20
Mayıs
2024
Pazertesi
İNSAN KAYNAKLARI

İşsizlik oranında rekor

İşten çıkarılan, işyeri kapanan sayısında rekor artış yaşanıyor

Resmi işsizlerin sayısı 207 bin artıp 2 milyon 439 bine çıktı. İşsizlik oranı ise yeniden çift haneye yaklaştı. İşgücü dışında görünen 10 milyon 58 bin kişinin yüzde 6.2’si ise işten çıkarılmış ya da işyeri kapanmış görünüyor. İş aramayanlar ve eksik istihdam dahil edildiğinde ise Türkiye’de işsizlerin toplamı 4 milyon 956 bini, oranı % 18.6’yı buluyor.

Türkiye İstatistik Kurumu, Temmuz-Ağustos-Eylül dönemini kapsayan işgücü araştırmasının Ağustos dönemi sonuçlarını açıkladı. Buna göre işsizlik bir önceki yılın aynı dönemine göre 0.6 puan arttı ve yüzde 9.8’e çıktı. Resmi verilere göre, Türkiye’de 2 milyon 439 bin işsiz var. Bu sayı geçen yılın Ağustos döneminde 2 milyon 232 bin seviyesindeydi.
Son 1 yıllık dönemde istihdam 449 bin kişi artarak 22 milyon 509 bine çıktı. Ancak aynı dönemde çalışma çağındaki nüfus 770 bin arttığı için işsizlik azalmadı tam tersine arttı. Verilere göre, Türkiye’de ortalama işsizlik oranı yüzde 9.8 görünürken tarım dışı işsizlik oranının yüzde 12.7’yi bulması dikkat çekti. Tarım dışı işsizlik oranı 2007 yılı Ağustos döneminde yüzde 11.6 seviyesindeydi. Bir başka önemli gelişme ise genç nüfustaki işsizlik oranının bir türlü düşürülememesi.

İstatistiklere göre kentlerde her 100 gençten 23’ü işsiz görünüyor. TÜİK verilerindeki en önemli tespit ise işyeri kapanan ya da işten çıkarılanların sayısındaki artış. Şu an işgücü dışında görünen 10 milyon 58 bin kişinin yüzde 6.2’si yani 624 bini, işten çıkartıldığı ya da işyeri kapandığı için hesaplama dışında görünüyor. Oysa bu kişiler iş bulmaları halinde yeniden çalışabilecek durumdalar ancak işsiz hesaplamasına dahil edilmiyor.

3 ayda 1 gün çalışan TÜİK’e göre işsiz değil

Ağustos ayı itibarıyla 2 milyon 439 bin olarak açıkladığı işsiz sayısı, umudunu yitirerek iş aramaktan vazgeçen 1 milyon 720 bin ve ara sıra günü birlik işlerde çalıştığı için “eksik istihdamda” sayılarak kapsama alınmayan 797 bin kişi de dahil edildiğinde, 4 milyon 956 bine ulaşıyor. Buna göre TÜİK’in yüzde 9.8 olarak açıkladığı işsizlik oranı da yüzde 18.6’ya çıkıyor.

TÜİK’in Ağustos 2008 dönemi için 2 milyon 439 bin olarak açıkladığı işsiz sayısı, çalışmaya hazır olmasına karşın iş aramaktan vazgeçenleri kapsamıyor. Hane halkı İşgücü Anketi’nde, iş bulma umudunu yitirdiği için fiilen iş aramayı bırakan ancak iş olsa işbaşı yapmaya hazır durumdaki kişi sayısı Ağustos itibarıyla 1 milyon 720 bin olarak belirlendi.

Bu arada eksik istihdamdakilerin sayısı son bir yılda 108 bin artarak 797 bine ulaştı. Hane Halkı İş Gücü Anketi kapsamında üç aylık dönemde 40 saatten az çalışanlar “eksik istihdam” tanımına dahil edilerek istihdamdaki nüfus içinde değerlendiriliyor. Buna göre, söz konusu dönemde bir gün bile çalışmış olan biri işsiz değil, eksik istihdamda kabul edilerek, çalışanlar sayısına ekleniyor.

