22
Mayıs
2024
Çarşamba
İNSAN KAYNAKLARI

Marshall 46 bin usta yetiştirdi

Türkiye’de boyacılık okulu olmadığı için boyacıların eğitimini kendine misyon edinen Marshall 1994-95’te Kocaeli Üniversitesi’ne bağlı Hereke Ömer İsmet Uzunyol Meslek Yüksek Okulu’nu kurdu, ardından Türkiye’nin çeşitli yerlerinden gelen boyacılara eğitim vermeye başladı. 5 yılda 46 bin kişiyi eğiten Marshall her yıl eğitime 300 bin YTL ayırıyor.

2008’de 62 farklı eğitimle 3.500 kişiyi yetiştirmeyi planlayan Marshall Boya, önümüzdeki yıl Adana ve Antalya’daki Endüstri Meslek Liseleri’nin Yapı Bölümü öğretmenlerini eğitip, ardından bu okullarda uygulama atölyeleri kuracak. Marshall aynı şekilde 2008’de 1.500 mimarı da eğitmeyi planlıyor.

Türkiye’de boyacılık yapan 200 bin kişinin olduğu ve yılda yaklaşık 4 milyon konutun boyandığı tahmin ediliyor. Fakat boyacılık bir meslek olarak görülmediğinden ve bu işin bir okulu olmadığından Marshall boyacıların eğitimini kendine misyon edindi. Her yıl eğitime 300 bin YTL ayıran Marshall son 5 yılda 46 bin kişiye eğitim verdi. Eğitim alanların yüzde 85’i boyacı ustaları; diğerleri öğrenciler, mimarlar, inşaat mühendisleri, şantiye şefleri, şantiye müdürleri ve ürünün alımına karar verecek olan satınalma yetkilileri. 8 farklı seviyede eğitim veriliyor. Önce seviye sınavına giren katılımcılar, 2 ila 5 gün süren eğitimin ardından sınava tabi tutuluyor. Sınavda yüzde 70 ve üzeri netice alanlar sertifikaya hak kazanıyor.


YÜZDE 1 HATA, 2.4 MİLYON LİTRE KAYIP
Marshall Boya Eğitim Yöneticisi Kemal Koç, boya ustalarının eğitimlerinin ne kadar önemli olduğunu şu sözlerle açıklıyor: "Türkiye’de her yıl 4 milyon konutun boyandığı düşünürlürse yüzde 1’lik hata payıyla 40 bin konuttan 2 milyon 400 bin litrelik malzeme kaybı doğuyor. Bu da 160 günlük bir iş günü kaybı demek. Bu nedenle müşteri memnuniyetsizlikleri olmasın, bu işi yapan kişiler de daha doğru işler yapabilsin, yaklaşan Avrupa Birliği sürecinde de bu kişilere sertifika kazandırılsın diye bu eğitimleri vermeye başladık."

Eğitimlerde, boyacılığın incelikleri, katlar arasında ne kadar beklenmesi, hangi astarların kullanması gerektiği ve bu işin daha uzun ömürlü, kaliteli olması için nelere bakılması gerektiğiyle ilgili bilgiler veriliyor. Her eğitimin başında mutlaka sağlık ve iş güvenliği kurallarına değiniliyor.

Eğitimler Marshall’ın fabrikasında veya Ankara’daki Türkiye Eğitim Şantiyesi’nde veriliyor. 2008’de eğitim verilen yerlerin sayısının 4’e çıkacağını söyleyen Koç, "MEB ile yapmış olduğumuz protokolle Antalya ve Adana Endüstri Meslek Liseleri’nin Yapı Bölümleri’ne birer uygulama atölyesi kuracağız. Burada görev alacak öğretmenleri önce fabrikamızda 5 günlük bir eğitime alacağız." Her yıl 200 kişinin eğitim alacağı bu iki lisede son sınıf öğrencilerine de Marshall Boya veya Marshall satıcılarında staj imkanı tanınması planlanıyor.


1.500 MİMARLIK ÖĞRENCİSİNE EĞİTİM
Türkiye’de 30 üniversitede mimarlık fakültesi olduğu ve buradan mezun olacak mimarların bir şekilde boyayla haşır neşir olacağı fikrinden yola çıkan Marshall Boya, mimarlık öğrencilerine de eğitim verecek. Mimarların çok detaylı boya bilgilerinin olmadığı, sadece nihai tüketici gibi rengin seçimine karar verdiklerinden bu eğitimlere başladıklarını anlatan Koç, "Uygulama esnasında nelere dikkat edildiği konusunda mimarın bilgi eksikliği var. O nedenle eğitimlerde doğru uygulama tekniklerini, doğru renk seçimini anlatacağız. Asıl teklif de mimarlık fakültelerinin dekanlarından geldi zaten. İç mimarlık ve dekorasyon bölümündeki öğrenciler boyayı bilsinler istediler."

Marshall, 3 yıldır ODTÜ 3. sınıf öğrencilerine düzenli olarak bu eğitimleri veriyordu.

Ev kadınlarına boyacılık dersi

2004 yılında "e-learning" eğitimlerine de geçen Marshall’ın web sitesinden herkes ücretsiz eğitim alabiliyor. Daha çok beyaz yakalıların ve ev kadınlarının ilgi gösterdiği eğitimler boyayla ilgili pratik bilgiler edinmek isteyenler için hazırlandı. Eğitimlere şu ana kadar 750 kişi katıldı.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 19 Kasım 2007 Pazartesi 11:21:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?