29
Mayıs
2024
Çarşamba
İNSAN KAYNAKLARI

Koç'tan Araştırmacılara Yardım


Koç Üniversitesi yaz araştırma laboratuvarlarıyla lise, lisans öğrencileri ve doktora sonrası araştırmacıları aynı projede topluyor. Üniversite, genç araştırmacıları desteklemek için başlattığı üç yeni programla araştırmaya teşviki, bilim alanında yer alacak insan kaynakları oluşturmayı ve genç araştırmacılara yardımcı olmayı hedefliyor.
 

Koç Üniversitesi (KÜ) bundan 4 yıl önce başlattığı lise öğrencilerine yönelik yaz araştırma kampına bu sene KÜ Lisans Öğrencileri İçin Yaz Araştırma Okulu’nu ekledi.

Lisans öğrencileri için hazırlanan program fikri, 2004 yılında açılan "Lise Öğrencileri için Koç Üniversitesi Yaz Araştırma Programı" sayesinde doğmuş. KÜ Rektör Yardımcısı Yaman Arkun, programın çıkış noktası ve amacı hakkında şunları söyledi: "Lise öğrencileri için araştırma programı yapma fikri o dönem lisede okuyan oğlum ve arkadaşlarının araştırma yapmak istemelerinden doğdu. Lise öğrencilerini üniversiteye hazırlamak, araştırma ortamlarını göstermek ve tecrübe edinmelerini sağlamak için bu programa başladık". Öğretim üyeleri tarafından hazırlanan proje listeleri liselere gönderiliyor. Okul müdürleri ve rehberlik servisleri ise uygun öğrencileri seçip üniversiteye tavsiye ediyorlar. Bugüne kadar 115 lise öğrencisi programa katıldı.

Aynı programı bu sene lisans ve doktorasını bitirenler için de uygulamaya geçiren Yaman, üniversite öğrencilerini yüksek lisansa, doktora mezunlarını da akademik kariyere teşvik etmeyi amaçladıklarını söylüyor. Programa kabul edilecek lisans öğrencileri için iyi bir akademik altyapı aranıyor. Notları, aldığı dersler ve İngilizce seviyesi çok önemli. Öğrencilerden neden bu programa katılmak istediklerine dair bir de yazı isteniyor. Bu sene başvuran 67 kişiden 47’si programa kabul edilmiş.

Araştırma zinciri kurduk

Doktorasını vermiş olanlar ve lisans örencileri, öğretim üyeleri tarafından hazırlanan projelerin içinden kendi ilgi alanlarına en uygun olanı seçiyor. Yer aldıkları projelerde ve laboratuvarlarda lise öğrencileri, lisans öğrencileri, doktorasını verenler ve öğretim üyeleri birlikte çalışıyorlar. Yaman Arkun: "Aynı grupta liseden başlayan zincir, doktora sonrası postdoc denen araştırmacıya kadar gidiyor. Burdaki amaç bu öğrencilerin hepsini bir araya getirmek. Buna da ’araştırma zinciri’ diyoruz". Lise öğrencileri için programın süresi öğrencinin ve öğretim üyesine bağlıyken lisans öğrencileri için bu süre en az 7 hafta. Doktora mezunları için ise en az bir, en çok iki yıl.

Gençlere araştırma yapma fırsatı tanıma amacıyla bu programlara başladıklarını söyleyen Arkun, başvurunun sadece web üzerinden yapıldığını da ekliyor.

Duygu Gerçek, Hasan Giray Oral: Satranç robotu projemiz var. Bu robot bir insanla satranç oynayacak. Tecrübe olsun, akademik açıdan araştırma olsun diye katıldık. İnterdisipliner olması açısından da güzel bir proje.

Murat Hoppaoğlu, Atakan Kiracı, Mehmet Baytaş: Bizim projemiz otomobil motorlarının yüksek performansla üretimiyle ilgili. Renault’nun Bursa’da açmış olduğu fabrikada yeni üretecekleri Renault k9 motorlarının yüksek kalitede minimum maliyette üretilmesi için testler yapılıyor. Bu projeyle kendimizi geliştirme imkanı bulduk. İşin içinde, laboratuvarlarda bu deneyleri yapmak insanın ufkumuzu açtı.

Doğa Barutçu, Çığıl Madan, Algan Samur, Metehan Ağaca: Güneş enerjisi tabanlı su arıtma sistemi üzerine çalışıyoruz. Maksimum enerjiyi elde etmeyi amaçlıyoruz. Bu proje sayesinde elektronik devrelerle tanıştık, nasıl kullanacağımızı öğrendik. Aldığımız cesaretle Koç Üniversitesi’nin ilk güneş enerjisiyle çalışan arabasını yapmayı düşünüyoruz.

Yusuf Salman: Matematikte diferansiyel formlar üzerine çalışıyoruz. Projeden çok araştırma içeren bir çalışma. En büyük yararı araştırma tecrübesi kazandırması.

Fırat Özdemir, Yiğit Özbaş (Lise Programı): Robot koluna termal görüntüleme entegrasyonu üzerine çalışıyoruz. Projeye katılmamızın en büyük yararı tercihlerimize yardımcı olması. Bu projeye katılarak üniversitelerde projelerin nasıl yapıldığına dair bir fikrimiz oldu.

Gözde Utan: Benim çalıştığım proje yakıt pilleri üzerine. Elektrik üretmeye çalışıyoruz. Bilimsel çalışmaların nasıl olduğunu görmek adına bu programa katıldım. Bu yüzden projenin bana çok şey kattığını düşünüyorum.

Müge Erol: Benim projem Türkiye’de Erken Çocuk Gelişim Ekolojileri (TEÇGE), gelişim psikolojisi hakkında. Türkiye genelinde çocukların gelişim ekolojilerini inceleyen bir araştırma. Yurtdışında yüksek lisans yapmak istiyorum ve bu araştırmanın benim için birçok faydası olacağını düşünüyorum.

Danijela Dobrota: Devletlerarası barış üzerine çalışıyorum. Belgrad Üniversitesi’nde uluslararası hukuk öğrencisiyim. Konu çok hoşuma gitti ve uluslararası ilişkilerle de ilgileniyorum.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 21 Temmuz 2008 Pazartesi 17:02:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?