27
Mayıs
2024
Pazertesi
İNSAN KAYNAKLARI

KSV'de hedef 1500 usta

KSV, inşaat sektörüne kalifiye işgücü kazandırıyor

Dr. İbrahim Bodur Kaleseramik Eğitim, Sağlık ve Sosyal Yardım Vakfı (KSV) düzenlediği ‘Geliştirme ve Uyum’ kurslarıyla Türkiye’nin dört bir yanında inşaat sektörüne kalifiye eleman yetiştiriyor. Bu eğitimlerle sektörün ihtiyacı olan; mesleki bilgi ve beceriye sahip, malzemenin fiziğini tanıyan, uygun teknolojiyi takip eden, çağdaş ve kalifiye ustaların yetiştirilmesi hedefleniyor.

İnşaat sektöründe çalışan işgücünün özelikle teknolojik gelişmelere uyum sağlanmasına öncelik verilen bu eğitimler; seramik yer ve duvar karosu kaplamacılığı, sıvacılık, inşaat boyacılığı ve yapı yalıtımcılığı alanlarında düzenleniyor. Eğitim programları, 30 saat teorik ve 20 saat uygulama olmak üzere 50 saat sürüyor. Avrupa Birliği kriterlerine uygun hazırlanan programda başarılı olan ustalara ulusal ve uluslararası geçerliliği olan, Milli Eğitim Bakanlığı’ndan onaylı “Kurs Başarı Belgesi” veriliyor.

Bu eğitim, mesleki yetersizliğin getirdiği sıkıntıları ortadan kaldırmanın yanı sıra iş kanunundaki düzenlemelerin gereğini yerine getirmeye aracı oluyor. Öncelikle sertifikalı ustalar, sektörde eğitim almayan işçilerin çalıştırması sebebiyle yaşanan sıkıntıların, inşaat sektörüne getireceği uzun ve kısa vadeli sorunları ortadan kaldırıyor. Ayrıca bu yöndeki sorunları çözmek amacıyla 4857 No’lu iş kanununda yapılan değişiklikle 1 Ocak 2009 tarihinden geçerli olan 105’nci maddeye göre “mesleki eğitim almamış işçi çalıştıran işveren veya işveren vekiline her işçi için 500 YTL idari para cezası verileceği” şeklindeki hükme riayet edilmiş oluyor.

Kanunun değiştiği tarihten itibaren eğitim faaliyetlerini artıran KSV, Ocak ayından bu yana Mersin, İstanbul, İzmir, Çanakkale olmak üzere dört kentte gerçekleşen 15 kursla sektöre 405 usta kazandırdı. 2003 yılından bu yana düzenlediği kurslarla sektöre yaklaşık üç bin belgeli usta kazandıran KSV, 2009 yılında açılacak 33 kursla 1500 ustaya ulaşmayı hedefliyor.
 

Sabah
Yayın Tarihi : 20 Nisan 2009 Pazartesi 00:27:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?