30
Mayıs
2024
Perşembe
İNSAN KAYNAKLARI

Geleceğin yöneticilerine staj

DuPont geleceğin yöneticilerine yatırım yapıyor. Öğrenciyken staja başlayan ’geleceğin yöneticileri’ne bu staj döneminde sorumluluklar veriliyor, kendilerini geliştirmeleri sağlanıyor. Değişik sahalarda görev alan stajyerler bu uygulama sayesinde kendilerine en uygun bölümün ne olduğuna karar verebiliyorlar. Yatay - dikey geçişlerin, görev değişimlerinin mümkün olduğu şirkette işe girdikten sonra yurtdışı ofislerinde çalışma imkanı da var.
DuPont’un 206 yıllık bir geçmişi var. 1992 yılından beri Türkiye’de olan şirket tarım, beslenme, elektronik, iletişim, güvenlik ve korunma, yapı, ulaşım ve giysi gibi pek çok sektörde hizmet veriyor.

DuPont, tüm çalışanlarının kişisel ve kariyer gelişimlerini yakından takip ediyor. Sahip oldukları yetenekleri şirket içinde en uygun pozisyonda değerlendirebilmek için çalışıyor. Şirkette herhangi bir pozisyon açıldığında bu ilk olarak Dupont çalışanlarına duyuruluyor. Böylece çalışanlara hem yatay hem dikey geçiş imkanı sunulmuş oluyor. Çalışanların sadece performans değil potansiyelleri de ölçülüyor. Ülke ve bölge çapında Yetenek Yönetimi ve Liderlik Gelişim programları yürütülüyor.

Stajyerler yönetici oluyor

DuPont yöneticileri çalışanlara ve çalışanlar kadar şirkette staj yapanlara da önem verdiklerini söylüyorlar. Bunun nedeni de stajyerlerini birkaç yıl sonra yönetici olarak görmek istemeleri. DuPont stajyerlerine şirketin kadrolu çalışanı gibi önemli sorumluluklar veriyor. İyi bir performans sergileyen stajyerler 1 - 2 sene sonunda belli bir iş bölümünden sorumlu olabiliyorlar.

Stajyerlere verilen bu sorumluluklar ve kullandırılan insiyatifler sayesinde stajyerin işi sahiplenmesi ve çalışma isteğinin artması hedefleniyor. Staj yapılan dönemde planlama organizasyon gibi şeyler tamamen stajyere bağlı. Bu dönemde kendini gösterebilenler yükselmeye başlıyor.

DuPont’un bir bilim firması olması nedeniyle daha çok mühendislik eğitimi almış öğrencileri stajyer olarak kabul ediyorlar. Şirket stajyerlerinden devamlılık beklediği için daha çok üniversitelerin 3 ve 4. sınıflarında okuyan öğrenciler tercih ediliyor. 2 tam yıl, haftanın en az 2 günü olacak şekilde staj yapılabiliyor. Bütün staj başvuruları önce şirket içinde duyuruluyor. Böylece çalışanlar kendi çevrelerinden, network’lerinden şirkete başvuru gönderebiliyor. Ardından da başvurular herkese açılıyor.

DuPont’ta çalışanlar iş hayatlarını tek bir sektör, departman ya da tek bir ülkede geçirmiyor. Sürekli bir gelişim ve değişim söz konusu. Şirketin içinde bir çok iş biriminin bulunması ve yatay organizasyon yapısı sayesinde yurtiçi ve yurtdışı transfer imkanları da mevcut. Ağırlıklı olarak Orta ve Doğu Avrupa’ya transfer yapılabiliyor. DuPont Türkiye’de çalışanların bölgesel bir sorumluluğu var. Kendi bölgelerine ait dinamikler tam anlamıyla yerleştikten sonra ve çalışan, kurumsal kültür içindeki yerini netleştirdikten sonra ki (genelde 1 yıl alıyor) ikinci yıl, verilen işteki performansını geliştirdiği ve üçüncü yıl da bu performansıyla şirkete katma değer sağladığı döneme giriliyor. DuPont’un insan kaynakları genellikle çalışanın 3 yıla yakın bir süre transfer öncesi mevcut pozisyonunda bulunmasını uygun görüyor. Çalışanlar şirkette görev aldıkları dönemde çok çeşitli sorumluluk yüklendikleri için hangi alana daha yatkın olduklarını anlayabiliyorlar.

DuPont’a stajyer olarak girmiş ve şu an iyi pozisyonlarda görev alan birçok çalışan var.

Hilal Şimşek, DuPont’ta satış pazarlama uzmanı. Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümünden 2006 yılında mezun olmuş. Okulun son aylarında DuPont’ta iş geliştirme alanında staja başlamış. Bu dönemde çeşitli endüstrilerde araştırma yapmış. Öncelikle Türkiye, sonrasında Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesi için pazar analizleri yapmış. Mezun olduktan sonra tam zamanlı çalışan olarak devam etmiş. "İlk başladığımızda hem okula devam ediyoruz hem de part-time burada staj yapıyoruz. İşe girdiğimizde geçiş süresi daha az, var olanın üstüne ekliyoruz böylece çok değişiklik hissetmiyoruz." Şimşek full-time’a geçtiğinde ’öğrencilik bitti artık full-time çalışıyorum’ diye hissetmediğini söylüyor. Bu da onun için bir avantaj olmuş.

