26
Mayıs
2024
Pazar
İNSAN KAYNAKLARI

Her yıl 5 milyon insana iş veriyor

Hollandalı insan kaynakları şirketi Randstad, yine Hollandalı bir şirket olan Vedior’u satın alarak dünyanın en iyi şirketleri arasında ön sıralara yükseldi. Yakında 50’nci yılını kutlayacak olan şirketin dünyada 5.400 şubesi ve yaklaşık 33.000 çalışanı var. Türkiye’de 2006 yılından beri faaliyet gösteren Randstad’ın yönetim kurulu üyesi Leo Lindelauf, şirketin hikayesini ve Vedior’u satın alma sürecini anlattı.

Randstad Holding NV, şirketlere ve kurumlara hizmet sunan uluslararası bir insan kaynakları ve istihdam iş çözümü sunan bir firma. 53 ülkede hizmet veren Randstad’ın 5.400 şubesinde yaklaşık 33.000 kişi çalışıyor. Hollanda, Belçika, Almanya ve Amerika Birleşik Devletleri’nin güney-batı bölgesinde pazar lideri olan şirketin Kanada, Çin, Danimarka, Fransa, Macaristan, Hindistan, İtalya, Lüksemburg, Portekiz, İspanya, Türkiye, İngiltere, İsveç ve İsviçre’de operasyonları bulunuyor. Randstad’ın Türkiye ofisi ise 2006 yılının mayıs ayında açıldı. Geçici istihdam kuruluşu Randstad Uitzendbureau Hollanda’da 1960’ta kuruldu. Yakın bir zamanda 50’nci yıllarını kutlayacaklar.

Kurucuları Frits Goldschmeding, şirkette hala gönüllü olarak çalışıyor. Şirketlerdeki insan ihtiyaçlarının her zaman var olduğundan yola çıkılarak kurulmuş Randstad. Başlarda çok ciddi bir girişim değilmiş. Goldschmeding’in tezi vesile olmuş. Şirketin ilk ismi de Uitzendbureau Amstelveen imiş. Daha sonra şehir anlamındaki ’Stad’ ile sınır, kenar anlamındaki Rand kelimelerini birleştirerek şirketin ismini değiştirmişler. Şu anda da 53 ülkede bu isimle yer alıyorlar.

En iyi iş için en iyi insanı seçiyoruz

Randstad Yönetim Kurulu Üyesi Leo Lindelauf, şirketin her zaman daha kaliteli, daha nitelikli olması için çalıştıklarını söylüyor. "Her zaman samimi bir şirket olduk. Aynı zamanda açık da olduk. İnsanlar bu şirkette ne olup bittiğini hep bildi. Kalite değerlerimiz ve prensiplerimiz var. İnsanları biliyoruz, seçiyoruz, en iyi iş için en iyi insanı seçiyoruz. İş görüşmeleri için onları eğitiyoruz. Sürekli seyahat ederek diğer ülkelerdeki Randstad ofislerine gidiyoruz. Çok güçlü bir iş yapma şeklimiz var."

Her sene 5 milyon kişiyi iş sahibi yaptıklarını söyleyen Lindelauf, Randstad’ın insanları şirketlerle bir araya getiren en büyük güç olmasını istediklerini belirtiyor.

Müşterinin, adayın ve pazarın, sektörün dilini konuşabildiklerini belirten Lindelauf, Randstad’ın birçok servisi olduğunu söylüyor. "Şirketlere göre etkinlikler yapıyoruz, eğitim veriyoruz. Psikolojik testler açısından Hollanda’nın en iyi şirketi olduğumuzu düşünüyorum." Randstad’ın bir başka özelliği ise herhangi bir ülkedeki herhangi bir ofis merkez ofisle çok rahat bir şekilde bağlantıya geçebiliyor. Geçici istihdam ve kalıcı işe seçme ve yerleştirme sunan şirket, Türkiye ofisi için yakın gelecekte hizmet portföylerini de genişletmeyi hedefliyor.

