15
Mayıs
2024
Çarşamba
İNSAN KAYNAKLARI

Maaş artırma formülüne engel

Emekli aylığını % 43 artıran yönteme izin verilmeyecek...

SGK, emekli aylığını kestirip, yeniden işe girip kısa süre çalışıp % 40’ı aşan aylık artışı sağlayana izin vermeyeceğini duyurdu.

Yöntemi suistimal olarak gören SGK, bu yönteme başvuranlar hakkında suç duyurusunda bulunacak...

Sosyal Güvenlik Kurumu 2000 yılından önce emekli olanların aylık kestirip kısa süreli çalışmadan sonra yeniden emeklilik talep ederek aylıklarında artış sağlamak istemelerini “Suistimal” olarak değerlendirdi. Sosyal Güvenlik Kurumu, maaşını artırabilmek için bu yönteme başvuranlara göz yummayacaklarını, haklarında suç duyurusunda bulunacaklarını belirttiler.

SGK’dan yapılan açıklamada, emeklilik tarihi, çalışma süresi, emeklilik ile çalışma arasında geçen zamanın, prime esas kazanç miktarlarının maaşlarda farklılık yaratmasının normal olduğu belirtildi ve şöyle denildi:

“Emeklilik sonrası çalışmaların sigortalı lehine değerlendirilmesine yönelik Kanundaki hükümlerin fiilen çalışma olmadığı halde çalışma varmış gibi suiistimal edilmesinin kabul edilebilecek yönü bulunmamaktadır.

Bu nedenle, basında yer alan haberden önce Kurumumuzdan yaşlılık aylığı almakta iken aylığını kestirerek basında yer aldığı gibi ’30 gün ve altında çalışıp tekrar aylık bağlatanlar’ ile basındaki haberlerden sonra yaşlılık aylığını kestirip kısa süreli çalıştıktan sonra aylık bağlama talebinde bulunacaklar hakkında Kurum denetim elemanları aracılığıyla söz konusu çalışmaların fiili olup olmadığı hususunda gerekli incelemeler yaptırılacaktır. Bu aylıkların bağlanması, bu denetimlerin sonucuna kadar bekletilecektir.

Ayrıca bu yönteme başvuranlar hakkında suç duyurusunda bulunulacak ve fazla ödenen aylıklar yasal faizi ile birlikte geri alınacaktır. Bu konuda emeklilere yardım eden işverenlere de para cezası kesilecektir”

Formül neydi?

2000 yılından önce SSK’dan emekli olanlar, kendilerine bağlanan emekli maaşına sadece TÜFE oranında zam alabildiler. Oysa 2000’den sonra maaş zammı hesaplanırken TÜFE oranına ilave olarak, Türkiye’nin yurtiçi büyümesi kadar refah payı verilmeye başlandı. Yeniden işe girip emekli maaşını kestirenler, 1 ay çalışıp prim ödeyip tekrar emekliliğini isterse otomatikman 2000 yılından sonra çıkan kanun kapsamına giriyor. Yani emekli maaşı belirlenirken 2000’den bu yana refah payı artışı da maaşına dahil ediliyor. 2000’den bu yana refah payı artışı ise yüzde 43’ü geçmiş durumda.

ajanslar
Yayın Tarihi : 29 Eylül 2007 Cumartesi 18:48:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?