünden itibaren bazı hatlarda seferlere çıkmıyor” dedi.

“Umudumuz sorunun bir an önce çözümlenerek eylemin yayılmaması, vatandaşın daha fazla mağdur olmaması yönünde” diyen Ayar, makinistlerin trenlere şef verilmeden seferlere çıkmayacaklarının altını çizdi.

“İdari soruşturma başlatıldı”

TCDD Genel Müdürlüğü Basın Müşaviri Mehmet Aycı ise, makinistlerin mevzuat gereği geçiş döneminde, şef makinistlik alımı kararı çıkıncaya kadar tren şefinin de işlerini yapmakla yükümlü olduklarını ifade etti.

Şef makinistlik için çalışmaların yürütüldüğünü belirten Aycı, “Bunun hemen olması mümkün olmadığı gibi olgunlaşması açısından belirli bir süreç gerektiriyor. Uzun süredir personel alınmadığı için bazı trenlerimizde tren şefi bulunmuyor” dedi.

Mevzuatta açıkça 'makinistler tren şefinin görevini yapar' hükmünün bulunduğunu söyleyen Aycı, “Makinistlerin verilen görevi yapmamaları, kamu görevini aksatmaları demektir. Bu yönde idari soruşturma da başlattık. Eylemin yayılmasını öngörmüyoruz” dedi.

Haydarpaşa Garı'ndan, bu sabah 05.30 ile 06.30 saatleri arasında İstanbul Adapazarı ve Haydarpaşa-Gebze banliyö tren seferleri yapılamadı.

Erken saatlerde gara gelen ve uzun süre bekleyen yolculardan bazıları görevlilerle tartıştı.

ajanslar
Yayın Tarihi : 5 Şubat 2007 Pazartesi 17:42:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?