16
Mayıs
2024
Perşembe
İNSAN KAYNAKLARI

Küresel rekabet endeksi

Dünya Ekonomik Forumunun (World Economic Forum) 131 ülkeyi kapsayan 2007-2008 Küresel Rekabet Endeksine göre yapılan sıralamada Türkiye, geçen yıla kıyasla 6 basamak yükselerek 53. oldu.

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD)-Sabancı Üniversitesi Rekabet Forumu tarafından duyurulan Küresel Rekabet Raporuna göre Türkiye, 131 ülke içerisinde 53. sırada yer aldı.

Aynı endekste Türkiye, geçen yıl 125 ülke arasında 59'uncu olurken, geçtiğimiz yılın sıralamasına dahil olan ülkeler arasında 9 basamak yükselerek 50. oldu.Geçen yıl AB üyeleri ve aday ülkeler arasında sadece Romanya ve Bulgaristan'ın önünde yer alan Türkiye, bu yılki Küresel Rekabet Endeksi sıralamasında bu ülkelerden 57. sıradaki Hırvatistan, 65. sıradaki Yunanistan, 74. sıradaki Romanya ve 79. sıradaki Bulgaristan'ın önünde yer aldı.

Raporda, geçtiğimiz yılın sıralamasında da bir önceki yıla göre 12 basamak birden ilerlemiş olan Türkiye'nin, son iki yılda toplam 21 ülkenin önüne geçmiş olması, 2001 krizi sonrasında yapılan reformların bir yansıması olarak değerlendirildi.

ABD, REKABET GÜCÜ EN YÜKSEK ÜLKE

Dünya Ekonomik Forumu tarafından açıklanan küresel rekabet sıralamasında rekabet gücü en yüksek ülke ABD olurken, ikinciliği alan İsviçre'yi sırasıyla Danimarka, İsveç, Almanya, Finlandiya ve Singapur izledi.34. sırada yer alan Çin ve 48. sırada yer alan Hindistan, gelişmekte olan büyük ülkeler arasında en önde yer alarak dikkat çekerken, birçok Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkesi sıralamanın üst yarısında yer aldı.


Latin Amerika ülkeleri arasında en üstte (26. sırada) yer alan Şili'yi, Türkiye'nin bir üst sırasında yer alan Meksika takip ederken, 44. sıradaki Güney Afrika ve 60. sıradaki Mauritius dışındaki Sahra Altı Afrika ülkelerinin tamamı ise en son sıralarda yer aldı.

KÜRESEL REKABET ENDEKSİ

Verilen bilgiye göre, Dünya Ekonomik Forumunun küresel rekabet sıralaması, Columbia Üniversitesinden Profesör Xavier Sala-i-Martin tarafından geliştirilen Küresel Rekabet Endeksine dayanılarak yapılıyor.Dünyada farklı gelişmişlik düzeyinde olan ülkelerin rekabet gücünü kapsamlı bir şekilde veren endeks, rekabetçiliğin, kurumlar, altyapı, makro ekonomik istikrar, sağlık ve temel eğitim, yüksek öğrenim, ürün ve iş gücü piyasalarının etkinliği, mali piyasaların çeşitliliği, teknolojik altyapı, pazar büyüklüğü, faaliyet çeşitliliği ve inovasyonu içeren 12 temel faktör göz önüne alınarak hesaplanıyor.

Küresel Rekabet Raporu, bu yıl rekor sayıda ülkede 11 binin üzerinde iş dünyası lideriyle yapılan yönetici görüş anketi' sonuçlarına ve kamuya açık nesnel verilere dayanılarak hazırlandı.Anketin Türkiye ayağını, Dünya Ekonomik Forumunun Türkiye'deki ortak kurumu olan TÜSİAD-Sabancı Üniversitesi Rekabet Forumu gerçekleştirdi.

aa
Yayın Tarihi : 31 Ekim 2007 Çarşamba 17:10:47
Güncelleme :31 Ekim 2007 Çarşamba 17:11:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?