19
Mayıs
2024
Pazar
İNSAN KAYNAKLARI

KOBİ'ler için leasing KDV'si indi

Leasing başta olmak üzere KDV yükünü artıran ve yılbaşında yürürlüğe giren düzenlemelerle ilgili olarak İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) çabaları sonuç verdi.

Leasing başta olmak üzere KDV yükünü artıran ve yılbaşında yürürlüğe giren düzenlemelerle ilgili olarak İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) çabaları sonuç verdi ve Bakanlar Kurulu'nun 6 Nisan 2008 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan kararı ile bazı değişikliklere gidildi.

Maliye'nin yeni düzenlemesi; özellikle KOBİ'ler tarafından yoğun olarak kullanılan bazı torna ve dikiş makineleri başta olmak üzere bazı makinelerde yüzde 18 olarak uygulanan, ancak leasing ile yüzde 1'e düşen KDV avantajını yokeden uygulamada, KDV'yi yüzde 8'e indirerek önemli ölçüde yükselen maliyet yükünü azalttı.

Yine 31 Aralık 2007 tarihine kadar yapılan ve iki yılı aşan binek otomobil kiralama sözleşmelerinde KDV, anlaşma süresi sonunda yüzde 18 yerine yüzde 1 olarak uygulanacak. Yılbaşında yürürlüğe giren düzenlemede ise geçmişe yönelik sözleşmelere de yüzde 18 KDV öngörülüyordu.

İstanbul Ticaret Odası Başkanı Murat Yalçıntaş, sene başında getirilen uygulamanın önceden yüzde 18 olan, ancak leasing alımlarında yüzde 1 olarak uygulanan KDV avantajını kaldırarak KOBİ'leri zora soktuğunu belirterek, “Yeni düzenleme, sektörün taleplerinin dikkate alındığını ve geçmişte sadece leasingde olan avantajın, şimdi tüm alım satımlara yayıldığını göstermekte” dedi.

Yeni düzenlemede seçilen ürünlerin dikiş makineleri, torna, ekskavatör, loder gibi tekstil ve imalat sanayinde genel olarak kullanılan makineleri içermesinin önemine işaret eden Yalçıntaş, Gümrük Tarife İstatistik Pozisyon (GTİP) numaralarını çok detaylı vererek Maliye'nin KOBİ'leri rahatlatmayı hedeflemesinin de önemli olduğunu kaydetti.

OTO KİRALAMA ŞİRKETLERİ RAHATLAYACAK

Başkan Yalçıntaş, binek otomobil kiralama sözleşmelerinde KDV, anlaşma süresi sonunda yüzde 1 olarak uygulanması kararının da ilgili işletmelere olumlu yansıyacağını belirtti. Yalçıntaş, “Binek otomobillerin alımında yüklenilen KDV indirim hakkı bulunan mükelleflerin, kiralamak veya çeşitli şekillerde işletmek üzere iktisap ettikleri ve 31 Aralık 2007 tarihi itibariyle aktiflerinde veya envanterlerinde bulunan binek otomobillerinin iktisap tarihinden itibaren 2 yıl geçtikten sonra teslime konu olması halinde bu teslimde yüzde 1 KDV uygulanacak olması, faaliyet konusu bizzat bu iş olan firmaları rahatlatacak ve envanterlerindeki otomobilleri daha rahat elden çıkararak filolarını yenilemelerini ve işletme masraflarını düşürmelerini sağlayacaktır.”

ajanslar
Yayın Tarihi : 8 Nisan 2008 Salı 18:28:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?