22
Mayıs
2024
Çarşamba
İNSAN KAYNAKLARI

Günay'a 'telif' mektubu

Radyocular, telif ödenmesi talebiyle Bakan Ertuğrul Günay'a mektup gönderdi.

İzmir'deki yerel radyo-televizyon yöneticileri, kurumlarında yayınlanan müzik eserleri için tek bir meslek birliğine telif ödenmesi talebiyle Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'a mektup gönderdi.

İzmir Gazeteciler Cemiyetinde, müzik eserlerinin kullanılmasına ilişkin düzenlenen basın toplantısına Cemiyet Başkanı Erol Akıncılar, Sky TV ve Sky Radyo Genel Müdürü Kemal Ertan, Yeni Asır TV Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Akyar, Biz TV Genel Yayın Yönetmeni Fatih Yıldırım ve Ege TV İcra Kurulu Başkanı Erol Yaraş katıldı.

İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Akıncılar, müzik eserlerinin kullanılmasına ilişkin yapılan yasal düzenlemeler nedeniyle yerel radyo ve televizyonların güç durumda olduğunu savundu.

Konuyla ilgili yasanın televizyon ve radyo yayınları için ağır cezalar ve müeyyideler getirdiğini belirten Erol Akıncılar, yasada hak sahiplerinin haklarını ihlal edenlere 2 yıldan 4 yıla kadar hapis veya 50 bin YTL'den 150 bin YTL'ye kadar ağır para cezası öngörüldüğünü söyledi.

İzmir, Afyon, Aydın, Denizli, Kütahya, Manisa, Muğla ve Uşak'ta 31 yerel televizyon ile 148 radyo bulunduğunu kaydeden Akıncılar, söz konusu yayın kuruluşlarında 2 bin kişinin çalıştığını belirtti.

Telif hakkı ödenmesine karşı olmadıklarını, emeğin karşılığının verilmesi gerektiğine inandıklarını ifade eden Akıncılar, ''Meslek yayın kuruluşları MÜYORBİR, MESAM, MSG ve MÜYAP değişik tarifelerle ayrı ayrı yayıncı kuruluşların karşısına çıkmakta ve ayrı ayrı eser kullanım ücreti belirlemektedir'' diye konuştu.

Ücretlerin meslek birliği tarafından tek taraflı belirlendiğini ifade eden Erol Akıncılar, belirlenen ücretlerin de yüksek olduğunu kaydetti.

Müzik yayınları ile ilgili olarak radyo ve televizyonlarla anlaşma için tek bir meslek birliğinin muhatap olması gerektiğini savunan Akıncılar, şunları söyledi:

''Bu muhatap radyo ve televizyonların istekleri doğrultusunda Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından oluşturulacak bir kurul ya da bakanlık bünyesinde bir birim olabilir. Radyo ve televizyon kuruluşları da kullandıkları müzik eserleri karşısında tıpkı Radyo ve Televizyon Üst Kuruluna (RTÜK) ödedikleri gibi gelirine oranlanmış bir bedeli bu kurula ödemelidir. Bu bedel RTÜK'e ödenen bedelin üstünde olmamalıdır.''

Bölgedeki yerel radyo ve televizyon kuruluşlarının müzik eserlerinin kullanımına ilişkin yaşadıkları sorunu daha önce de Kültür ve Turizm Bakanlığına ilettiklerini söyleyen Erol Akıncılar, basın açıklamasının metnini de yayıncıların imzasıyla Bakan Ertuğrul Günay'a gönderdiklerini açıkladı.

Ege TV İcra Kurulu Başkanı Erol Yaraş, radyo ve televizyonların üstündeki mali yükün çok fazla olduğunu, pek çok vergi ödediklerini ifade ederek, ''Sayın Bakan bu konuya çözüm getirmek zorundadır'' dedi.

ajanslar
Yayın Tarihi : 5 Ekim 2007 Cuma 12:35:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?