Dünya sıralamasında ikinciler

2008 yılında yine Hollandalı bir şirket olan Vedior’u satın alan Randstad bu sayede büyümeye devam eti. Önceleri pazarda çok güçlü olmadıklarını belirten Lindelauf, bundan 4-5 yıl önce dünya sıralamasında kendilerinin 4’üncü, Vedior’un 3’üncü sırada olduğunu söylüyor. Gelişmeyle birlikte Randstad 3’üncü sıraya yükselirken Vedior da 4’üncü sıraya gerilemiş. Daha sonra Vedior’u alarak 2’nci sıraya gelmiş ve zirveyi zorlamaya başlamışlar. Tanınılabilirliğin kendileri için önemli olduğunu söyleyen Lindelauf, hizmet verdikleri ülkelerde en üst sıralarda olmak istediklerini belirtiyor. "Elemanla ilgili akıllarına birşey geldiğinde Randstad’ı aramalarını istedik. Sokaklarda, yollarda ismimizi görsünler, hatırlanabilir olalım istedik."

Randstad Holding ve Vedior, dünyanın en büyük insan kaynakları servisi sağlayan ikinci şirketini yaratmak üzere birleşti. Böylece 17.3 milyar avroluk müşterek cirosu ve 883 milyon avroluk EBITA’sı ile dünya çapındaki en büyük ikinci insan kaynakları hizmeti şirketi oldular. Almanya, Hollanda, Belçika, Portekiz, Polonya, Kanada ve Hindistan’da ilk sırada; İspanya’da ikinci sırada, Fransa, İsviçre ve Avustralya’da üçüncü sıradalar. 3.6 milyar avroluk gelir ile profesyonel kesimde global bir lider oldular. Hindistan, Japonya, Doğu/Orta Avrupa ve Güney Amerika gibi düşük işe alım oranlı ve çekici büyüme potansiyeli olan piyasalarda giderek artan tecrübeyle geliştirilmiş bir büyüme platformu haline geldiler.

İş dünyasını şekillendirecekler

İnsan kaynakları alanında müşterilerin karşılaştığı en büyük sorun demografik eğilimler ve vasıflı eleman eksikliği. Randstad ve Vedior’un birleşimi bu eğilimleri kapitalize edecek kapsam ve ölçeğe sahip olmuş. Her iki şirket de pek çok ülkede hem çok sayıda müşteriye hem de küçük ve orta büyüklükteki işletmelere hizmetler sunuyor. Hem ayrı ayrı hem de birbirini tamamlayan güçlerini geliştirerek, hem müşterilerine hem de adaylara daha iyi hizmet sağlamaya çalışıyorlar, iş dünyasını şekillendirmede aktif bir rol üstlenmeyi planlıyorlar.

Randstad’ın Yönetim Kurulu Başkanı Ben Noteboom: "Randstad ve Vedoir birleşimi küresel boyutta ve ölçekte bir endüstri lideri yaratma konusunda eşsiz bir fırsatı temsil etmektedir. Bu anlamda, dünyada hem müşterilerimize hem de müşteri adaylarına tam bir hizmet çözümleri yelpazesi sağlayabileceğiz. Böylece, hissedarlarımıza da daha büyük getiriler sağlayabileceğiz. Çalışanlarının çalışkanlığı sayesinde her iki şirket de geçmişte zaten çok başarılı olmuştur ve bu anlaşma sayesinde, müşterilerimiz, hissedarlarımız ve de çalışanlarımız gelecek beklentilerini yükseltecektir" diyor.

Vedior’un Yönetim Kurulu Başkanı Tex Gunning: "Vedior ve Randstad için, bu, küresel bir endüstri lideri olmak yolunda tarihi bir fırsattır. Vasıflı eleman kıtlığından muzdarip müşterilerimiz, bu sorunla başa çıkarken onlara yardımcı olacak gerçek bir küresel güç kaynağına erişim olanağına sahip olacaklar. Çalışanlarımız için, bu yeni birleşim çok büyük kariyer fırsatları doğuracaktır. Vendior bünyesindeki profesyoneller küresel büyüme stratejilerine ivme kazandıracak ve bu birleşmenin ölçek ve deneyiminden işe alım şirketlerimiz sonuna kadar faydalanacaktır" dedi.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 2 Mart 2009 Pazartesi 14:31:19
Güncelleme :2 Mart 2009 Pazartesi 20:09:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?