22
Mayıs
2024
Çarşamba
İNSAN KAYNAKLARI

Lojistikte yeni ortaklıklar

10 milyar dolarlık lojistik sektörü yabancıyı cezbetti...


Lojistik sektörü yabancı fonların ilgisi artıyor. Yabancılarla görüşmeler hızlanırken, UN RO-RO ve Balnak'tan sonra kısa süre içinde yeni ortaklıklar ve satın almalar bekleniyor.


Önce UN RO-RO ABD'li yatırım fonu Kohlberg Kravis Roberts&Co'ya (KKR) 910 milyon euroya satıldı, ardından da Balnak Lojistik ile Rus Alfa Grubu stratejik ortaklık yaptığını açıkladı. Barsan Global Lojistik, IFC aracılığıyla birkaç fondan ortaklık teklifi aldıklarını belirtirken, Ekol Lojistik ise ABD'li bir yatırım sermaye şirketi ile görüşmeye başladı. Yabancı fonların yoğun bir şekilde ortaklık arayışı içinde olduğu lojistik sektöründe kısa süre içinde yeni ortaklıklar ve satın almalar bekleniyor.

Türkiye'de 250 milyar dolara yaklaşan dış ticaret hacmi sayesinde hızla gelişen lojistik sektörü bugün 10 milyar dolarlık iş hacmine sahip bulunuyor. Toplam 40 bin araçlık filo, 5 milyar doları aşan yatırım ile yaklaşık 400 bin kişiye iş imkanı yaratıyor. Türkiye'nin ihracatının değer olarak yüzde 53'ünü, ithalatın yüzde 24'ünü taşıyan lojistik sektörünün 3 yıl içinde 10 milyar dolardan 15 milyar dolarlık iş hacmine ulaşması bekleniyor.

Sektördeki büyüme potansiyeli, yabancı lojistik firmaları ile yatırım fonlarının da bir süredir dikkatini çekiyor. Büyüklü küçüklü, 220 civarında firmanın faaliyet gösterdiği lojistik sektöründe yabancılar şirketlerin kapısını çalmaya başladı. Teklifler ise sadece Avrupalı ve ABD'li değil, Rus ve Ortadoğulu fonlardan da geliyor.



Ekol görüşme aşamasında

Ekol Lojistik sektörün büyüklerinden biri. Geçen yıl 100.8 milyon euro ciro gerçekleştiren Ekol, bu yıl 120 milyon euro, 2008'de ise 160 milyon euroya ulaşmayı hedefliyor. Genel Müdür Cem Kumuk, Türkiye’nin politik ve ekonomik stabilizasyonu sayesinde yabancı yatırımcı için ilginç bir ülke haline geldiğini söylüyor. "Türkiye yıldızı parlayan bir ülke. Lojistik sektörü de yıldızı parlayan bir sektör. Ekol de şu anda Türkiye'de sektörün yıldızı konumunda. Hemen hemen her ay birkaç yatırım fonundan bize talepler geliyor" diyen Kumuk, ABD'li fonlarla görüştüklerini kaydediyor.

Dünya üzerinde çok ciddi boyutlarda sermayenin serseri mayın gibi dolaştığını ve gelen yoğun talebin yadırganmaması gerektiğini belirten Kumuk, Türkiye’deki şirketlerin gözünün çok açık olması gerektiğini de belirtiyor ve "Eğer bu şekilde yabancı sermayelerle ortaklık yapacaksak, kendi kurallarımızı çok açık şekilde ortaya koymamız gerekiyor” diyor.



Fonların milliyeti yok

Sektörde yabancı ortaklık konusunda adım atanlardan bir diğer şirket de 1986 yılında kurulan Balnak oldu. Balnak, geçen günlerde Rus Alfa Grup ile yatırım ortaklığı kurdu. Anlaşma çerçevesinde yapılacak 50 milyon dolarlık yatırım Balnak'ın köşe taşlarından biri olacak. Geçen yıl 60 milyon euroluk ciroya ulaştıklarını belirten Balnak Lojistik Genel Müdürü Kosta Sandalcı, yabancı fonlardan gelen tekliflerin Türkiye'nin lojistik konumunun ne kadar ciddi boyutta olduğunun göstergesi olduğunu belirtiyor.

