29
Mayıs
2024
Çarşamba
İNSAN KAYNAKLARI

Kundakta erken emeklilik çılgınlığı

Çalışma Bakanı Faruk Çelik, reformdan etkilenmemek için sigorta girişi yaptıran çocuklara ilişkin çarpıcı rakamlar verdi.

Çocukların Sosyal Güvenlik Reformu'ndan etkilenmemek için sigortalı yapılmasına ilişkin tartışma sürüyor. Çalışma Bakanı Faruk Çelik, reformdan etkilenmemek için sigorta girişi yaptıran çocuklara ilişkin çarpıcı rakamlar verdi.

Kanun tasarısının Meclis Genel Kurulu'ndaki görüşmeleri sırasında söz alan Bakan Çelik, mart ile nisan ayının ilk haftasında 0-5 yaş arasındaki 76 bebeğin sigortalı yaptırıldığını açıkladı. 5-10 yaş aralığında sigortalı olanların sayısı ise 183. Yine 10-15 yaş arasında 3 bin 762 çocuk, sigortalı olurken 15-18 yaş arasında sigortalı olanların sayısı 36 bin 513 olarak gerçekleşti. Son 2 ay içinde reformdan etkilenmesin diye sigortalı yapılan çocukların sayısı ise 40 bin 534.

Çocukların belli sektörlerde sigortalı olmalarını engelleyen bir durumun söz konusu olmadığını anlatan Çelik, "Önemli olan bu çocukların fiilen çalışıp çalışmadıklarıdır. Eğer çalışmadıkları tespit edilirse sigortalılıkları iptal edilecek. Ödedikleri primler de devlete kalacak." dedi. Çelik, 2-3 yaşındaki bir çocuğun, sanatsal bir faaliyette, filmde yer alabileceğini, çocukların sigortalılığına ilişkin bir engel olmadığını, ancak çalışmıyorsa mevzuatta yaptırımların bulunduğunu kaydetti.

Genel Kurul'da AK Parti milletvekillerinin verdiği bir önerge ile kadınlara, doğum yaptıkları tarihten itibaren iki yıl, çalışmadıkları süreleri borçlanma hakkı verildi. Bu hak, iki çocuk için geçerli olacak. Böylece bayanlara, doğum sonrası dönemi, 4 yılı geçmemek üzere tıpkı askerlikte olduğu gibi borçlanarak emekliliğe saydırma imkânı tanınmış oldu. Genel Kurul'da yapılan bir değişiklikle de gazilerin katılım payı ödemeden tedavi olabilmelerine imkân tanındı. Terörle mücadele sırasında yaralanan gaziler, ortez ve protezleri de hiçbir katılım payı ödemeden alabilecek. Bu değişiklik, 66. maddenin görüşmeleri sırasında AK Parti milletvekilleri tarafından verilen önerge ile sağlandı.

Bu arada, Sosyal Güvenlik Reformu'nun Meclis'teki görüşmeleri sürerken bazı sendikalar eylem yaptı. DİSK ile KESK'in öncülüğünü yaptığı sendikalar ile Türk Tabipleri Birliği ve TMMOB gibi bazı sivil toplum örgütleri Meclis'in Dikmen Kapısı'nda protesto gösterisi düzenledi. KESK Başkanı İsmail Hakkı Tombul, reforma karşı itirazlarının devam edeceğini söyledi. DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi de tasarıyla ilgili talepleri karşılanıncaya kadar mücadeleye devam edeceklerini dile getirdi. Türk-İş başta olmak üzere Emek Platformu'nun eylemlere destek vermemesi ise protestoların etkisiz kalmasına yol açıyor.

Sigortasız işçi çalıştıran 3 bin YTL ceza ödeyecek Sosyal Güvenlik Reformu'na kayıt dışıyla mücadele için ağır yaptırım getiren maddeler kondu. AK Parti milletvekillerinin verdiği önerge ile getirilen düzenleme, sigortasız çalıştırılan her bir işçi için 3 bin YTL'ye kadar para cezası verilmesini öngörüyor.

Bu düzenlemeyle yeni dönemde kayıt dışıyla mücadeleye ağırlık verecek olan Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) elinin güçlendirilmesi ve caydırıcılık sağlanması amaçlanıyor. Reforma önceki gün eklenen düzenlemeye göre sigortalının işe giriş bildirgelerini kuruma vermeyenlere, her sigortalı için aylık asgari ücret tutarında idari para cezası uygulanacak. Bildirgenin verilmediğine dair mahkeme kararı, denetim görevlilerince veya bankalardan alınan belgelerden anlaşılması halinde ise bu ceza her bir sigortalı için asgari ücretin iki katı olacak.

Bütün bunlara rağmen bildirge vermemeye devam edenlere ise her bir sigortalı için asgari ücretin 5 katı ceza kesilecek. Ayrıca işyerindeki kayıt dışı istihdamla ilgili denetimleri engellemeye çalışanlar için hapis cezası uygulanacak.

İsa Yazar/Zaman
Yayın Tarihi : 11 Nisan 2008 Cuma 12:35:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?