20
Mayıs
2024
Pazertesi
İNSAN KAYNAKLARI

İki yılda beş bin kişiye iş var!

Sektörün ilk işe alım şirketi PeoplePlus'ın yöneticilerine göre dünyanın 13'ncü büyük ilaç pazarı Türkiye'de, iki yılda beş bin kişi istihdam edilecek.

Türkiye'de sağlık sektörü ve onun bir parçası olarak ilaç sektörü hızla gelişiyor. 2001 yılında 2.7 milyar YTL hacminde olan ilaç sektörü, 2007 sonu itibariyle 11.1 milyar YTL'lik büyüklüğe ulaştı. Dünya genelinde 13'ncü sırada olan Türkiye ilaç pazarındaki hızlı yükselişin yeni giren ilaçların yarattığı talep artışı ve sağlık hizmetlerine erişimin iyileştirilmesi sayesinde devam edeceği öngörülüyor. Hatta Avrupa'daki nüfus yoğunluğu en yüksek ikinci ülke olan Türkiye'deki ortalama yaşam süresinin istikrarlı biçimde artması nedeniyle de ülkemizdeki ilaç pazarının 2010 yılında dünyada ilk 10'a gireceği öne sürülüyor. Büyümeye paralel olarak istihdam hacminde de ciddi bir artış yaşanıyor. 10 sene önce yaklaşık 15 bin kişinin çalıştığı sektörde bu rakam 2007 sonu itibariyle 25 bini aştı. İlaç sektörüne yönelik işe alım konusunda hizmet sunmak üzere kurulan ilk danışmanlık şirketi PeoplePlus'ın araştırmalarına göre 2010 sonunda ilaç sektöründe çalışan sayısının 30 bini aşması bekleniyor. PeoplePlus'ın ekibi ilaç endüstrisinde satış, pazarlama, insan kaynakları pozisyonlarında uzun yıllar görev yapmış danışmanlardan oluşuyor. Bu deneyim sayesinde sektörel bazda uzmanlaşarak, kurumsal ihtiyaçların karşılanması hedefleniyor. Üst ve orta düzey yönetici yerleştirme, toplu işe alım süreçlerinin yönetimi ve yetenek seçme hizmeti veren PeoplePlus, ilaç şirketlerinin yanı sıra tıbbi cihaz pazarlayan şirketlere ve özel hastanelere de hitap edecek.

Genç hekimlerin dikkatine
Şirketin genel müdürü Deniz Daver'in verdiği bilgilere göre bu sektörde gelecekte en çok ihtiyaç duyulacak pozisyonlar arasında tıbbi satış mümessilleri, medikal müdür/danışmanlar, ürün müdürleri/yöneticileri, klinik araştırma uzmanları, ürün güvenliği ve ruhsatlandırma uzmanları, sağlık ekonomisi uzmanları bulunuyor. Özellikle medikal ve ruhsatlandırma birimlerinde lisans eğitimlerini tıp doktorluğu, eczacılık, biyoloji gibi bölümlerde tamamlamış kişilere ihtiyaç duyuluyor. Medikal hizmetlerdeki hekim sayısında yaşanan daralma nedeniyle, uzmanlığı olsun olmasın tüm genç hekimlere kapılar açık. Medikal ve ruhsatlandırma birimlerinde çalışanların özellikle insan ilişkilerinde başarılı, detaya özen gösteren kişiler
PeoplePlus'ın kurucusu Deniz Daver'in belirtiğine göre Türkiye'de kişi başına düşen ilaç harcaması 100 dolar seviyesindeyken, Avrupa ülkelerinde bu rakam 500 dolar, ABD'de 800 dolar düzeyinde.olması gerekiyor. Temelde ikna yeteneği aranan satış alanındaysa üniversitelerin farklı bölümlerinden mezun kişiler de çalışabiliyor. Pazarlama fonksiyonunda çalışanların iletişim kurma ve geliştirme, planlama ve analitik düşünme becerilerinin üst düzeyde olması bekleniyor. Pazarlama rolleri için önde gelen üniversitelerden mezun olmak bir avantaj. Bununla birlikte ilaç sektöründe görev yapan satışçıların yoğun rekabet ortamı nedeniyle kararlı ve güçlükler karşısında yılmayan bir karakter yapısına sahip olması şart. Lisans eğitimini iktisadi idari bilimler alanlarında yapmamış kişiler ise işletme alanında yüksek lisans yaparak bir avantaj yaratabilir. Ürün yöneticisi/ müdürü olarak yetiştirilmek üzere işe alınan yeni mezunlar, sahadaki gerçek koşulları tanımaları için ilk yıllarda tıbbi satış mümessili olarak görevlendiriliyor.

Staj çok önemli!
Deniz Daver ilaç sektöründe kariyer yapmak isteyen gençlere en başta üniversite eğitimleri esnasında ikinci sınıfın sonundan itibaren her fırsatta sektörde staj yapmalarını öneriyor. Bu, iş hayatına yeni girenlerde sektörü ve sektördeki satış, pazarlama, finans, medikal, ruhsatlandırma, lojistik, İK gibi farklı iş birimlerini tanıma imkanı sunuyor. Ayrıca eski stajyerleri işe almak, adaptasyon süresini kısaltmak ve performansa ilişkin somut verilere ulaşmak bakımından da önemli. Bu nedenle Daver, mart ayından başlayarak haziran sonuna kadar sektördeki staj imkanlarının işe alım siteleri, şirketlerin web sayfaları, okullarının kariyer günleri organizasyonları gibi bilgi kanallarından izlenmesini öneriyor. Türk ilaç pazarının dünya ilaç pazarları arasında parlayan bir yıldız konumunda olduğunu belirten Deniz Daver, ilaç endüstrisinin patlama yapmasının beklendiği ülkelerden birinin de Türkiye olduğunu belirtiyor. Yetenekli, iyi eğitimli gençlere sektörde ihtiyacın artarak süreceğini söyleyen Daver sözlerini şöyle noktalıyor: "Sektörün dinamikleri gereği ilaç endüstrisi çalışanlarının kazanç paketleri diğer sektörlerinin önünde. Ayrıca İK uygulamalarının tümü sektörde özenle kullanılıyor. Bu bakımdan yetenekli, yaratıcı, kararlı ve azimli profildeki kişilerin sektörde önü açık. Yüksek performans gösterenler sektörde pek çok kariyer yolu alternatifiyle karşılaşabilir".

SABAH
Yayın Tarihi : 24 Eylül 2008 Çarşamba 08:56:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ismail ALPASLAN IP: 88.250.48.xxx Tarih : 3.10.2008 15:14:47

24 yasında 1,70 boyundayım lise mezunuyum ayrıca silahlı özel güvenlik sertifikam var bünyenizde calısmak istiyorum 04223363848-05386568626