31
Mayıs
2024
Cuma
İNSAN KAYNAKLARI

Kariyerin yolu eğitimden geçiyor

Geçtiğimiz yıl Axa Akademi’yi kuran Axa Oyak, yüksek potansiyelli çalışanlarını da Fransa’daki Axa Üniversitisi’ne göndererek eğitim aldırıyor. Yakında mini MBA eğitimlerine de başlayacak olan şirkette kariyer planlaması yapılırken alınan eğitimlere bakılıyor. Axa Oyak Mali İşler ve İnsan Kaynakları’ndan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ayşegül Algün, "Axa Oyak’ta hem iç havuz hem de uluslararası bir yetenek havuzumuz var. Global havuzda Türkiye’den 13 kişi yer alıyor.

Bu yıldan itibaren global iş imkanlarını Intranet üzerinden herkese açacağız, isteyen kişiler başvuruda bulunabilecekler" diyor. Genel Müdür Yardımcısı Ayşegül Algün ve İK ve Eğitim Müdürü Esra Güller Axa Oyak’taki insan kaynakları uygulamalarını anlattı.

Geçtiğimiz yıl Axa Akademi’yi kurdunuz. Artık her şirketin bir akademisi var. Sizin hedefiniz neydi?

E.G Bizim Axa Akademi’yi kurmaktaki amacımız 5 yıllık yeniden yapılanma sürecinde acentelerimize çok fazla eğitim verememiş olmamızdı. Akademide hem acentelerin hem çalışanların kişisel eğitimleriyle ilgili, biraz daha kişilerin parlatılması adına kendi farkındalıklarını hissedecekleri eğitimler verilecek. 2007 yılında 120 acente Akademi’den eğitim aldı. Ders programı Boğaziçi Üniversitesi işbirliğiyle hazırlandı. Üniversiteyle yapılan anlaşma kapsamında çalışanlar için de gelişim planları oluşturmaya başladık. 2008 eğitimleri için orta kademe yöneticiler hedefleniyor. 100-120 civarında orta kademe yönetici bu eğitimlerden geçecek. Tüm çalışanların Akademi’den yılda ortalama 5 gün eğitim alması bekleniyor. Aynı şekilde merkezi Fransa’da bulunan eğitim merkezi Axa Üniversitise’nin de bu seneki hedefi tüm dünyadaki yöneticilerin yönetsel becerilerini geliştirmek.

Bu eğitimlerin kariyer planlamalarına faydası ne oluyor?

E.G Kariyer planlamasında özellikle üniversite çok önemli. Yeteneklerimizi seçerken bu eğitimleri almış olmalarına çok dikkat ediyoruz. Bir terfi dönemindeyse diğer lerinden daha farklı değerlendiriliyorlar.

Yetenek listenizde kaç kişinin adı geçiyor?

A.A Axa Oyak’ta hem iç havuz hem de uluslararası bir yetenek havuzumuz var. Uluslararası havuz bugün burada yarın başka bir ülkede çalışabilir. İç havuz ise bizim bölge müdürlüklerimizde çalışabilir. Global havuzda Türkiye’den 13 kişi var. Global havuzda yer alabilmek için çok iyi yabancı dil bilmek şart. Bu yıldan itibaren job posting yapacağız, yani bir ülkedeki iş imkanlarını Intranet üzerinden herkese açacağız, isteyen kişiler başvuruda bulunabilecekler.

Türk yöneticilere yurt dışında talep nasıl?

A.A Türkiye’yi bir potansiyel olarak görüyorlar, Türkiye’de aslında çok genç ve iyi eğitilmiş bir kitle var. Avrupa’da Axa çalışanlarının yaş ortalaması 48. Tabii Türkiye’de yöneticilik yapmak da kolay değil. O yüzden özellikle Bulgaristan, Romanya gibi ülkelerde Türk yöneticiler talep ediliyor.

Peki Türkiye’de yeni mezunların bu sektöre ilgisi nasıl?

A.A Yeni mezunlar hep bankayı tercih ediyorlar. Sigortacılık deyince insanlar finansal satış danışmanlarını anlıyorlar. Ellerinde bir çantayla gezen kişiler geliyor akla. Bu kötü imaj, ücret seviyesi, pazar payı, şirketlerin büyüklüğüyle ilgili olarak sigortacılık sektörü çok tercih edilmemiş. Yabancıların girişiyle daha pozitif hale gelecek. Nitelikli istihdam olmak zorunda, tüm şirketler de bunu fark etmiş durumda. Yeni gelenler olacak, rekabet artacak tabii bizim de elemanlarımızı elimizde tutmamız gerekiyor. Biz çoktan aldık bu önlemleri. Yatırımlarımızı yaptık.

Neler yapıyorsunuz bağlılığı arttırmak için?

A.A Bizde tüm ücretler net ödeniyor, yani vergi avantajını şirket bütün çalışanına veriyor. 12 ay boyunca her ay aynı maaşı alıyor. Verginin getirdiği negatif etkiyi görmüyorlar. Normalde 3 ay iyi maaş alırsınız, 4. aydan itibaren maaşlarınız düşmeye başlar, bir tasarruf sistemimiz var, hem şirketimizin hem de çalışanlarımızın desteklediği. Çalışanlar belli oranda paralarını tasarruf ediyorlar, şirket de o aranda onlara ilave bir destek sağlıyor, bir nevi emeklilik uygulaması gibi. Yine her yıl başarılara bağlı olarak çalışanlarımıza ayrıca bir bonus ödemesi yapılıyor.

E.G Tabii bağlılığı sağlamaya yönelik en önemli etkenlerin başında sosyal faaliyetler geliyor. 2005 yılından itibaren her yıl farklı bir aktivite düzenliyoruz. 2005’te ilk kez kısa bir film yarışması düzenleyip Oscar ödüllerimizi verdik. Tüm çalışanları 66’şar kişilik 10 gruba bölerek, onlara 250 milyonluk bir bütçe verip şirket değerlerini konu alan filmler çekmelerini istedik. Üst yönetim de kendi filmini çekti. İkinci yıl yine üst yönetimin de katıldığı spor oyunları organize edildi. Üçüncü sene canlı performans yaptık. 10 bölgeden 10 grup çıktı ve hepsi ayrı bir performans sergiledi. Biri rap yaptı, biri perküsyon, diğeri oryantal. Hepsi bunları şirketin bir değerini kullanarak yaptı. Tüm bunlar bağlılığı sağlamak için yapılan şeyler.


2008’de 50 kişi işe alınacak
Axa Oyak’ın çalışan sayısı 570. 10 bölge ve genel müdürlük ile hizmet veren Axa Oyak’ın yaş ortalaması 28, çalışanların kıdem süresi ise 7 yıl. Çalışanların yüzde 80’ini üniversite ve yüksek okul mezunları oluşturuyor. Genel Müdürlük’te çalışanların ise hemen hemen hepsi yabancı dil biliyor. 2008’de 50 kişi daha istihdam etmeyi planlayan Axa Oyak, özellikle satış kadrolarına yeni alımlar yapacak.

Burcu ÖZÇELİK / Hürriyet
Yayın Tarihi : 28 Ocak 2008 Pazartesi 17:28:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?