18
Mayıs
2024
Cumartesi
İNSAN KAYNAKLARI

Markalar öğrencilere emanet

Burada markaları öğrenciler pazarlıyor

Birçok ünlü markaya dijital pazarlama hizmeti veren Adinteractive, Adjunior projesiyle üniversitelerin iletişim fakültelerini satış departmanına dönüştürüyor. İlk uygulama İstanbul Ticaret Üniversitesi’yle hayata geçti

 Dijital pazarlama her geçen gün payını artıran bir mecra oluyor. İnternet, gsm gibi kanalları kullanan bu mecrada kampanyalar, vur - kaç tekniğiyle kısa süreli ve nihai kullanıcıya odaklı yapılıyor. Türkiye’de bu işin öncülerinden Adinteractive, firmalara internet sitesi kurmakla yola çıkıp dijital pazarlamayı yaygınlaştırıyor. Şirketin kurucusu ve Genel Müdürü Köksal Abdurrahmanoğlu, Miami’de okurken karar vermiş sanal alemde pazarlama işi yapmaya. Orada bir şirkete ortak olduktan sonra, bir ayağını da Adinteractive olarak İstanbul’a taşımış. Aynı zamanda İstanbul.com’un da kurucusu Abdurrahmanoğlu.
Kampanyaları öğrenciler yönetecek

Krizde daha da büyüyen Adinteractive, bir yandan eleman alımlarını artırırken, bir yandan da genç yetenekleri keşfetmek adına yeni projelerini hayata geçiriyor. Bu projelerden biri de Adjunior.

Proje kapsamında üniversitelerin özellikle iletişim bölümleriyle işbirliği yapılıyor. Okul yönetimi tarafından seçilen öğrencilerden bir ekip kuruluyor. Ekipteki öğrenciler, pazarlama kampanyaları, dijital pazarlamalarla ilgili konularda eğitiliyor. Adinteractive’e gelen kampanyaların bir bölümü bu ekibe devrediliyor. Sonuçta elde edilen cironun büyük bölümü de okula veriliyor.

Ekipteki öğrenciler, Adinteractive’in eleman adayları oluyor. İhtiyacı göre buradan işe alım yapılıyor.

Halen 40 kişinin çalıştığı Adinteractive’de yaş ortalaması 27. Eleman alırken genellikle yeni mezunlardan yana tercih yaptıklarını söyleyen Abdurrahmanoğlu, yeni yetenekleri keşfetmek için üniversitelerle işbirliğine gittiklerini ve Adjunior bölümünün bu şekilde oluştuğunu söylüyor.

Adjunior’ın ilk uygulandığı okul ise İstanbul Ticaret Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde çalışmalar başlamış durumda. Projenin devamı için diğer üniversitelerle de görüşmeler yapılıyor.

Abdurrahmanoğlu, şirketteki ücret politikasını şöyle anlatıyor: “Bizde ücretler 2 bin liradan başlıyor. Yeni mezun alırken de küçük bir deneyim istiyoruz. Yeni elemanlarımız üç aylık tanışma sürecinden sonra bu ücretle devam ediyor, sonra bu rakam dört-beş bin lirayı bulabiliyor.”

Kişiye özel pazarlama yapıyor

İnternet’in yaygınlaşmasıyla pazarlama hizmetini sanal aleme taşıyan Adinteractive, markalara sonuçları hızla alınan kampanyalar yapıyor.
Önce markanın müşteri bilgilerini toplanıyor, ekonomik ve sosyal profilleri çıkarılıyor. Sonra bu verilere göre pazarlama sloganları oluşturuyor. Bu sayede markayla ilgili kişiye özel pazarlama yapıyor. Mesajlar kişiye bir kez ulaşıyor ancak sonuçları hızlı alınıyor.

Ekip bir beyaz eşya markasının ankastre paketini pazarlama kampanyası yapmış. Bekarlara, erkeklere ve kadınlara ayrı ayrı mesajlar iletilmiş. Ve 15 gün içinde markanın satışları 200 adet artmış. Yine bir beyaz eşya markası, kurutma makinesinin az satıldığını belirterek bir kampanya talep etmiş. Burada da bir haftada 50 adetlik satış artışı yakalanmış. Abdurrahmanoğlu, “Bu kampanyaları yapabilmemiz için markanın en az 10 bin müşterilik bir bilgi bankasının oluşması gerekiyor” diyor.

Krizde yüzde 85 büyüdü

Köksal Abdurrahmanoğlu, internette pazarlamanın sezonlara takılmadığını söylüyor. Yaşanmakta olan krizde de bunun etkilerini çok net görülmüş. Abdurrahmanoğlu bu durumu şöyle açıklıyor: “Şirketler zaten dijital pazarlamaya ayırdıkları bütçeyi çok küçük tutuyorlar. Krizde diğer kanalların bütçesini kıstılar ama internete dokunmadılar çünkü zaten canlarını acıtan bir harcama değil. Bu nedenle krizde dijital pazarlamanın payı yüzde 3 oranında arttı.”
Bu artış oranının otomotiv, alkollü içecekler gibi sektörlerde daha da yükselerek yüzde 15 - 20’lere ulaşmış. Bu doğrultuda Adinteractive de ciro bazında 2008’de yüzde 77, 2009’un ilk çeyreğinde ise yüzde 85 büyüme sağlamış.



 

 

İş'te İnsan (Sabah)
Yayın Tarihi : 14 Haziran 2009 Pazar 20:13:06
Güncelleme :14 Haziran 2009 Pazar 20:32:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?