22
Mayıs
2024
Çarşamba
İNSAN KAYNAKLARI

İmam ve vaizlere kariyer planlaması

Vaiz ve imamlara artık kariyer planlaması uygulanacak. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından hazırlanan ve dünkü Bakanlar Kurulu'nda ele alınan tasarının yasalaşmasıyla birlikte "vaiz", "uzman vaiz" ve "baş vaiz", imam hatipler için de "imam hatip", "uzman imam hatip", "baş imam hatip" olarak kariyer basamakları belirlenecek.
Kocatepe'de vaizlik yapan birisiyle bir köy camiindeki vaizin aynı kademede bir tutulmayacağını belirten Hükümet Sözcüsü ve Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Diyanet'in kadro ihtiyacının da tasarıyla birlikte ortaya çıkacak ihtiyaç çerçevesinde yeniden değerlendirmeye alınacağını söyledi.

Toplantı sonrasında basına açıklamalarda bulunan Cemil Çiçek, tasarıyla birlikte cami yapımı ve camilerin altında dernek ve vakıfların işlettiği dükkanlarla ilgili de düzenlemelerin yapılacağını söyledi. Bunların devlet eliyle yapılacağını kaydeden Çiçek, kademelendirme sistemiyle de imam ve vaizlere yeni isimlendirmeler yapılacağını ifade etti. Bakan Çiçek, uygulamanın ne kadar ilave kadro getirdiği sorusunu, "İlave kadro bundan dolayı değil. Yani imamlık kadrosunu almış, bu hizmeti yapan arkadaşımız kanundaki nitelikleri taşıyorsa, o bir kademe yukarı çıkabilecektir. Bu mesele için yeni bir kadro ihdasına gerek yok. Kendi kadrolarının unvanları değişebilecektir. Ama söylediğimiz öbür konu Türkiye'de çok sayıda camide özellikle kırsal kesimde yeteri kadar din görevlisi yok. Bir başka türlü hizmetler oralarda veriliyor. Bunun da sakıncaları ortadadır." sözleriyle cevapladı.

Yeni üniversitelerle ilgi çalışma tamamlandı

Bu arada Bakan Çiçek, Karaman, Ağrı, Sinop, Siirt, Nevşehir, Karabük, Kilis, Çankırı, Artvin, Bilecik, Bitlis, Kırklareli, Osmaniye, Bingöl, Muş, Mardin ve Batman'ı kapsayan 17 ile yeni üniversite kurulmasıyla ilgili çalışmanın geçen hafta Başbakanlık'a sunulduğunu hatırlattı. Üniversitelerle ilgili çalışmanın tamamlandığını kaydeden Çiçek, kanun tasarısının imzaya açıldığını ve bu hafta içinde TBMM'ye gönderileceğini ifade etti.

Bakanlar Kurulu'nda ayrıca gurbetçileri yakından ilgilendiren e-devlet projesi görüşüldü. Yapılan düzenlemeye göre yurtdışında yaşadığı öngörülen 5 milyon kişiden yüzde 96'sı konsolosluğa gitmeden doğum, nüfus, noter, pasaport gibi resmi işlemlerini internet üzerinden yapabilecek. 6-8 hafta süren işlemlerin bu düzenlemeyle birlikte 15 dakikaya ineceği hesap ediliyor. Ankara, Zaman

Diyanet, 500 sözleşmeli imam alacak

Diyanet İşleri Başkanlığı, taşra teşkilatına 500 yeni imam alacak. Camilerdeki boş kadroların doldurulması amacıyla alınacak imamlar, sözleşmeli statüde olacak. Atamalarda ilahiyat mezunlarına öncelik tanınacak. İlahiyatların ardından sırasıyla ilahiyat meslek yüksekokulu veya ilahiyat ön lisans mezunları, hafızlık belgesine sahip imam-hatip lisesi mezunları ve imam-hatip lisesi mezunları yerleştirilecek. Adaylar, ancak bir tek il için müracaat edebilecek. İmam olmak isteyenlerde 2004 veya 2006 KPSS sınavlarından herhangi birine girmiş olmak ve imam-hatiplik yeterlilik belgesine sahip olma şartı aranacak. Atamalarda KPSS ile yeterlilik sınavı puanlarının ortalaması esas alınacak. İl müftülüklerine yapılabilecek başvurular için son tarih 20 Nisan. İmam hatiplik için başvuru şartlarını taşıyanlar, iş talep formu, TC kimlik No'lu nüfus hüviyet cüzdanı sureti, öğrenim durumunu gösterir diploma sureti, KPSS sonuç belgesi ve imam-hatip yeterlilik belgesiyle birlikte müracaat edebilecek. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın halen yaklaşık 11 bin kadro ihtiyacı bulunuyor. Başkan Ali Bardakoğlu, her fırsatta hükümetten açık kadrolara atama yapılmasını talep ettiklerini söylüyor
Zaman
Yayın Tarihi : 27 Mart 2007 Salı 07:50:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
yılmaz oruç IP: 88.229.202.xxx Tarih : 5.12.2007 15:10:36

atamalar ne zaman olacak? vereceğiniz bilgi için şimdiden tşk.