30
Mayıs
2024
Perşembe
İNSAN KAYNAKLARI

Mobilya sektörüne acil eleman!

8 milyar YTL’nin üzerine çıkan cirosuyla Türkiye’de en fazla büyüyen sektörlerden biri olan mobilyanın, bu yıl 5 bin kişilik istihdam yaratması bekleniyor. Sektörde çalışan sayısı 500 bin.

Türkiye’de 29 bin 346’sı üretici, 32 bin 382’si perakendeci olmak üzere yaklaşık 60 bin şirketin faaliyet gösterdiği mobilya sektörünün, son dönemde hem siyasette hem de ekonomide yaşanan sıkıntılı sürece karşın, kararlı bir büyüme gösterdiğini söylemek mümkün. Mobilya sanayi, 8 milyar YTL’nin üzerine çıkan cirosuyla en hızlı büyüyen sektörler arasında gösteriliyor.

İnşaat sektöründe yaşanan canlanma, şirketlerin tüketicilere uygun taksitlerle sağladıkları ödeme kolaylıkları sektördeki performans artışının en büyük nedenleri arasında yer alırken şirketler Ar-Ge’ye yaptıkları yatırımlarla da teknoloji ve tasarım konusunda dünya markalarıyla yarışıyor.

2007’de 1 milyar dolar ihracat rakamına ulaşan sektör Almanya, Hollanda, Yunanistan, İngiltere gibi ülkelerde pazar payına sahip. Hem iç pazarda hem de ihracatta çıtasını yükselten mobilya, Türkiye’nin en fazla istihdam yaratan sektörlerinden biri. Yaklaşık 500 bin kişinin çalıştığı sektörün yılsonuna kadar 5 bin kişilik istihdam oluşturması bekleniyor.
Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER) Başkanı Memduh Boydak, sektörün ekonomide yaşanan sıkıntılı döneme rağmen bu yıl da büyümeyi sürdüreceğini söylüyor:
“İnsanlar 15 yıl öncesine kadar mobilyalarını eskimeden değiştirmezdi. Şimdi hem teknoloji hem de tasarım alanında yaşanan gelişmeler Türkiye’de mobilyada da bir moda yarattı. Şimdi kimse mobilyalarını değiştirmek için eskimesini beklemiyor. Sektör hem iç hem de dış piyasada giderek büyüyor. Şu ana kadar kaydedilen büyüme rakamlarına baktığımızda gidişatın iyi yönde olduğunu söyleyebiliriz. Türkiye’nin genç nüfusu, buna bağlı olarak evlilik oranlarının yüksek olması sektörün önünü açan en önemli unsurlar.”

Sektörün ihracatını yılsonunda 1.3 milyar dolara çıkarmasını beklediklerini söyleyen Boydak, bu durumun mobilya sektörüne giren oyuncu sayısında da artış yaratacağını ve istihdamı olumlu yönde etkileneceğini söylüyor. Boydak, “2000 yılında pazar payı yüzde 25 olan büyük oyuncuların, 2007’de ulaştığı pazar payı yüzde 50’nin üzerine çıkıyor.

İSTİHDAMDA 5 BİN HEDEFİ

Üretim, satış ve yan sanayi gibi sektörün tüm iş sahaları göz önünde bulundurulduğunda toplam 500 bine yakın kişinin çalıştığı sektör, başta pazarlama ve Ar-Ge departmanlarında olmak üzere, bu yıl 5 bin kişilik istihdam yaratacak” diyor.

Alfemo Mobilya Genel Müdürü Ramazan Davulcuoğlu istihdam konusunda şirketlere vergi kolaylıkları sağlanırsa sektörde daha çok insanın işe alınabileceğine işaret ediyor.
Çilek Mobilya Genel Müdürü Muzaffer Çilek de inşaat sektöründe yaşanan canlılığın, markalarının yurtdışında elde ettiği başarıların sektöre büyük bir hareketlilik kazandırdığı belirtiyor. “Dolayısıyla pazarlar büyürken, istihdam oranları, üretim kapasiteleri, çeşitlilik ve kalite arttı” diyen Çilek, özellikle son dört yılda yeni bir ivme yakalayan sektörde yabancı markaların artmasının rekabeti olumlu yönde etkilediği kanısında.

