19
Mayıs
2024
Pazar
İNSAN KAYNAKLARI

İŞKUR artık elektronik ortamda


Türkiye İş Kurumu (İŞKUR), "e-İstihdam" projesiyle iş arayan ve işverenlere yönelik hizmetlerini elektronik ortama taşıdı.

Yeni sistem sayesinde, işverenler ve iş arayanlar İŞKUR’la ilgili bütün işlemlerini www.iskur.gov.tr adresi üzerinden yapabiliyorlar. Birkaç ay içinde, eski sistem tamamen terk edilecek.

Ancak İŞKUR, geçiş sürecinde, internete girme imkanı olmayan adaylar için de birçok İŞKUR şubesine bilgisayarlar yerleştirdi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, sistemi 4 Haziran’da İŞKUR Genel Müdür Namık Ata’nın da katıldığı toplantıda tanıttı. Bakan Çelik, uygulamayı "Sistemde, bulunduğunuz yerden işgücü temini ve iş arama imkanı doğmuş bulunuyor. Gereksiz kırtasiyeye, koşuşturmalara, sıraya girmelere, aracılara gerek bırakmayan bir şekilde, çağdaş bir devlete yaraşır bir uygulama sistemine bugün itibariyle geçmiş bulunuyoruz" sözleriyle anlattı.

E-İstihdam ile iş arayanlar iş arama kaydı, kayıt bilgilerini güncelleme, durumuna uygun açık işleri takip etme, iş başvurusu yapma, başvuru ve görüşme sonuçlarını takip etme gibi işlemlerini internet üzerinden yapabiliyor. Ayrıca işverenden ve İŞKUR’dan gönderilen mesajları görebiliyor, fotoğraflı özgeçmiş oluşturabiliyor, İŞKUR’un düzenlediği işgücü yetiştirme kursları ile iş ve meslek danışmanlığı hizmetlerine başvurabiliyor, uzaktan eğitim uygulamalarından faydalanabiliyor ve Türk Meslekler Sözlüğü’ne ulaşabiliyorlar. Açıldığı tarihte sisteme yüklü 12.800 açık pozisyon bulunuyordu. 18 Haziran’da sistem üzerinden aktif iş arayan sayısı toplam 830.085’e, işveren sayısı ise 513.049’a ulaşmıştı.


Daha nitelikli adayların da başvurması bekleniyor
Sistemin altyapısını oluşturan Siemens IT Çözümleri ve Hizmetleri Direktörü Ali Rıza Ersoy, proje için yaklaşık 2 yıldır çalışıldığını anlatıyor. Peki, süreçlerin internet ortamına taşınması yani hem işveren hem de iş arayan için kolaylaşmasının, daha nitelikli kişilerin de bu sistemi kullanmasını da beraberinde getirmesini bekliyorlar mı? Ersoy, "Şahsi kanaatim, kesinlikle evet" diyor: "İŞKUR’u hep düşük nitelikli işlerin dünyası olarak algılarız fakat bu çok hızlı değişecektir. Sistem profesyonelce çalıştıkça İŞKUR’a olan güven artacaktır. Güven arttıkça, sistem iyi işledikçe, ister istemez daha yüksek nitelikli insanlar da İŞKUR dünyasına adım atacaklardır."

Hürriyet
Yayın Tarihi : 23 Haziran 2008 Pazartesi 16:39:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?