20
Mayıs
2024
Pazertesi
İNSAN KAYNAKLARI

Godiva'dan sonra sıra kimde

Çikolata devi Godiva'yı bünyesine katan Yıldız Holding, şimdi de bir yerli şirkete talip oldu..

Bir yıl içinde Fon Finansal Kiralama ve Türkiye Finans'da hisse satan, buna karşılık çikolata devi Godiva'yı bünyesine katan Yıldız Holding, şimdi de Arena Bilgisayar hisselerini satın almak için harekete geçti.

Fon Finansal Kiralama'nın çoğunluğunu Kuveytli bir gruba, Türkiye Finans'taki yüzde 30'luk payını ise National Commercial Bank'a sattıktan sonra, Belçikalı çikolata devi Goduva'yı bünyesine katan Yıldız Holding, Ekim 2007'de hisse satışı için Pragma'yı yetkilendiren Arena Bilgisayar'a talip oldu. Arena Bilgisayar'la görüşmeleri yürüten gruplar arasında bilişim alanında büyüme planları yapan Yıldız Holding de bulunuyor.

5 şirketle görüşülüyor

Şu an için 5 yatırımcı ile görüştüklerini belirten Arena Bilgisayar Genel Müdürü İzi Kohen, bunlar arasında tek Türk grubun Yıldız Holding olduğunu söyledi. Arena Bilgisayar'ı kurdukları günden bu yana belli bir değere ulaştırıp satmayı hedeflediklerini belirten Kohen, Yıldız Holding'in dışında 4 şirketle daha görüştüklerini, bunlardan birinin Uzak Doğu'dan, 3'ünün de ABD ve Avrupa'dan olduğunu söyledi. Amaçlarının ortaklık paylarının tamamının satışı olduğunu belirten Kohen, "Şirketi kurduğumuz günden beri en yüksek değere ulaştırıp yabancı bir yatırımcıya satmayı hedefledik. Çünkü biz nihayetinde girişimciyiz" dedi.

Kohen, işin başında kalacak

Kohen, hisselerin tamamı satılsa bile Arena'daki görevine devam edeceğini söyledi. Arena Bilgisayar, geçen yılın ekim ayında özellikle yabancı sermayenin yatırım arayışlarını değerlendirmek için, şirketteki ortaklık paylarının tamamı veya bir bölümünün satışı konusunda Pragma'yı yetkilendirmişti. Geçen yılın temmuz ayında Tire Kutsan'ın yüzde 53,56'sını 106 milyon dolara Avusturyalı Mondi Packaging'e devreden Yıldız Holding, geçen yıl sonunda da iştiraki Fon Finansal Kiralama'nın yüzde 60 hissesini 120 milyon dolara Kuveytli Global Investment House KSCC'ye (GIH) satmıştı. Ülker Grubu Türkiye Finans'taki yüzde 30 hissesini ise 540 milyon dolara The National Commercial Bank'a devretmişti. Dünyada 450'ye yakın butiğiyle premium çikolata ve çikolatalı ürünler alanının lideri olan Belçikalı Godiva, mart ayı itibariyle resmi olarak Yıldız Holding bünyesine katıldı. Ülker'i de bünyesinde bulunduran Yıldız Holding çatısı altındaki Yıldız Bilişim Grubu'nun lokomotif şirketi Datateknik, 2008 yılında 280 bin adet bilgisayar satmayı hedefliyor.

Piyasa değeri 38 milyon $

Arena Bilgisayar, 2007 yılını 702 milyon YTL satış geliri ve 10.7 milyon YTL'lik de net dönem kârı ile tamamladı. Şirketin 2007 sonu itibari ile net yabancı para pozisyonu, 48.1 milyon YTL düzeyinde bulunuyor. 1991'de kurulan ve bilgisayar ve yan ürünlerinin toptan ticaretini yapan şirketin sermayesinin yüzde 38,2'si halka açık konumda. Arena Bilgisayar'da İzi Kohen'in payı yüzde 18,8, Ahmet Umur Sertel'in yüzde 11,1, Mehmet Betil'in yüzde 20,6, Alvi Mazon'un ise yüzde 11,1 düzeyinde bulunuyor. Arena'nın piyasa değeri ise 37.8 milyon dolar civarında bulunuyor.

Satışlar yüzde 30 hız kesti

Kohen, dolar kurundaki sert hareketlerden birebir etkilendiklerini söyledi. Kohen, "Yılbaşından bu yana döviz kurlarında yaşanan aşırı oynaklık sonucu şubat ve mart aylarında teknoloji sektörünün satışları yaklaşık yüzde 30 oranında hız kesti" dedi. Sektördeki yavaşlamaya karşın Arena Bilgisayar olarak ilk çeyrek hedeflerini tutturduklarını dile getiren Kohen, söz konusu dönemde cirolarını yüzde 28 artırarak hedeflere paralel bir büyüme kaydettiklerini ifade etti. Kohen, önümüzdeki 3 yıl için her yıl ortalama yüzde 25'lik büyüme kaydetmeye hedeflediklerini söyledi.

Ciro hedefi 700 milyon $
Tüketicilerin döviz kurlarındaki ani oynamaları ekonomik krizin habercisi olarak gördüğünü dile getiren Kohen, "Piyasalar düzelmeye başladığı andan itibaren de ertelen talep yeniden ortaya çıkıyor" dedi. 2001 yılından bu yana her an bir ekonomik kriz çıkabilirmiş gibi davrandıklarını ifade eden Kohen, "Kriz her an kapıyı çalabilir. Biz böyle bir sistem ile çalışıyoruz. Böylece kendimizi korumayı başarıyoruz" dedi. Teknoloji sektörünün 2007 yılında iyi bir performans sergilediğine de dikkat çeken Kohen, geçen yıl sektörün yüzde 15, Arena Bilgisayar'ın ise yüzde 28 oranında büyüme kaydettiğini söyledi. Kohen, 2008 ciro hedeflerinin ise 700 milyon dolar civarında olduğunu söyledi. 

Pınar Sungur/Referans
Yayın Tarihi : 15 Nisan 2008 Salı 10:31:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?