28
Mayıs
2024
Salı
İNSAN KAYNAKLARI

Kanada göçmen alıyor!

Kanada'da dil okuluna giden kişiler hem İngilizce dil eğitimi alacak hem de geçici çalışma imkânına kavuşacak. Bir yıllık eğitimin ardından kişilere göçmenlik başvuru hakkı da tanınacak.

Biriken göçmenlik başvurularını eritmek için geçen yıl harekete geçen ve başvuru koşullarını belirli meslek grupları ile sınırlandıran Kanada son uygulaması ile göçmen olmak isteyenlere yeni bir fırsat kapısı araladı. Kanada federal hükümetinin yeni uygulamasına göre, hükümet tarafından yetkilendirilmiş dil okuluna bir yıllık eğitim için başvuran kişiler hem İngilizce dil eğitimi alacak hem de geçici çalışma imkânına kavuşacak. Yeni uygulamanın en can alıcı fırsatı ise bir yıllık eğitimin ardından kişilere göçmenlik başvuru hakkı tanınacak olması.
Yeni sistemin üniversite öğrencileri ve mezunları için büyük bir fırsat olduğunu belirten Kanada göçmenlik sisteminin Türkiye'deki yetkili temsilcisi New Life Immigration Services Türkiye Genel Müdürü Levent Semiramis, normal koşullarda 12 bin dolar ile 25 bin dolar arasında değişen göçmenlik başvuru maliyetinin bu uygulama ile 7 bin dolara kadar ineceğine dikkat çekiyor.

Okul taksiti maaştan kesilecek
Semiramis, "Ofisimizin bağlı olduğu Kanada'nın batı bölgesinde bu amaçla yetkilendirilmiş tek bir dil okulu var, o da Sea to Sky Internatıonal Language School. Bu yıl için 300 civarında öğrenciyi göndermeyi planlıyoruz. Ciddi bir talep olacağını düşünüyoruz. Bu nedenle en uygun adayları seçeceğiz" dedi. Başvuru sürecinin toplam maliyetinin 7 bin dolar civarında olacağını belirten Semiramis, aylık okul ücretinin ise 400 dolar olduğunu söyledi. Adayın ilk üç aylık okul ücretinin başvuru esnasında alınacağını anlatan Semiramis, kalan taksitlerin ise maaşından kesileceğini ifade etti.

Bir yıllık çalışma hakkının vizenin alındığı tarihten itibaren değil Kanada'ya adım atıldıktan sonra başlayacağını belirten Semiramis, "Bu ayrıntı önemli. Çünkü, ekim ayından itibaren başvurular için start vereceğiz. Adayların Kanada'ya gidiş tarihlerini ise okulun dönemine göre ayarlayacağız. Erken vize alan kişi okulun açılmasını bekleyebilecek" diye konuştu.

Ek 5 puan getirecek
Bir yıllık eğitim sonunda, 22 yaşından gün almış her adayın Göçmenlik Yasası'ndaki; "Halen ve bir yıldan fazla süre ile Kanada'da geçici ikamet tezkeresi ile çalışan mesleği ne olursa olsun her kişi göçmenlik adayı için başvuru hakkı elde eder" maddesinden faydalanacağını ifade eden Semiramis, "Kanada'ya göçmenlik hakkı elde etmek için adaylar eğitim, dil, ustalık belgesi, meslek gibi kriterlerin değerlendirildiği bir puanlamaya tabi tutulur ve almak zorunda olduğu puan ise 67'dir. Dil okuluna giden ve bir yıl boyunca çalışan bu adaylar ek olarak 5 puan alacak bu da önemli bir avantaj olacak" dedi. Semiramis'e göre Kanada federal hükümeti bu uygulamayı en az iki yıl sürdürecek.

Son bir yılda Kanada'ya göçmenlik başvurularında yüzde 30'lara kadar varan düşüş olduğuna dikkat çeken Semiramis, "Ekonomik kriz insanların karar verme süreçlerini etkiliyor. Bize her yıl bin kadar başvuru oluyor. Kriz öncesinde bunların yüzde 50'si resmi anlamda başvuru yapmaya karar veriyordu. Artık dosya maliyetleri ağır geliyor. İnsanlar kabul edilmeme ihtimalini daha fazla dikkate alıyor. 25 bin dolar boşa gidecek endişesiyle başvuru yapmaktan vazgeçenler çok" diye konuştu.

Selma Şimşek Bektaş - Referans
Yayın Tarihi : 2 Ekim 2009 Cuma 15:50:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?