Türkiye'nin jeopolitik açıdan önemini fark eden yabancı büyük yatırım şirketlerinin lojistik şirketlerini hedef olarak seçtiğini dile getiren Sandalcı, şunları söylüyor:

"Türkiye'nin dış ticaret hacmi 200 milyar doları aşmış durumda. Türkiye'nin üzerinden dönen mal hareketi rakamını, başarılı olursak 5 yıl içinde 5 misline çıkarabiliriz. Balnak olarak bu konuda Türkiye'de ilki yarattık. Diğerleri de bizi takip edecektir. Rekabet etmek için rakiplerimiz de ortaklıklar kuracaklardır, bu kaçınılmaz bir gerçek. Rekabet artarsa kalite de yükselecektir. Bize iki yıldır yabancı fonlardan teklifler geliyordu. Fonlar artık öyle global konuma geldi ki siz Alman fonuyla konuştuğunuzu sanırken, arkasından İsrail, Rum ya da Yunan sermayesi çıkabiliyor."

Doğru yerde, doğru zamanda ve doğru yatırımın yapılması halinde bu fonların sektörden 5 sene sonra çıksa da sorun yaşanmayacağını kaydeden Sandalcı, "Şirketlerin satıştan sonra çalışma şevkini kaybetmemesi gerekiyor. Bu tür fonların Türkiye'ye gelişi geçmişte üretilmiş olan sayısal verilerin yorumlanması sonucu oluyor. Eğer şirket başarılı değilse fon için cezbedici yanı kalmıyor" dedi.



Tekliflerde aracı bankalar

Geçen yıl 100 milyon euroluk ciroya ulaştıklarını, bu yıl da yüzde 20 büyümeyi planladıklarını aktaran Barsan Global Lojistik Mali İşler Direktörü İbrahim Senem ise, IFC başta olmak üzere, bazı bankalar aracılığıyla bazı özel yatırım fonlarından teklifler aldıklarını dile getiriyor. Henüz bu konuda karara varmadıklarını söyleyen Senem, "Lojistik giderek önem kazanan bir sektör haline geliyor. Yurtdışından gelen fonlar önce finans ve sanayi şirketlerine sonra lojistik sektörüne rağbet göstermeye başladı. Bunun devam edeceğini düşünüyorum. Barsan olarak global alanda nasıl rekabet ederim düşüncesinde bu tür ortaklıklara açığız ancak kısa vadeli düşünmüyoruz. Sanırım sektörün de bu tür ortaklıklara ihtiyacı olacak" diyor.



Alfa Grup, önce Karınca'ya gitmiş

Karınca Uluslararası Taşımacılık AŞ. Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Göçer, yatırımcıların yeni pazarlar ve yeni alanlar yaratacak potansiyel ülkeler belirlidiğini belirterek, "Yaşananlar gösteriyor ki Türkiye lojistik sektörü için çok cazip bir alan. Bundan dolayı da ilgi görüyor. Bu da sektöre yatırım ve canlılık getirecektir. Türkiye cazibe merkezi haline gelecektir" diyor.

Balnak ile ortaklık kuran Rus Alfa Grup'un daha önce kendilerine geldiğini belirten Göçer, farklı network ağı nedeniyle anlaşma sağlayamadıklarını belirtiyor. Göçer, hala birçok yabancı fondan teklif almaya devam ettiklerini vurgulayarak, "Çevre ülkeler arasındaki lojistik firmalarının müşterileri Türkiye'ye geliyor. Onlar gelince bu firmalar da burada bir evlilik yapmak ya da sıfırdan yatırım yapmak istiyor. Private equity (özel sermaye) firmaları sürekli araştırma içindeler. Artık Türk firmalarının global network ağı olmadan büyümesi imkansız" diyor.

Gülfem Varlık / referans
Yayın Tarihi : 6 Kasım 2007 Salı 12:15:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?