Bellona İnsan Kaynakları Müdürü Eyüp Kaya’ya göre 2008 ve 2009 sektörün sıçrama yılları olacak. Türkiye’nin mobilya ihracatı dünya sıralamasında 21. sırada yer aldığını söyleyen Kaya, sektörün 2010’a kadar 15. sıraya yükselmesini bekliyor.


Çilek’in istihdam artışı yüzde 20 olacak

Çilek Mobilya Genel Müdürü Muzaffer Çilek: “Bu yıl ihracat payımızı yüzde 50’ye çıkarmayı hedefliyoruz. Çünkü son yıllarda mobilya sektörünün ihracatta yakalamış olduğu başarının artarak devam edeceğine inanıyorum. Mobilya sektöründe Turquality alan ilk firmayız. Turquality ile dünya şehirlerine yayılma planlarımız var. Bu yıl da agresif büyümemizi sürdüreceğiz. Asıl hedefimiz üretimimizin yüzde 90’ını ihraç etmek. Yurtiçinde 140, yurtdışında 69 mağazamız var. Şirketimizde 500 kişi çalışıyor. 2008 yılı ve devamında öncelikle ihracat departmanımızda olmak üzere istihdam oranımızda yüzde 20 artış planlıyoruz.”

İpek, 500 kişiyi işe alacak

İpek Mobilya Genel Müdürü Murat Arslan: “Türkiye’de artık mobilya alışverişleri, zengin ürün çeşidinin bulunduğu büyük mağazacılık sistemine doğru kayıyor. Yatırımlar da bu yönde yapılmalı. Bu yıl büyüme hedefimiz yüzde 20 civarında. İç piyasada tüketicinin alım gücüne uygun kampanyalarla satışlarımızı artırıyoruz. İhracatımızı artırmaya yönelik planlarımız da var. İpek Grubu olarak 2008 yılı ihracat hedefimiz 80 milyon dolar. İç ve dış pazarda büyüme hedefimiz istihdam sayımızı da olumlu yönde etkileyecek. Şu an bünyemizde 1500 kişi çalışıyor. Üretim ve Ar-Ge departmanlarımıza yapacağımız takviyeyle bu rakamı 2 bin kişiye çıkaracağız.

İstikbal, nitelikli 400 eleman arıyor

İstikbal Mobilya Yönetim Kurulu Üyesi Bekir Boydak: “Mobilya, Türkiye’de ihracat potansiyeline sahip sektörlerin başında geliyor. Firmaların hem kendi aralarında hem de küresel rekabette söz sahibi olabilmesi için farklılaşması gerekiyor. Bu farklılık da ancak araştırma ve geliştirme çalışmalarına yapılan yatırımlarla sağlanabilir. İstikbal olarak Ar-Ge uzun süredir en önemli yatırım alanımızı oluşturuyor. Bu yıl da bu yönde yatırımlarımızı sürdüreceğiz. İstikbal, Türkiye dışında 80 ayrı ülkeye ihracat yapıyor. 2008 yılı ciro hedefimizi 1 milyar YTL olarak belirledik. Bu yıl üretim kapasitemizi artırmaya yönelik çalışmalarımız da olacak. Hem Ar-Ge hem de üretimde 400 nitelikli elemanı bünyemize katacağız.”