Sema Şener, DuPont Türkiye Ortadoğu ve Kuzey Afrika İş Geliştirme Temsilcisi. İTÜ İşletme Mühendisliği’nden 2005 yılında mezun olmuş. Hemen ardından Almanya’da marka yönetimi üzerine master yapmış ve 2007 yılının eylül ayında Türkiye’ye dönmüş. Aralıkta DuPont’a katılan Şener’in ilk iş deneyimi. "Burada hem mühendislik hem de marka yönetimi alanında aldığım eğitimi kullanabiliyorum. Bölgesel sorumluluklar alıyoruz, bu çok önemli bizim için." Şener, şirketteki ilk ayında Sapanca’da bir eğitim aldıklarını söylüyor. Bir hafta süren bu eğitimde tüm bölge çalışanlarını tanımış, aynı zamanda şirket hakkında bilgiler almışlar. "Bu eğitim benim için çok faydalı oldu. Hem diğer bölgelerdeki çalışma arkadaşlarımızla tanışma imkanı buldum hem de üst düzey yöneticilerle konuşup onlarla fikirlerimizi paylaşma fırsatı buldum. Daha ilk aydan böyle bir etkinlikte bulunmak beni çok motive etti."

Gülşah Gökay, Yazı Çözümlemeleri Satış Destek Uzmanı olarak çalışıyor. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Kimya Mühendisliği mezunu. Ardından İTÜ’de polimer yüksek lisansı yapmış. Yüksek lisansın ilk senesinin sonunda, temmuz ayında staja başlamış. Gökay, teknik bir eğitim almış olmasına rağmen satışla ilgili bir meslek yapmak istediğini belirtiyor. Yaptığı 6 aylık staj sonrasında 9 aydır yapı çözümleri departmanında satış destek uzmanı olarak çalışıyor. "Hem yurtiçi hem yurtdışı müşterilerimizin satış konusunda taleplerini değerlendiriyorum ve onlara hizmet veriyorum."

Mine Artar, Baskı Teknolojileri Satış Destek Temsilcisi - Kuzey Afrika, Türkiye Artar Galatasaray Üniversitesi İşletme Fakültesi 4’üncü sınıf öğrencisiyken staja başlamış. Görüntüleme teknolojileri ambalaj grafikleri kısmında satış destek alanında staj yapmış. Okul süresince part-time devam etmiş. Mezun olunca tam zamanlı çalışmaya başlamış. Artar işe başladığı günle ilgili şunları söylüyor: "İlk günümde patronumla satış toplantısına gitmek için Almanya’ya uçtum. Bütün satış ekibiyle tanıştım. DuPont’ta çok fazla hiyerarşik bir düzen yok. Farkı da burada zaten, iletişim çok açık. İlk iş günümde satış toplantısına gidip herkesle tanışmak beni çok motive etti."

Servet Nadirler, Boya Çözümleri Satış ve Pazarlama Temsilcisi - İTÜ Kimya Mühendisliği mezunu. Northeastern Üniversitesi’nde kimya mühendisliği mastırı yapmış. DuPont’ta iş geliştirme grubuna bağlı olarak ’business’ yönetimin içinde çalışmaya başlamış. Aynı zamanda satış pazarlama yaparken iletişim koordinatörlüğünü de üstlenmiş. "Tüm projelerde Çin’den Avrupa’ya, Ortadoğu’dan Amerika’ya birçok farklı ülkeden çok farklı insanlarla projeyi beraber yürütüyoruz. Yürüttüğüm projede ülke müdürüm ve o konunun global iş geliştirme müdürü benim takımımın bir parçası. Lider olmayı öğretiyor gerçekten. Sizin üstünüz olanlar bile ekibin bir parçası oluyor ve onları siz yönlendiriyorsunuz."

Dilek Aşan Dokunmamış Kumaşlar Kişisel Koruyucular İleri Fiber Sistemler Satış, Pazarlama ve Pazarlama İletişimi Sorumlusu - Marmara Üniversitesi Almanca İşletme Enformatiği mezunu. 2006 yılının mart ayında, 3. sınıftayken staja başlamış. Bir seneyi aşkın gıda endüstrisinde iş geliştirme departmanında çalışmış. Staj döneminde DuPont’un birçok ürününü tanımış ve nasıl lanse edilebileceğini öğrenmiş. "Staja başladığımda verilen sorumluluklar ve insiyatifler benim için çok önemliydi. Bu şekilde kendimi geliştirdim. 3’üncü ayda birçok organizasyonun sorumluluğu bana bırakılmıştı." Mezun olunca başka bir iş biriminde tam zamanlı çalışmaya başlamış. Şu an 3 farklı segmentin satış ve pazarlama temsilciliğini yürütüyor.

Hakan Öziş, Finansal Analist Orta ve Doğu Avrupa, Ortadoğu, Afrika - Öziş, Cenevre’deki Avrupa Merkez ofisinde çalışıyor. Boğaziçi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü mezunu. Illinois University USA’de Finans mastırı ve MBA yapmış. DuPont Türkiye’de Boya Çözümleri İş Birimi’nde Finansal Analist olarak göreve başlamış. Kısa bir süre sonra şirketin Avrupa, Ortadoğu ve Afrika bölgesi merkezi olan Cenevre’de Orta ve Doğu Avrupa, Ortadoğu ve Afrika bölgelerinden sorumlu olmuş. Cenevre’deki bölgesel görevine nisan 2007’de başlamış. "DuPont’un bana çok şey katan bir yaklaşımı var: ’Kişisel Kariyer Yönetimi’. Sürekli kendini değerlendirip, 6-7 ay sonraki strateji ve görevlerini süzgeçten geçiriyorsun. Kariyer planlamasında kişiselleştirme söz konusu." Öziş, Cenevre’de görev almasının kendisini çok motive ettiğini söylüyor.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 22 Eylül 2008 Pazartesi 11:12:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?