16
Mayıs
2024
Perşembe
İNSAN KAYNAKLARI

Kamyonculara yetki belgesi affı

TBMM İçişleri Alt Komisyonunda, 31 Aralık 2006'dan önce plakaya yazılan cezalara af getiren kanun teklifine, yetki belgesi almadan taşıma işinde faaliyette bulunanlara verilen para cezaları da dahil edildi.

TBMM İçişleri Alt Komisyonu, plakalara 31 Aralık 2006'dan önce yazılan, ancak 2007'de tebliğ edilen trafik cezalarının ödenmemesini öngören kanun teklifi üzerindeki çalışmalarını tamamladı.

AK Parti Eskişehir Milletvekili Muharrem Tozçöken'in başkanlığını yaptığı alt komisyon, kanun teklifini, değişikliklerle benimsedi ve raporunu sundu.

Plakaya ceza yazma uygulamasının çok geniş yorumlanmasını, sürücüsünü tespit etme olanağı varken bile tescil plakasına ceza yazılmasını önlemeye yönelik düzenleme yapıldı. Ceza tutanağının düzenlendiği tarihten itibaren 30 gün içinde tebliğ işlemlerine başlanacak.

Yabancı plakalı araçlara uygulanacak trafik idari cezaları, peşin tahsil edilecek. Para cezaları tahsil edilinceye kadar, araç trafikten men edilecek.

31 Aralık 2006 tarihinden önce araç plakalarına yazılan, ancak 1 Ocak 2007'den sonra tebliğ edilen cezalar ödenmeyecek. Ödenmiş olan cezalar, kanunun yayımı tarihinden itibaren 6 ay içinde başvurulması halinde, 30 gün içinde hak sahibine iade edilecek.

Kanun teklifine eklenen maddelerle, 31 Aralık 2006 tarihinden önce yetki belgesi almadan bir taşımacının diğer bir taşımacının faaliyetini engellemesi nedeniyle verilen cezalar ile yetki belgesi almadan acentelik ve taşıma işleri komisyonculuğu yapanlara verilen para cezaları ödenmeyecek.

31 Aralık 2006'dan sonrası için de yetki belgesi almadan taşımacılık yapanlara 5 bin YTL olarak uygulanan ceza, 4 bin YTL'ye indirilecek. Acentelik ve taşıma işleri komisyonculuğu yapanlar için de 3 bin YTL olan para cezası, 2 bin YTL'ye düşürülecek.


aa
Yayın Tarihi : 27 Mart 2007 Salı 11:55:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?