Bellona’nın Ar-Ge departmanı büyüyecek

Bellona Mobilya İnsan Kaynakları Müdürü Eyüp Kaya: “Dünya standartlarında kaliteli ve özgün tasarımlara sahip Türk mobilyası kendi kimliğini oluşturarak uluslararası pazarda yerini alıyor. Biz de sektördeki büyümeyle hedeflerimizi belirledik. 2008 yılı için ciro hedefimiz 550 milyon YTL. Üretim kapasitemizi ise yüzde 10 artıracağız. Bu istihdamımızı da artıracağımız anlamına geliyor. Şu an bünyemizde 3 bin 500 kişi çalışıyor. Bu rakam 2008’de yüzde 10 artacak. Üretimden çok mimar, içmimar, endüstriyel ürün tasarımcıları ve endüstri, makine mühendisleri alarak Ar-Ge departmanımızı geliştireceğiz.”

Yataş’ta Ar-Ge ve tasarım ağırlıklı

Yataş A.Ş. Genel Müdürü Aykut Coşkan: “Mobilya sektörü yeniliklere ve değişime açık. Türk insanı dünyayı yakından takip ediyor ve trendleri uygulamayı seviyor. Bu nedenle sektör, pazar payını artırmaya devam edecektir.
Sektörün ana gücü ihracatla gerçekleştirilse de mobilya, iç piyasada da çok önemli bir konumda. Bunun için yurtdışındaki üreticilerin ve satıcıların da dikkatini çekiyoruz. Türk pazarına giren yabancı firmaların sayısının daha da artacağını öngörüyoruz. Sektör 2007’de yüzde 8’lik bir büyüme gerçekleştirdi. Yataş da 2007’yi 150 milyon dolarla kapattı. 2008’de bu rakamı 200 milyon dolara çıkarmayı hedefliyoruz. Bu yıl özellikle Ar-Ge ve tasarım gruplarına ağırlık vermeye devam edeceğiz.“

Alfemo, bu yıl agresif büyümeyi seçti

Alfemo Mobilya Genel Müdürü Ramazan Davulcuoğlu: “Mobilya sektöründe hareketlilik nisanda başlıyor ve kasıma kadar devam ediyor. Gidişata bakarsak bu yıl satışların iyi olacağını söyleyebilirim. Dönem dönem düşüşler oluyor ama mobilya sektörü önü çok açık bir alan. Zaten iç dinamiklere ve ihracatına baktığınızda bunu görebilirsiniz. Alfemo olarak 2008 yılı için agresif büyüme hedefi koyduk. Yılın 3 ayında yüzde 24’lük bir büyüme gerçekleştirdik. Şu an Türkiye’de yaşanan ekonomik ve siyasi istikrarsızlık tüm sektörleri etkilediği gibi mobilya sektörünü etkilemesine rağmen satışlarda önemli düşüşler yaşanmadı. Yakın zamanda 40 kişiyi daha bünyemize katacağız.”

Doğtaş’a 200 yeni personel

Doğtaş Mobilya Yönetim Kurulu Başkanı Davut Doğan: “2008’de özellikle dış ticarette yüzde 20 büyümeyi hedefliyoruz. Turquality belgesini aldıktan sonra 5 yıl içinde yurtdışında 45 tane mağaza açmayı planlıyoruz. Mobilya üretiminde 100 milyon YTL, perakende grupta 45 milyon YTL, Doğpa marketlerimiz de ise 20 milyon YTL olmak üzere toplamda 165 milyon YTL ciro hedefliyoruz. Üretim kapasitemizde son üç yılda ciddi artırımlara girdik. Şu an 1200 kişilik bir istihdamımız var. Bu yıl yaklaşık 200 personel daha alacağız.”

Milliyet
Yayın Tarihi : 28 Nisan 2008 Pazartesi 18:30:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
şinasi velioglu IP: 78.186.207.xxx Tarih : 2.02.2009 21:36:23

nerhaba ben mobilya ustasıyım yurtdışına cıkmak istiyorum hicbir engelim yok evli deyilim burda düşük fiyatlar okudugunuz icin teşekkürler