100 gençten 23’ünün işi yok balık tutanların sayısı artıyor

Türkİye İstatistik Kurumu (TÜİK) Ağustos dönemi işsizlik oranını yüzde 9.8 verirken, genç nüfusta ise işsizlik oranının yüzde 22.6’yı bulması dikkat çekiyor. Genç nüfusta işsizlik oranı kırsal kesimde bile yüzde 13.1 ile oldukça yüksek bir seviyede seyrediyor. Çalışma çağındaki nüfusa her yıl 750 binin üzerinde yeni katılım olduğu dikkate alındığında artışlar çok ciddi bulunuyor.
İşsiz gençlerin çoğu son altı ay içinde işlerini kaybettiklerini söylüyor. Kimisi balık tutarak zaman geçiriyor, kimisi ise haftalardır iş ve işçi bulma kurumunda iş arayışlarını sürdürüyorlar.

Evlenmekten, çocuk yapmaktan vazgeçtim

Onur Sezer (23): Ben birkaç hafta öncesine kadar tekstil sektöründe çalışıyordum. Bir anda çalıştığımız yerden 10 arkadaşla beraber işten çıkarıldık. Sadece bizim atölye değil, çevresindeki diğer atölyeler de işçi çıkardı. Bizim çalıştığımız yerde daha önce 20 tekstil atölyesi bulunurken, şimdi 10 tane kaldılar. Patronlar dövizle aldıkları tekstil makinelerinin borçlarını ödeyemez duruma geldi. Ben nişanlıyım. Evlenip çocuk sahibi olmayı planlıyorduk. Ama ekonomik kriz nedeniyle bu planlarımızdan vazgeçmek zorunda kaldık.

İşsiz kalanın yeni bir iş bulma şansı yok


Bayram Köçek (37): Ben Ramazan’dan hemen sonra işsiz kaldım. Bir kuyumcu atölyesinde baskıcı olarak çalışmaktaydım. İşten çıkarılmalar olacağını Ramazan’dan önce anlamıştım ancak bu kadar şiddetli hale gelebileceğini tahmin edememiştim. Altın sektöründe sadece büyük firmalar ayakta kaldı ki onlar da sürekli işçi çıkarıyorlar. Yeni iş bulma umudumuz da yok.

Kimya mühendisiyim stresimi böyle atıyorum


Ahmet Taşçı (25) : 2 hafta öncesine kadar özel bir şirkette kimya mühendisi olarak çalışmaktaydım. Çalıştığım şirket şu anda iflas ettiği için hepimiz işsiz kaldık. İş bulabileceğimden umutlu değilim. Daha önce işten çıkarılmış tanıdığım bir çok arkadaşım, aylardır iş bulamıyorlar. Dolayısıyla iş aramak şu anda anlamsız çünkü nasıl olsa bulamayacağım. İnternet tabanlı iş arama sitelerinde de çok az ilan var. Ben de stresimi balık tutarak atıyorum.

Bence bunlar iyi günler daha kötüsü de olacak

İdris Ufuk Yükseloğlu (23): Geçen aya kadar büyük bir elektronik firmasında satış danışmanı olarak çalışıyordum. Ramazan ayına girdiğimizde krizin ne kadar korkunç olacağını satış grafiklerimizin aniden düşmesiyle anlamıştık. Firma zor duruma düşer, ben de işimi kaybederim diye aklımdan geçirmiştim. Firma hâlâ ayakta kalmayı sürdürüyor ama onlarca arkadaşımız işten çıkarıldı. Tam müdür yardımcılığı pozisyonuna getirildiğim ve Anadolu yakasında dayayıp döşediğim bir eve taşındığımın ertesi günü işten çıkarıldığımı öğrendim. Bence bunlar iyi halimiz daha da kötüye gideceğiz.

Vatan
Yayın Tarihi : 18 Kasım 2008 Salı 17:55:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?