16
Mayıs
2024
Perşembe
İNSAN KAYNAKLARI

Geçici işçiler için yasa teklifi

BBP Genel Başkanı, Sivas Milletvekili Muhsin Yazıcıoğlu, Milli Eğitim Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı, TÜİK, üniversiteler ve belediyeler ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarında 4-C kapsamında çalışan geçici işçilerin, sözleşmeli işçi olarak çalıştırılmalarını öngören kanun teklifini, TBMM Başkanlığına sundu.


Devlet Memurları Kanununun 657/4. Maddesinin C Fıkrasına Eklenmesi Hakkında Kanun Teklifine göre, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı eğitim kurumlarının İngilizce ve bilgisayar öğretmeni ihtiyacının karşılanması amacıyla Devlet Memurları Kanununun 4. maddesinin C fıkrasına göre bir öğretim yılında 11 ay 29 günü geçmemek üzere İngilizce dil ve bilgisayar öğreticisi olarak geçici personel çalıştırılabilecek. Görev alan öğreticiler, sonraki yıllarda da sözleşmeli olarak çalışmayı kabul edecek.

Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı kuran kursu ve camilerde vaiz ve imam olarak istihdam edilen personel ile Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), belediyeler ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarında çalıştırılan personel, bir yılda 11 ay 29 günü geçmemek üzere çalıştırılabilecek; sonraki yıllarda da sözleşmeli olarak çalışmayı kabul edecek.

Bu kapsamda çalıştırılacakların sayısı, ilgili kuruluşların teklifi üzerine Bakanlar Kurulunca belirlenecek.

Bu kapsamda çalıştırılan personel, çalıştırıldıkları kamu kurum ve kuruluşlardaki emsallerinin yetki ve sorumluluklarına sahip olacak.

Sözleşmeli işçilerin sözleşmeleri, sözleşme hükümlerine uymadıkları takdirde feshedilebilecek.

Bu kapsamda istihdam edilecek işçiler, sosyal güvenlik mevzuatı yönünden SSK hükümlerine tabi olacak.

Geçici işçilerin hizmet sözleşmeleri, herhangi bir güvenlik kuruluşundan emekliliğe hak kazanacakları tarihte sona erecek.

Bu işçiler, çalıştıkları kurumlarda kendi eğitim seviyelerine göre, emsalleri kadar maaş ve tazminat alacak; çalıştıkları kurumun izin yönetmeliği ve prensipleri esas alınarak, kadrolu emsallerinin izin haklarına sahip olacak.

aa
Yayın Tarihi : 26 Ekim 2007 Cuma 15:21:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?