15
Mayıs
2024
Çarşamba
İNSAN KAYNAKLARI

İşçilere 1 Mayıs tatil olacak

TMMOB'a bağlı Elektrik Mühendisleri Odasında (EMO) imzalanan toplu iş sözleşmesiyle 1 Mayıs, tatil kabul edildi.

Türk-İş'e bağlı Tez-Koop-İş Sendikasının EMO Genel Merkezi ve bağlı iş yerlerinde çalışan işçiler adına yürüttüğü toplu iş sözleşmesi görüşmeleri anlaşmayla sonuçlandı. Toplu iş sözleşmesi hükümlerine göre, işçi ücretlerine birinci 6 ayda yüzde 11, ikinci 6 ayda enflasyon+yüzde 1, üçüncü 6 ayda enflasyon+yüzde 2, dördüncü 6 ayda enflasyon+yüzde 1 zam yapılması kararlaştırıldı. 1 Ocak 2007-31 Aralık 2008 tarihleri arasında geçerli olacak toplu iş sözleşmesiyle yemek, izin, giyim, hastalık, evlenme, doğum, ölüm, çocuk, öğrenim gibi sosyal yardımlar da ücret zamlarına paralel oranlarda artırılacak. Taraflar, önceki toplu iş sözleşmelerinden farklı olarak bu yıl 1 Mayıs ile ilgili düzenleme konusunda da anlaşmaya vardı. Anlaşma doğrultusunda, toplu iş sözleşmesine, “Uluslararası İşçi Sınıfının Birlik, Mücadele, Dayanışma Günü 1 Mayıs tatil” hükmü eklendi. Böylece EMO çalışanları, ulusal bayram ve genel tatil günleri dışında 1 Mayıs'ta izin yapma olanağına kavuştu.

KONFEDERASYONLARA ELEŞTİRİ

Tez-Koop-İş Sendikası 2 No'lu Şube Başkanı Haydar Özdemiroğlu, yaptığı açıklamada, işçi konfederasyonlarının yöneticilerinin her yıl 1 Mayıs'ta hükümet yetkililerini ziyaret edip 1 Mayıs'ın tatil olmasını istediklerini, ancak geri kalan 1 yıl boyunca bu talebi unuttuklarını söyledi.

Söz konusu tablonun muhtemelen bu yıl da tekrarlanacağını ifade eden Özdemiroğlu, “Yaptığımız toplu iş sözleşmelerine bu hükmü ekleyerek, 1 Mayıs'ın adına uygun olarak kutlanabilmesi için bu günün tatil edilmesi talebini tabanda yükseltmeyi amaçlıyoruz. Bu konuya konfederasyonların girişimiyle çözüm getirilmemesi halinde bundan sonra özel sektör sözleşmelerine de benzer hükümler ekleyeceğiz” dedi.

Kamuda çalışan işçiler adına yürütülecek toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde konunun gündeme getirilmesini istediklerini belirten Özdemiroğlu, şunları kaydetti: “Türk-İş'in kamu toplu iş sözleşmelerinde bu yönde karar alınması için ısrarcı olması gerekiyor. Sendikalar olarak yıllardır işçiler, emekçiler açısından özel önemi olan 1 Mayıs'ın tatil olmamasının ezikliğini yaşıyoruz. İşçilerin birlik ve dayanışmasının yolunu açılabilmesi için işçilerin bir araya gelmesi lazım. Konfederasyonların birlikte mücadele etmesi isteniyorsa işçilerin 1 Mayıs'ta bir araya gelmesi için kararlılık gösterilmeli.”

DİSK'e bağlı Genel-İş Sendikası da önceki dönemlerde bazı belediyelerde yaptığı toplu iş sözleşmeleriyle 1 Mayıs'ın tatil olmasını sağlamıştı. Öte yandan, DİSK de kuruluşunun 40. yıl dönümünde 1 Mayıs'ın resmi tatil olması yönündeki girişimlerini yoğunlaştıracağı belirtiliyor.




aa
Yayın Tarihi : 5 Mart 2007 Pazartesi 12:46:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?