22
Mayıs
2024
Çarşamba
İNSAN KAYNAKLARI

Hükümet tekstilciyi dinleyecek

Uzun süredir toplanamayan Ekonomik Sorunları Değerlendirme Kurulu, yeni hükümet kurulduktan sonra yapılacak ilk toplantısında tekstil, hazır giyim ve deri sektörlerinin temsilcileriyle bir araya gelecek

Ekonomik Sorunları Değerlendirme Kurulu, hükümetin gündeminde ani bir değişiklik olmazsa kasım sonuna kadar toplanacak. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun önerisiyle kurul ilk olarak tekstil, hazır giyim ve deri sektörlerinin sorunlarını dinleyecek.

Uzun süredir toplanamayan Ekonomik Sorunları Değerlendirme Kurulu (ESDK), yeni hükümet kurulduktan sonra yapılacak ilk toplantısında tekstil, hazır giyim ve deri sektörlerinin temsilcileriyle bir araya gelecek. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun talebi üzerine toplanılmasına karar verilen ESDK, yine Hisarcıklıoğlu'nun talebi üzerine ilk toplantısında tekstil, hazır giyim ve deri sektörü temsilcilerinin sorunlarını dinleyecek. Ay sonuna kadar toplanması beklenen ESDK'nın 2008 yılı içinde de TOBB bünyesindeki diğer sektör kurullarıyla öncelik sıralamasına göre buluşması bekleniyor.

ESDK toplantısı için geçtiğimiz günlerde TOBB'un İstanbul'daki binasında bir araya gelen tekstil, hazır giyim ve deri sektörünün temsilcileri, hükümete sunacakları rapor konusunda ilk çalışmalarını yaptı. Toplantıdan çıkan sonuca göre ESDK toplantısının ana gündem maddelerini aşırı değerli YTL, girdi maliyetlerindeki artışlar ve rekabetçiliği olumsuz etkileyen unsurlar oluşturacak.

TOBB Konfeksiyon Sektör Kurulu Başkanı Umut Oran, ESDK'nın ilk toplantısını Rifat Hisarcıklıoğlu'nun talebiyle 55 sektör kurulu arasından tekstil, hazır giyim ve deri sektörleriyle yapacağını söyledi. Kapasite raporları, ihracat, sanayi envanteri ve ihracat rakamlarına göre bu üç sektörün Türkiye sanayisinin yüzde 25'ini oluşturduğunu vurgulayan Oran, "Her 4 kişiden biri bu sektörden ekmek yiyor. Bu nedenle bu sektörlerin sıkıntıları büyük önem taşıyor. Aşırı değerli YTL ve yüksek vergi oranları rekabetçiliğimizi olumsuz etkiliyor. Adeta çapraz ateş içinde kaldık" dedi.

Aslanlar gibi çarpışıyoruz

Üç sektörün en büyük sorunlarının ortak olduğunu ifade eden TOBB Deri Sektör Kurulu Başkan Vekili Hakkı Matraş ise, "Bunların başında aşırı değerli YTL dolayısıyla düşük dolar kuru, girdi maliyetlerinin yüksekliği ve her geçen gün yara alan rekabetçiliğimiz geliyor. Biz kimseden sadaka istemiyoruz. Çünkü aslanlar gibi çarpışıyoruz ama bu mücadelemizde yalnız kalmak istemiyoruz" dedi. Bugüne kadar sorunlarının hep gözardı edildiğini belirten Matraş, saraciye sektöründe suni deriden üretim yapan firmaların haritadan silindiği örneğini verdi. Matraş, şöyle devam etti: "Deri kısmı ise aslanlar gibi çarpışıyor ama nereye kadar. İnsanlar işyerlerini istese de kapatamıyor çünkü herkesin kredi borcu var. Bu nedenle çalışmak ve ihracat yapmak zorundalar. Çalışıp ihracat yapınca da ihracat artıyor. İhracat artınca da sorunumuz olduğuna kimse inanmıyor."

ÖNCEKİ KUR GÜNDEMİNDE TARTIŞMA YAŞANMIŞTI

2003 Ocak ayında Abdullah Gül'ün Başbakanlığını yaptığı 58'inci hükümet döneminde kurulan ESDK, reel sektör sorunlarının iş dünyasıyla hükümet temsilcileri tarafından görüşülüp sivil toplum kuruluşlarının talepleri doğrultusunda çözüme kavuşturulması amacıyla Sanayi ve Ticaret Bakanlığı koordinatörlüğünde oluşturuldu. Bugüne kadar vergi mevzuatı, enerji piyasaları, bürokrasinin azaltılması, KOBİ'lerin finansmanı, kuş gribi ve ihracat sorunları gibi farklı konuları gündemine aldı.

Kurulun üyeleri beş icracı bakan ve bürokratlardan oluşurken, TOBB temsilci ve sektör temsilcilerinin yanı sıra, konuya göre diğer bakan ve bürokratlar da davet ediliyor. Aşırı değerli YTL gündemiyle toplanması beklenen kurul, daha önce de Ekim 2003'te döviz kuru ana gündem maddesi üzerine toplanmış, hükümetin sıkı maliye politikasının eleştirildiği toplantıda TİM Başkanı Oğuz Satıcı'nın Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti'yi teorik olarak konuyu bilmemekle ve piyasaları algılayamamakla suçlaması gerginliğe yol açmıştı.

Necla Yılmaz/referans
Yayın Tarihi : 12 Kasım 2007 Pazartesi 11:04:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?