20
Mayıs
2024
Pazertesi
İNSAN KAYNAKLARI

İŞKUR'a tepki neden?

 

HALA SÖZLÜ SINAV İLE İŞÇİ ALIMI YAPILIYOR?

Memur alımlarının tek bir merkezi sınav ile yapılması için önce DMS sonra KPSS yapılmaya başlamıştır. Merkezi bir sınav sonrasında, tıpkı ÖSS tercih işlemlerinde olduğu gibi KPSS tercih işlemleri de yapılmaya başlanmıştır. Adaylar tercih ve puan üstünlüğüne göre memuriyete girmeye başlamıştır. Halkın çocuklarının, torpilsiz ve referanssız, memuriyet kadrolarına girmesi alkışlanacak bir durumdur. Fakat daha sonradan, AK Parti döneminde, bu sistemde bir kaç gedik açılmaya başlanmıştır. Örneğin;

1- AK Parti hükümeti kendisinden önceki dönemde başlayan askeri kurumlara sivil memur alımı ile Adalet Bakanlığına memur alımlarını, sistem içine çekmeyi hiç düşünmedi. Düşünmediği gibi bazı alımları sistem dışına çıkarmayı çalıştı.

2- Önce 4/B'liye sözlü sınav getirdi ama bu uygulama yargıdan döndü.

3- Sonra, mahalli idarelere yapılacak tüm memur alımlarını sistem dışına çıkardı, bu uygulama da yargıdan döndü. Şimdi sadece itfaiye ve zabıta memur alımı sistem dışında...

Ama tüm bunlar olurken İŞKUR, yıllardır dile getirdiğimiz işçi alım şeklini hiç değiştirmedi. İlan edilen kadro sayısının 3 katı kadar aday puan üstünlüğüne göre kurumlara gönderildi ve bunlara sözlü sınav uygulandı. Bu uygulama hala devam etmektedir.

Hala adaylar, işçi olabilmek için (eğer 3 katı kadar aday arasında ise) torpil peşinde koşmaktadır.

YANGINDAN MAL MI KAÇIRILIYOR? NEDEN SONUÇLAR BEKLENMİYOR?

Peki biz neden bu kadar tepki gösterdik?

Önlisans ve ortaöğretim düzeyinden KPSS'ye girenler için henüz çok yeni bir sınav yapılmış. 1,5 milyona yakın aday sınava katılmış. Sınavın açıklanmasına çok az bir süre varken İŞKUR tarafından hala 2004 veya 2006 sınav sonuçlarını esas alan ilanlar yayımlanmaktadır. Dün yayımladığımız Dilovası kaymakamlığı ilanı sadece birisidir. Bunun dışında da örnekler vardır.

Hukuki olmayan bir dille ifade edecek olursak; 1,5 milyona yakın adayın girdiği sınav, çok kısa bir sonra açıklanacakken, neden yangından mal kaçırarcasına hala 2004 veya 2006 KPSS sonuçlarını esas alan ilanlar yayımlanmaktadır. Kaçan bir kadro mu vardır?

Hukuki dille ifade edecek olursak; KPSS, 657 sayılı Kanunun 51. maddesi ve BKK ile yürürlüğe konulmuş "Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Yönetmelik" hükümlerine dayanılarak yapılmaktadır. Her iki mevzuata göre de 2004 veya 2006 KPSS'nin geçerliliği kalmamıştır. İŞKUR, işçi alım yönetmeliğinin ek maddesi gereğince KPSS'yi esas almaktadır. Ama ortada, lise ve önlisans mezunları açısından bugün itibariyle geçerliliği bulunan bir KPSS bulunmamaktadır. Bunun için bizim önerimiz 2008 sınav sonuçları açıklanana kadar ilan yayımlanmamasıdır. İŞKUR geçerliliği olmayan bir sınav sonucunu esas alan ilanlara vize vermemelidir.

HALA İŞÇİ ALIMLARI 2. KEZ YERLEŞEMEME KURALI İÇİNDE DEĞİLDİR

KPSS ile yerleşen adayların ikinci bir defa daha yerleşmesini önlemek amacıyla sürekli yeni tedbirler alınıyor. Daha önce ÖSYM'nin merkezi yerleştirmesi sonrasında atananlar 2. bir kez daha yerleştirme işlemine alınmaz iken; 2008 sınavından sonraki ilk uygulamada "ÖSYM tarafından yerleşenler (atananlar değil)" 2. kez yerleştirme işlemine alınmayacak. Bu kuraldan dolayı kimsenin hata yapma veya yanlış yaptım deme lüksü olmayacaktır.

Ancak buna rağmen sistemde bir çok gedik bulunuyor. Örneğin işçi alımları bu "2. bir kez daha yerleşememe kuralına" dahil değildir. İŞKUR yönetimi neden bugüne kadar bu gediğin kapatılması için bir adım atmamıştır.

Hala düzenleme yapılmadığı için bir aday, 2008 puanı ile işçi olsa dahi, daha sonra yerleştirmelere katılarak memur veya 4/B'li olabilecektir. Bir çok kamu kurumu sadece bu nedenden dolayı işçi alım ihityacını karşılayamamaktadır. Çünkü yüksek puan alanlar, mevzuat gediklerini kullanarak, kurumdan kuruma statüden statüye yer değiştirmeketdir.

Neden buna izin verilmektedir?

AMACIMIZ NEDİR?

Memurlar.net olarak amacımız, daha adilane ve daha eşitlikçi bir kamu personel alım yönteminin sağlanmasıdır. Memur arkadaşları rencide etme gibi bir çaba içinde olmadığımız gibi buna da aracılık etmemeye çalışıyoruz. Ancak ortada yukarıda belirtildiği üzere çok daha ciddi bir sorun bulunmaktadır. Ve bu sorunun çözüm mercilerinden birisi de Türkiye İş Kurumudur.

Bu bağlamda, sehven hata yaptıklarını belirten ve üzdüğümüz İŞKUR personelinden özür diliyoruz.

Bir kez daha amacımızın üzüm yemek olduğunu belirtiyor ve kamu personel alım sisteminin daha objektif ve adilane bir sisteme kavuşması için, karar alma merciinde bulunan tüm yöneticiler sorumluluk almaya davet ediyoruz. Özellikle de işçi alımı konusunda Türkiye İş Kurumu yönetimini...

memurlar.net
Yayın Tarihi : 14 Ekim 2008 Salı 15:00:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?